Pedeset kulturno umjetničkih događanja u travnju u sklopu mjeseca „zatvaranja“ EPK programa

23. ožujka 2021. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

Mjesec travanj predstavlja svojevrsni mjesec „zatvaranja“ EPK programa i okuplja preko pedeset kulturno umjetničkih događanja koja će se odvijati u navedenom razdoblju, a neka će, poput određenih izložbi, trajati i nakon travnja. Bogat program uključuje predstave, tematske vođene šetnje gradom, otvorenja trajnih instalacija, izložbe, koncerte i sl.

Svi programi planiraju se u skladu s epidemiološkim mjerama koje propisuje Stožer civilne zaštite, a ukoliko bude dolazilo do zaoštravanja i izmjena mjera, tome će se prilagođavati i planirani programi.

Radi se o preko pedeset događaja kojima će publika moći prisustvovati u kontroliranim uvjetima i uz poštovanje epidemioloških mjera, a na današnjoj konferenciji za medije ove su programe najavili ravnatelji riječkih ustanova u kulturi, predstavnici tvrtke Rijeka 2020 te predstavnici Delta Laba i udruge Drugo more. Svi oni zajednički rade na organizaciji riječke programske EPK završnice i to u uvjetima, nažalost još uvijek prisutne, borbe protiv pandemije i virusa.

Podsjetimo, Rijeci i Galwayu su zbog pojave pandemije COVID 19 i nemogućnosti da izvorno planirani program realiziraju u cijelosti tijekom 2020., titule Europskih prijestolnica kulture produljene do kraja travnja 2021. Rijeka je tijekom 2020. održala preko 400 kulturno-umjetničkih programa, pretežito tijekom ljetnih mjeseci, jedan dio programskih aktivnosti održan je u jesen i početkom 2021., a značajan dio aktivnosti planiran je upravo za mjesec travanj 2021.

Bogat program koji je danas najavljen uključuje predstave, tematske vođene šetnje gradom, otvorenja trajnih instalacija, izložbe, koncerte i slična događanja koja se sva redom planiraju u skladu s epidemiološkim mjerama propisanima od strane Stožera civilne zaštite, a, kako je naglašeno na konferenciji za medije, ukoliko bude dolazilo do zaoštravanja i izmjena mjera, tome će se prilagođavati i planirana događanja.

Najava programa zatvaranja EPK 2020 Gradonačelnik Rijeke, Vojko Obersnel na konferenciji za medije je naglasio da kako još uvijek prisutne mjere borbe protiv epidemije priječe da program zatvaranja planiramo i održimo na način sličan otvorenju kada smo prije nešto više od godinu dana s osmijehom na licu i ponosni ulazili u riječku EPK godinu i ne sluteći što nas tijekom 2020. čeka.  “Ponosni smo jer smo u proteklih godinu dana učinili mnogo više no što se u ožujku 2020. činilo da će uopće biti moguće. Titula Europske prijestolnice kulture u Rijeci je, unatoč i usprkos koroni, uz fizičko nasljeđe projekta, ostavila i  cjelokupno iskustvo provedbe ovog projekta, kao kvalitetnu bazu za daljnji razvoj riječke kulture. Sigurno bi bilo puno više programa nego što smo ih realizirali, a sigurno je također da smo zahvaljujući projektu EPK 2020 ostvarili najveću investiciju u kulturi u Republici Hrvatskoj, koje sigurno ne bi bilo da nije bilo tog projekta. Realizirali bismo projekte u prostoru bivše tvornice Benčić, ali bi nam za to trebalo 5,10 pa možda i 15 godina. Ovako smo u relativno kratkom vremenu preselili Muzej moderne i suvremene umjetnosti, otvorili Muzej grada Rijeke u palači šećerane, uskoro otvaramo Dječju kuću, a iduće godine novu Knjižnicu, pretvarajući Benčić u kvart kulture. Tu je i brod Galeb kao i prostor RiHub-a i Exportdrva, izuzetan za organizaciju izložbi, koncerata i sajmova. Da se ništa drugo nije dogodilo, ovo je nešto poi čemu će 2020. biti pamćena u generacijama koje dolaze, rekao je gradonačelnik”, zahvalivši još jednom svim ustanovama, gradovima i općinama, udrugama kao i volonterima koji su sudjelovali u projektu.

