OTVORENO PISMO PODRŠKE RAVNATELJU USTANOVE “IVAN MATETIĆ RONJGOV”

18. ožujka 2019. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana
Mješoviti pjevački zbor „Ronjgi”

Mješoviti pjevački zbor „Ronjgi”

Prenosimo u potpunosti otvoreno pismo koje je na našu redakciju poslala prof. Ivana Krtinić:

Nakon 18. sjednice Županijske skupštine pokrenuta je svojevrsna javna rasprava na temu rada Ustanove „Ivan Matetić Ronjgov“ te ravnatelja Ustanove Darka Čargonje. Kako je dijelom tih rasprava zahvaćeno i djelovanje najmlađe katedre Ustanove (koja za obvezu ima glazbenu djelatnost), Mješovitog pjevačkog zbora „Ronjgi“, kao tajnica obraćam se javnosti u ime svih članova zbora, jer osjećamo moralnu obvezu progovoriti o svom radu.

Za one koji nisu pratili, maestro Darko Čargonja prozvan je i za primanje naknade za vođenje zbora. Ne vidimo ništa dvojbeno u činjenici da se zborovođa plaća, iako je isti i na mjestu ravnatelja Ustanove, ali držimo podosta dvojbenom manipulaciju internim dokumentom unutarnje revizije. Nakon spomenute revizije, određene nepravilnosti u radu Ustanove odmah su i otklonjene. No krenimo redom.

Maestro Darko Čargonja na probe dolazi u potpunosti bez naknade već skoro dvije godine, a dolazimo i mi (30- ak aktivnih članova, od kojih je većina vezana uz prosvjetnu struku, iako ima i liječnika, ekonomista, itd). Ističem zanimanja jer iako smo glazbeni amateri, riječ je o ljudima srednje životne dobi koji djeluju unutar društva i svojih struka, zaljubljenika u vlastitu baštinu kojima se ne mogu servirati ovakve političke manipulacije pod „zdravo za gotovo“.

Maestro Darko Čargonja na probe dolazi u potpunosti bez naknade već skoro dvije godine, a dolazimo i mi (30- ak aktivnih članova, od kojih je većina vezana uz prosvjetnu struku, iako ima i liječnika, ekonomista, itd). 

Zbor „Ronjgi“ osnovan je 2011. godine s ciljem promicanja tradicijske glazbe našega zavičaja, a posebno smo ponosni što zbor djeluje upravo u prostorijama „Spomen doma Ronjgi“, kao jedna od katedri Ustanove „Ivan Matetić Ronjgov“. Iako za većinu članova dolazak na probe iziskuje dodatne financijske troškove (Ronjgi nemaju svoju autobusnu liniju, a većina pjevača ne živi na području Općine Viškovo), svojom požrtvovnošću svatko je ponaosob dao svoj veliki doprinos u opstojnosti, napretku i kvaliteti ovog ansambla. Repertoar nam predstavljaju skladbe temeljene na istarsko-primorskom melosu, narodne i duhovne skladbe domaćih i stranih autora te obrade popularnih pjesama.

Od osnutka zbora pa do danas održano je mnogo nastupa na cijelom području Primorsko-goranske županije i koncerata širom lijepe naše (Zagreb, Dubrovnik, Poreč, Pula, Rovinj, Hvar, Tisno, Murter itd.) te u inozemstvu (Slovačka, Austrija, Poljska i Italija). Potvrde kvalitetnoga rada dobivene su u Šibeniku na međunarodnim natjecanjima zborova „Adria cantat“ 2014. godine (srebrna nagrada) i 2016. godine (zlatna nagrada) u kategoriji folklorne nacionalne glazbe, a 2017. godine u Karlovcu na međunarodnom natjecanju „Aurora cantat“ osvojeno je zlato u kategoriji „duhovna glazba“ i srebro u kategoriji „folklorna glazba“.Puno je tu uloženoga vremena i mukotrpnoga rada, održano je bezbroj proba, ali na kraju, nakon nastupa i uspješnih koncerata, svaki član zbora osjeća zadovoljstvo i ponos što je član jednoga takvog ansambla koji, bez lažne skromnosti, ima na pozornici posebno zračenje, energiju i zajedništvo, dobrim dijelom vezano uz maestra Čargonju. Naime, svatko tko je proveo neko vrijeme u glazbenom ansablu zna da voditelj/ica mora uz znanje posjedovati i dozu karizme, a maestro Čargonja očito posjeduje oboje.

Nadamo se da su političke strukture također svjesne da nisu „svete krave“ 

Složili bismo se s izjavom župana gosp. Zlatka Komadine da nitko nije „sveta krava“ pa ni naš maestro, ali nadamo se da su političke strukture također svjesne da nisu „svete krave“ i da smo apsolutno svjesni kako cijela priča oko nezadovoljstva djelovanjem Ustanove dolazi, kao slučajno, a opet tako jasno tempirano, upravo „dva dana“ prije reizbora ravnatelja Ustanove. Na Županijskoj sjednici istaknuto je i navodno nezadovoljstvo bivšega pročelnika za kulturu radom Ustanove. U nekoliko navrata gosp. Valerij Jurešić prisustvovao je nastupima zbora kad nije štedio riječi hvale, ali očito je to bila samo politička kurtoaznost. Navodno je nezadovoljna i v.d. pročelnica gđa. Tamara Carević Baraba, ali to ne možemo komentirati jer ju kao članovi zbora nismo nikad imali prilike vidjeti. No u ovoj cijeloj priči nešto ipak je„sveta krava“, a to je Ustanova u čijim djelatnostima (ne samo zborskim) često volonterski participiramo zato što nam je stalo.

U vremenu općega pragmatizma i bešćutnoga, često nikakvim znanjem potkrijepljenoga grebanja za fotelje, možda će zvučati pomalo patetično, ali mi djelujemo iz ljubavi i poštovanja prema našem velikom Bardu Matetiću, iz ljubavi i poštovanja prema maloj Ustanovi (za koju nikad nismo osjetili preveliku brigu niti županijskih, a budimo iskreni niti općinskih vlasti) i posljednje, ali ne manje bitno iz ljubavi i poštovanja prema trudu i radu maestra Darka Čargonje. Ovim putem kao članovi zbora apeliramo na županijsku strukturu da nas i ovaj put zaobiđu kao što su nas u bitnim stvarima zobilazili do sada (npr. zanimljivo je da Županija kao utemeljitelj Ustanove nije našla za shodno angažirati zbor za niti jednu od svojih manifestacija). Apeliramo i da se pokuša staviti javni interes ispred kadrovskoga jer Ustanova nije samo fotelja. Naša daljnja suradnja s maestrom Darkom Čargonjom nije upitna, ali bismo od srca željeli djelovati, kao što smo i sve ove godine, u domu Ivana Matetića Ronjgovega, pul našega ognjišća, kade nan je mesto!

Ivana Krtinić, prof.