Paljenjem prve Adventske svijeće na Trgu Ivana Koblera 28. studenog počinje ovogodišnji Rijeka Advent

19. studenoga 2020. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

Najčarobniji Advent na Kvarneru tradicionalno će započeti paljenjem prve Adventske svijeće na Trgu Ivana Koblera 28. studenog u popodnevnim satima.

Najčarobnije doba godine je pred vratima, a ovogodišnji Rijeka Advent zasjat će u punom sjaju na brojnim gradskim lokacijama.  Ove godine čarolija nam je izuzetno potrebna, skoro 500 tisuća lampica, koje će se protezati kilometrima, obasjat će gotovo svaki kutak grada.

Manifestacija Rijeka Advent 2020. organizira se s ciljem stvaranja prigodnog blagdanskog ugođaja te obogaćivanja turističke ponude grada Rijeke primjerenim sadržajima i promocijom lokalne gastro ponude i autohtonih proizvoda grada Rijeke i Kvarnera.

RijekaAdvent_logotipU sklopu Adventskog sajma promovirat će se domaći autohtoni proizvodi i proizvođači okupljeni u sklopu Primorsko-goranske kašetice te će se omogućiti promocija njihovih proizvoda i na jednom mjestu objediniti ponuda proizvođača, zadruga i OPG-a. Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj, Primorsko-goranska kašetica, okuplja 107 proizvođača, 218 proizvoda, od brojnih sorta vina, sireva, meda, pa sve do suhomesnatih proizvoda i suvenira. Na ovogodišnjem blagdanskom sajmu naći ćete sve potrebno za najfiniji domaći blagdanski stol – domaće kolače, autohtone likere, suhomesnate proizvode, orašaste plodove, ljekovito bilje, čajeve, proizvode od meda te brojne druge delicije.

Nezaobilazni, a posjetiteljima najdraži dio Adventa, Ri gastro Advent, ove godine ponovo na Trgu Riječke rezolucije priprema široku lepezu autohtonih jela. Na ovogodišnjem blagdanskom meniju naći će se izvrsna dnevna ponuda prigodnih blagdanskih jela. Moći ćete kušati sarmice u pecivu, brudet, jotu, gulaš s divljači, a sve to zaliti s kapljicom vrhunske Žlahtine. Za potpuni doživljaj blagdanske čarolije u ponudi će se naći i brojni slatki užici, koji će zadovoljiti svako nepce.

Pogled iz centra grada prema Trsatu i dalje će okupirati najveća kruna u Europi – veličanstvena Votivna kruna. Prva adventska nedjelja već je tradicionalno rezervirana za početak prave božićne bajke na Trsatskom kaštelu, koja će ove godine zasjati u svom četvrtom izdanju. Advent na Gradini otvara svoja vrata 29. studenog, još blještaviji nego prije, uz unikatne božićne dekoracije i jedinstvene ručno izrađene jaslice.

I ove godine tradicija se nastavlja te će Gat Karoline Riječke, osamnaestu godinu za redom, postati dom klizališta Morska pahuljica. Klizalište otvara svoja vrata 6. prosinca, pa sve do 10. siječnja. Stavite kapu na glavu, rukavice na ruke, šal oko vrata i uživajte u zimskim radostima uz najbolje glazbene hitove.

Rijeka Advent i ove godine pokazuje svoj humanitarni karakter te nastavlja tradiciju održavanjem neizostavne manifestacije Kuglice dobrih želja, koja će se održati 26. i 27. studenog,  u adventskoj kućici na Korzu. Na prostoru ispred Katedrale sv. Vida i ove će godine biti postavljene Jaslice, kojima će se očuvati pravi božićni duh. Jaslice u prirodnoj veličini, izrađene od pravog drva, nezaobilazan su dio Rijeka Adventa i prava atrakcija kako kod domaćih tako i kod stranih posjetitelja.

Svi programi održavaju se na otvorenim prostorima te će sve adventske kućice i prodaja biti organizirana sukladno propisanim epidemiološkim mjerama, a na vidljivim mjestima postavit  će se punktovi na kojima će posjetitelji moći dezinficirati ruke.