Desetak izložbi od kojih dio ostaje otvoren i nakon travnja

U travnju je planirano otvorenje desetak izložbi, među kojima mnoge ostaju otvorene i u razdoblju nakon 30.4. Jedna od njih je i izložba Nepoznati Klimt – ljubav, smrt, ekstaza koja donosi njegove rane radove – slike koje su nakon 133 godine demontirane sa svoda riječkog kazališta Ivana pl. Zajca kako bi bile restaurirane te ekskluzivno prikazane na izložbi u novoobnovljenoj palači iz 18. stoljeća u koju je Muzej grada Rijeke nedavno uselio. Klimt će ondje biti izložen sve do sredine listopada 2021.

U Exportu na Delti ponovo se otvara velika izložba Fiume Fantastika – fenomeni grada koja je u drugoj polovici 2020. godine polučila sjajan uspjeh i koju je pogledalo više od 7 tisuća posjetitelja. Izložba je obogaćena i uputama za djecu za istraživanje izložbe, a ponovo će se organizirati i stručna vodstva ovom izložbom.

U Muzeju grada, u zgradi na Trgu Riccarda Zanelle 1, u travnju se otvara izložba Moda i strip, koja dolazi iz Muzeja stripa u Angoulemeu i posjetiteljima nudi uvid u više od stotinu eksponata. Riječ je o crtežima, odjeći, modnim dodacima, parfemima i raznovrsnim publikacijama koji naglašavaju izravne veze mode i stripa budući da je moda često nastajala pod utjecajem stripovskih junakinja i junaka. Ova izložba ostaje otvorena do sredine lipnja.

Muzej moderne i suvremene umjetnosti obilježit će 100. obljetnicu rođenja istaknutog hrvatskog umjetnika Ivana Kožarića izložbom Odletjeti u eter ili ostati na Zemlji. Izložba se otvara 23. travnja 2021., više od godinu dana nakon što je uz riječko Korzo, uoči otvorenja EPK, bila privremeno postavljena Kožarićeva instalacija Stog sijena, i ostaje otvorena do sredine lipnja. U suradnji s obitelji Kožarić i zagrebačkim Muzejom suvremene umjetnosti, u Rijeci će se predstaviti medijski raznoliki radovi Ivana Kožarića, nastali u razdoblju od 1950-ih do 2010-ih godina.

Osim ovih izložbi travanj će obilježiti i dani otvorenih vrata Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka na svim lokacijama – u Guvernerovoj palači, u Muzejskoj zbirci Kastavštine te u Memorijalnom centru Lipa pamti.

Izložbom fotografija koja će 20. travnja biti postavljena na postamentima na riječkom Korzu, putuje zahvala volonterkama i volonterima na značajnom doprinosu u ostvarenju cjelokupnog kulturnog programa u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.  Ova izložba prati angažman građanki i građana Rijeke u volonterskim aktivnostima – konferencije, radionice, međunarodna suradnja i razmjena, koncerti, festivali, izložbe, promocije, manifestacije, otvorenja instalacija – predstavljaju samo djelić događanja u koje je bilo uključeno preko 400 volontera koji su tijekom godina poklonili projektu i gradu preko 8.000 sati svojeg slobodnog vremena.

Vođene šetnje i ture gradom

Svakog vikenda tijekom travnja održavat će se i nekoliko vođenih šetnji i tura gradom za djecu i za odrasle.

StreetArt šetnja za djecu kreće se uzvodno gradskim tokom Rječine, Vodovodnom i Ružićevom ulicom i susreće umjetnost na uličnom zidu iz kvarta, u pothodniku, ispod volte, nasred ceste, uličnog stupa ili željezničkog vagona.

vođenoj turi Rijekom murala na širem području Delte i Školjića te šarenom Križanićevom ulicom, gdje je napravljeno 7 novih radova, publika će moći saznati više o umjetnicima, radovima, ali i nekim zanimljivim anegdotama koje su se dogodile prilikom stvaranja ove ulične umjetnosti. Na samome kraju moći će se i sami okušati u baratanju sprejem po fasadi i sudjelovati u stvaranju još jednog murala.

