PIŠU SE KAZNE – KVARNERSKA POLICIJA POJAČALA NADZOR NAD VOZAČIMA

23. siječnja 2018. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

policijaKVARNER – Proteklog vikenda na prometnicama u nadležnosti Policijske uprave primorsko-goranske provedene su pojačane aktivnosti u prometu u cilju suzbijanja prometnih prekršaja koji su najčešći uzročnici teških prometnih nesreća.

Osim prekršaja koji se odnose na neprimjerenu i nedozvoljenu brzinu te prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, policijski službenici također su nadzirali korištenje sigurnosnog pojasa, kacige te mobitela u vožnji, kao i ostale prekršaje. Tijekom akcije kontrolirano je ukupno 1019 vozila i zabilježeno 367 prekršaja. Kada je riječ o prekoračenju brzine, tijekom ove akcije zabilježeno ih je 33, od čega je 17 prekršaja bilo u naselju, a 16 prekršaja izvan naselja.

Što se tiče vožnje pod utjecajem alkohola, u akciji je zabilježeno 56 prekršaja, a koncentracija alkohola iznad dozvoljenih 0,5 g/kg izmjerena je kod 51 vozača. Najviše je vozača s izmjerenom koncentracijom alkohola između 0,5 i 1,0 g/kg, njih 20, a 19 vozača je imalo koncentraciju između 1,0 i 1,5 g/kg. Jedan vozač je odbio alkotestiranje, dok je njih 12 imalo koncentraciju alkohola iznad 1,5 g/kg.

Rekorder akcije je 36-godišnji hrvatski državljanin kojega je policija zatekla u nedjelju, 21. siječnja oko 3 sata u mjestu Brešca kako upravlja osobnim vozilom marke Renault pod utjecajem alkohola u organizmu od 2,03 g/kg.

Uz spomenute prekršaje registrirana su i 64 prekršaja ne korištenja sigurnosnog pojasa, te 31 prekršaj korištenja mobitela u vožnji. Valja istaknuti i pet vozača koji su vozilima upravljali bez položenog vozačkog ispita i njih šest koji su zatečeni da upravljaju neregistriranim vozilom. Svi vozači koji su zatečeni u prekršaju sankcionirani su prema odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Naime, proteklog tjedna na području Policijske uprave primorsko-goranske dogodilo se 55 prometnih nesreća, od kojih su dvije bile teže, a 53 lakše. U ovim nesrećama dvije su osobe teže, a 15 je osoba lakše ozlijeđeno. Materijalna šteta procjenjuje se na oko 444.700 kuna.

U prometnim nesrećama sudjelovalo je šest pješaka, tri strana državljanina, ali i pet alkoholiziranih vozača.

Alkotestirano je 398 vozača, od kojih je kod njih 54 utvrđena koncentracija alkohola veća od 0,50 g/kg, kod jednog do 0,50 g/kg, a četiri vozača su odbila provjeru alkoholiziranosti. Od alkoholiziranih vozača najviše, njih 31 je bilo u dobi iznad 35. godine života, 17 ih je bilo u dobi između 25. i 35. godine života, a 11 ih je bilo u dobi između 18. i 25. godine života.

Najveća koncentracija alkohola u organizmu od 3,27 g/kg izmjerena je 52-godišnjem vozaču Škode Fabie, riječkih registracijskih oznaka, koji je zaustavljen 18. siječnja oko 21.25 sati na Novoj cesti u Opatiji. Zbog opasnosti da će nastaviti ugrožavati sigurnost prometa na cestama zadržan je u službenim prostorijama policije te je protiv njega podnijet optužni prijedlog zbog počinjenja prekršaja iz domene Zakona o sigurnosti prometa na cestama.