OTVORENJE IZLOŽBE FOTOGRAFIJA „MOJOJ LIJEPOJ ZEMLJI HRVATSKOJ“ U GRADSKOJ KNJIŽNICI SENJ

5. kolovoza 2018. | Kategorija: Kraljevica, Crikvenica, Novi, Senj

senjSENJ – Uoči i u čast Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja te obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluja Gradska knjižnica Senj organizirala je otvorenje izložbe fotografija pod nazivom „Mojoj lijepoj zemlji Hrvatskoj“.

Autori izložbe su senjski branitelji koji se aktivno i uspješno bave fotografijom, a predstavili su se serijom motiva Senja i okolice kao još jednim izrazom svog domoljublja te ljubavi za zavičaj.

-U divnoj kruni Lijepe naše Senj je biser Sjevernog Jadrana koji sa svojom kulom Nehaj, Đigom, spomenicima i veličanstvenom prirodom ostavlja bez riječi. Tu magičnu ljepotu uskočkoga i ponosnog nam Senja vješto su svojim kamerama zabilježili i ovjekovječili autori ove izložbe. Mirna Smetana, Miroslav Martulaš, Marino Dobrina, Ante Španić, Dado Nekić, Krešimir Raguž i Marjan Luka Prpić su odlikovani i pohvaljivani sudionici Domovinskog rata koji su svojom hrabrošću i predanošću dali veliki doprinos u obrani naše domovine, a danas, u mirnodopskom vremenu, ljubav prema domovini i zavičaju iskazuju kroz umjetnost, okom svojega objektiva stvarajući krasne fotografije, rekla je, između ostaloga, moderatorica programa i ravnateljica Gradske knjižnice Senj Ana Prpić Rogić.

Otvorenje izložbe upotpunila je prigodna glazba Nenada Petkovića te emotivne videoprezentacije s najupečatljivijim trenucima iz Domovinskog rata te sa snimkama senjskih branitelja s ratišta koje su razgalile publiku.

-Danas se s ponosom i radošću podsjećamo na slavnu 95. godinu i veličanstvenu Oluju koja je, uz operaciju Bljesak, bila ključna akcija koja je dovela do kraja Domovinskog rata omogućivši nam stvaranje nezavisne i slobodne domovine i donijevši nam dugoželjeni mir. Vječno smo zahvalni senjskim kao i svim hrvatskim braniteljima jer, da nije bilo njihove srčanosti i hrabrosti, mi sada ne bismo stajali ovdje, rekla je Prpić Rogić.

U ime autora punoj knjižnici obratio se Marino Dobrina naglašavajući da je cilj ove izložbe pokloniti se Oluji, ali ne stavljajući naglasak na krv, patnju i bol koje su se branitelji nagledali, već naglašavajući ono lijepo što je iz Oluje i Domovinskog rata proizašlo, a to su mir i slobodna domovina.

Izložbu je otvorio Gradonačelnik Grada Senja Sanjin Rukavina među ostalim istaknuvši kako je ova serija sjajnih zavičajnih fotografija divan poklon Gradu i domovini uoči Oluje, a činjenica da su autori izložbe branitelji daje izložbi dodatnu vrijednost.

Izložba „Mojoj lijepoj zemlji Hrvatskoj“ bit će postavljena u senjskoj knjižnici do 1. rujna ove godine, prodajnog je karaktera, a sav prihod od prodaje bit će uplaćen Udruzi djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata s područja Ličko-senjske županije.