U sklopu programa zatvaranja EPK 2020, Udruga turističkih vodiča Kvarnera ponudila je novi tematski razgled svim građanima i posjetiteljima Rijeke – vođenu turu Nasljeđe Rijeke kao EPK 2020. Ovaj program razgleda odmiče se od klasičnog razgleda te usmjerava pažnju na trajnu ostavštinu Europske prijestolnice kulture 2020. Šetnja gradom zaustavlja se na desetak odabranih lokacija, traje nešto više od 90 minuta, a u njoj posjetitelji imaju priliku prisjetiti se mnogih atraktivnih programa koji su obilježili razdoblje EPK, te doznati što Rijeci ostaje na ponos u trajno nasljeđe.

Najavljena je i Povijesna tura Krešimirovom ulicom, potencijalnim proširenim Korzom, koja kreće iz Antikvarijata Mali neboder u Ciottinoj i traje sat i pol, a vodi kroz zanimljive povijesne trenutke i ostavštine, arhitektonske, narativne,  ali i one koje Rijeka 2020 ostavlja  za sobom kao nasljeđe (Dječja kuća, Knjižnica, Palača Šećera, MMSU i dr.)

Predstave, koncerti, programi kazališta

Publiku tijekom travnja očekuje i desetak različitih predstava, glazbenih, koncertnih i sličnih izvedbi, a modeli izvedbe uvelike će ovisiti o epidemiološkim mjerama i mogućnostima vezanima uz javna okupljanja koja propisuje Stožer civilne zaštite.

U prostoru Riječke ribarnice je 24.4. predviđena suita u trajanju 45 minuta, s početkom u 22.00 sata, koju izvode glazbeni sastav Grč u pratnji glazbenika simfonijskog orkestra HNK Ivana pl. Zajca, uz aranžmane i orkestracije Zorana Majstorovića. Ovaj će se program izvoditi bez publike zbog strogih mjera Stožera za boravak u prostoru Ribarnice, ali je predviđen livestream na You Tube kanalu Rijeke 2020.

HNK Ivana pl. Zajca najavljuje praizvedbu Opere po Kamovu Zorana Juranića koja je skladana posebno za riječku Operu i posebno za program Rijeke – Europske prijestolnice kulture. Prolog je bio izveden na svečanosti otvaranja EPK, a cjelovita se opera prvi puta izvodi u travanjskoj završnici EPK. Zoran Juranić skladao je pedesetak djela iz područja orkestralne, komorne, klavirske i vokalne glazbe. Ne tako davno, pronalazak do tada nepoznatog libreta koji je Janko Polić Kamov napisao za svoga brata Milutina zaintrigirao je hrvatsku kulturnu javnost. Iako nije riječ o izvorno Kamovljevoj priči, tekst koji je Kamov naslovio „Kad slijepci progledaju“ ima sve odlike razbarušene i izravne autorove naracije, a uz to pokazuje i vrlo dobro snalaženje u pravilima verističke libretistike.

Simfonijski koncert Stravinsky, Mahler: Farewell to ECoC, riječki HNK najavljuje za 30. travnja, a na programu će biti Igor Stravinsky: Žar ptica (1919.) i Gustav Mahler: Simfonija br. 4 u G-duru.

Početkom travnja u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci bit će održana prezentacija projekta Janez Janša: Zračni most (The Airlift). Riječ je zapravo o prezentaciji programa “Odletit ćemo oboje ako ti kažem što se desilo” koji je bio planiran u 2020., ali je otkazan zbog pandemije. Ta site-specific baletno-dramska predstava trebala je donijeti priču o baletu i njegovoj blizini moći i vlasti, redu i disciplini i liku Nikše Župe, kulturnog menadžera rodom iz Splita, direktora zagrebačke Akademije dramskih umjetnosti te umjetničkog ravnatelja Baleta Slovenskoga narodnog kazališta u Ljubljani 1991. – 1992. Prezentaciju projekta Janez Janša: Zračni most (The Airlift) na velikoj pozornici izvest će sam autor Janez Janša, a nakon izvedbe održat će se debata sa suradnicima: Milanom Markovićem, Petrom Veber, Draganom Živadinovim i Tajči Čekada.

