OTVORENO PISMO SAŠE LEKOVIĆA PREDSJEDNICI KITAROVIĆ: TRAŽIM DA ODSTUPITE

18. srpnja 2019. | Kategorija: Hrvatska
Saša Leković

Saša Leković

Saša Leković, bivši predsjednik HND-a, poslao je otvoreno pismo medijima u kojemu poziva Kolindu Grabar Kitarović na odstupanje sa dužnosti predsjednice. Pismo prenosimo u cijelosti:

Gospođo Grabar Kitarović, Vaša današnja izjava novinarima na Krku koji su Vas podsjetili kako o neprimjerenom odnosu hrvatske policije prema migrantima dokaze objavljuju (i) strani mediji krajnje je ignoriranje činjenica, uvreda je za novinare i novinarsku profesiju te je krajnje arogantna prema građanima Republike Hrvatske koji su Vas birali na mjesto predsjednice Republike da biste ih predstavljali, a ne da biste ih ponižavali.

“Vi kao hrvatski mediji morate predstaviti hrvatsku stranu te priče i zapitati se u čijem interesu rade strani mediji”; pri zdravoj pameti ne bi se usudio izreći niti netko javnosti nepoznat i nevažan u opskurnoj seoskoj birtiji nakon petog gemišta. Vi ste to međutim s gotovo ponosnim izrazom lica izjavili u službenom i javnom obraćanju novinarima – dakle svim građanima Republike Hrvatske.

Kao profesionalni novinar počeo sam raditi prije točno 40 godina pa mogu svjedočiti “iz prve ruke” kako su se izjave poput ove Vaše mogle čuti u SFRJ, onoj zemlji u kojoj ste Vi patili zbog nedostatka različitih vrsta jogurta, zbog toga što ste morali skrivati da ste vjernica te zbog nedostatka slobode svake vrste u toj strašnoj zemlji-tamnici “s onu stranu željezne zavjese” (citat: Kolinda Grabar Kitarović).

No, vidi vraga, očito Vam se svidjela jugo-partijska definicija novinara kao “društveno-političkog radnika” koji treba “predstavljati našu stranu priče i zapitati u čijem interesu rade strani mediji”. Pritom se čak niti ne libite tvrditi da je “hrvatska strana priče” ono što ste zamislili Vi i Ministar unutarnjih poslova. Gospođo Grabar Kitarović to nije moja “strana priče” niti je to “strana priče” bilo koje novinarke i novinara koji drže do osobnog dostojanstva, dostojanstva novinarske profesij i dostojanstva građana za čiju dobrobit bismo terbali raditi i mi novinari i Vi kao predsjednica Republike Hrvatske.

Naš je novinarski posao da izvještavamo (pa tako i o svemu što se dešava u vezi migranata) poštujući temeljna etička i profesionalna načela novinarstva. Ne
nikakvog “hrvatskog novinarstva”, a pogotovo ne “novinarstva” trenutne predsjednice Republike Hrvatske i trenutnog ministra unutranjih poslova Republike Hrvatske”. Takvo novinarstvo naime ne postoji niti će ikada postojati koliko god se Vi trudili dokazati drugačije.

Predsjednice Republike Hrvatske, koliko god Vaša današnja izjava bila sramna lagao bih kad bih se pravio da me je iznenadila. Iskreno nisam ništa drugo niti
očekivao od osobe koja na svoju predsjedničku inauguraciju u VIP ložu pozove navodnog novinara, a zapravo notornog fašistu, lažljivca i huškača kojemu
potom u svojstvu predsjednice Republike daje izjave i poziva ga na službene domjenke na Pantovčak.

Ništa ljepše nisam očekivaao od predsjednice Republike koja nikada nije rekla niti jednu riječ u obranu stvarnih novnara koji su vrijeđani i napadani zbog
obavljanja svojega posla nego im je štoviše poručila (u “paketu” sa nacionaon.im manjinama) da su dobili ono što su tražili. Ništa pristojnije nisam očekivao od predsjednice Republike koja nakon “muljanja” o službenom boravku u SAD odbija odgovarati na pitanja novinara istovremeni dajući ekskluzivni intervju čovjeku koji ga odradio kao vrhunski primjer ulizivačkog PR-a.

Ništa mudrije nisam očekivao od predsjednice Republike koja na nekim svojim press konferencijama ne dopušta novinarima da postavljaju pitanja (ili) na neke “pressice” zove samo odabrane novinare, a uopće ne zove strane dopisnike jer njima ne može zabraniti da pitaju niti ih kasnije može ucjenjivački “tući po ušima”. Ništa dostojanstvenije nisam očekivao od predsjednice Republike koja dozvoljava da studentima novinarstva zaposlenici njezinog Ureda objašnjavaju kako treba izvještavati o njezinim aktivnostima.

Dakle Vaša današnja izjava samo je još jedan dokaz Vašeg sramotnog neznanja (ili ignoriranja znanja) o tome što je uloga novinara te stalnog potcjenjivanja i vrijeđanja novinara i novinarstva, a time i građana koje je Vaš zadatak predstavljati. Stoga od Vas tražim da odstupite sa dužnosti predsjednice Republike Hrvatske iako ne očekujem da ćete to učiniti. Nisam toliko naivan da bih nakon svega vjerovao kako ipak razumijete što je to odgovornost za javno izrečenu riječ, pogotovo na dužnosti koju trenutno obnašate.

Ne tražim dakle da odstupite sa funkcije koja bi trebala biti časna zbog toga što mislim da ćete vi razumijeti kako svoj posao obavljate nečasno (ili da će Vas biti briga čak i ako razumijete). Ne tražim to čak uopće zbog Vas. Tražim to zbog sebe i svih onih novinara koje svojim postupcima potcjenjujete i vrijeđate kao i zbog svih građana koji na taj način također potcjenjujete i vrijeđate. Ne tražim Vaše odstupanje sa dužnosti predsjednice Republike zbog toga što mislim da će Vas moj zahtjev imalo uznemiriti, zabrinuti, nagnati na razmišljanje… Znam da neće.

Vaše odstupanje sa mjesta predsjednice Republike Hrvatske ne tražim niti jer mislim da će Vas biti stid zbog svega ponižavajućeg i uvredljivog što ste do sada rekli i napravili na štetu novinara i novinarstva pa time i svih građana Hrvatske. Vaše odstupanje tražim samo iz jednog razloga. Bilo bi me stid da to ne učinim, stoji u otvorenim pismu kojeg potpisuje Saša Leković, slobodni novinar. (kv)