Na samom kraju travnja otvara se i Galerija Zajc, izložbeni i interaktivni prostor u kojem će se predstaviti kazališna baština i tijekom godine organizirati različiti susreti i razgovori. Bit će smještena u zgradi riječkog Kazališta koristeći i preuređene zanimljive prostore koji su do sad bili izvan fokusa posjetitelja kazališta: pokrajnje stepenice, odmorišta, pretprostori kazališnog balkona, sam balkon.

Tijekom travnja planirani su, slično kao u ljetnom razdoblju, i koncerti na otvorenom, no njihova izvedba značajno ovisi o epidemiološkim mjerama i mogućnostima javnih okupljanja.

Otvorenje trajnih instalacija i dani susjedstava u riječkoj okolici

 Nakon što su tijekom 2020. otvorene četiri trajne instalacije kulturno-turističke rute Lungomare Art, u travnju će se upriličiti i programi otvorenja trajnih skulptura u Voloskom i u Baški na otoku Krku.

Također, u Vrbniku i u Mrkoplju planirani su dani susjedstava Europske prijestolnice kulture, a na području Rijeke bit će pohranjena Vremenska kapsula 27 susjedstava, u koju su pohranjene poruke za buduće naraštaje. U Vremenskoj kapsuli 27 susjedstava ostavljena je poruka nekim budućim arheolozima, antropolozima i povjesničarima budućnosti o svima koji su sada i ovdje, o gradu Rijeci u 2020. godini, o svakom pojedinom susjedstvu, o životima i o ideji budućnosti kako je vidimo iz ove sadašnje perspektive.

Dječji programi u Dječjoj kući, ali i na otvorenom

Za djecu se već krajem ožujka otvara Dječja kuća u sklopu kvarta kulture Rikard Benčić, a u njoj će programi započeti u travnju, također u skladu s mogućnostima koje dopuste protuepidemijske mjere.

Tjedan dobre dječje knjige ove bi godine, od 19. do 25. 4., trebao donijeti niz susreta s autorima, kreativnih radionica, sve s knjigom u središtu te po prvi puta – u Dječjoj kući u kojoj svoj novi dom ima i Dječji odjel Stribor.

U Dječjoj kući igrat će se i lutkarska predstava Oh la la, a u Gradskom kazalištu lutaka predstava Sretna kućica.

Nedjeljni dani će tijekom travnja biti obilježeni Iznenadnim cirkusom u riječkim kvartovima. Riječ je o seriji pop-up nastupa uličnog zabavljača Marka Klauna s izvedbom Palačinka Show. Vozilo kojim izvođač dolazi na lokaciju ujedno je i bina, a riječ je o vatrogasnom vozilu koje je prenamijenjeno u jedno sasvim šašavo cirkusko – klaunsko vozilo.

U više termina će u Exportu na Delti, u kinu izložbe Fiume Fantastika, biti prikazana predstava Djeca luke Kazališne radionice Malik. Ova je predstava primarno bila zamišljena kao site specific izvedba, ali je zbog epidemioloških uvjeta čitav proces predstave prebačen i prilagođen ”novom normalnom” te se odvijao putem Zoom platforme pa su  tako i radionički dio procesa, ali i sama izvedba provedeni i planirani u digitalnom obliku. Predstavom Djeca luke, prema rock i punk pjesmama iz knjige „Riječke rock himne“ Zorana Žmirića, priča se priča o buntu i odrastanju te odnosu najmlađih generacija prema gradu u kojem žive u određenom trenutku tranzicije.

Provedba svih programa uz poseban oprez i poštovanje mjera Stožera

Osim ovdje spomenutih programa, na današnjoj ih je konferenciji za medije najavljeno i više, a građani su pozvani da prate najave u medijima jer će se svi planirani programi dodatno tijekom travnja najavljivati putem medija odnosno izvedbe će se prilagođavati eventualnim izmjenama epidemioloških mjera Stožera.