SENJ – IZLOŽBA „OBITELJ STELLA-100 GODINA FOTOGRAFSKE TRADICIJE“

27. listopada 2017. | Kategorija: Kraljevica, Crikvenica, Novi, Senj

Memo-Stella senjSENJ – U Gradskoj knjižnici Senj u sklopu programa Mjesec hrvatske knjige otvorena je izložba fotografija naziva „Obitelj Stella-100 godina fotografske tradicije“.

Izložba svjedoči o životu i radu najpoznatije i najdugovječnije senjske fotografske obitelji Stella i prati njihov životni put-od Zadra i Paga pa sve do Senja u kojem su najdulje djelovali i u kojem i danas žive. Svojim aparatima Stelle su neumorno bilježili razna događanja u gradu pod Nehajem-veselja, proslave, izlete, karnevale i bale. Bilježili su i one tragične ratne trenutke, a i hvatali zgodne kadrove svakodnevlja i brojnih poznatih senjskih lica što najvjernije ocrtava život i bilo našeg grada. Unazad jednog stoljeća ova je obitelj okom objektiva stvarala uspomene za vječnost, vjerne zapise našeg grada u dobrim i u onim lošim vremenima. Uspomene nastale na fotopapiru imaju neprocjenjivu vrijednost, dokument su prohujalog vremena i sentimentalni podsjetnik na brojne ljude kojih više nema među nama, na zgrade koje više ne stoje, na ugasle običaje.

-Kako bismo obilježili ovaj lijepi okrugli jubilej fotografskog rada obitelji Stella (od 1917. kada je Ivan Stella stariji položio fotografski zanat pa do danas), rada koji je najvećim dijelom vezan za naš Senj, upriličena je ova izložbu koja daje presjek stvaranja sve tri generacije fotografa- Ivana Stelle st. i mlađeg i Nina Salkića. Knjižnica je počašćena što je mogla ugostiti i sudjelovati u kreiranju ovako divnog postava koji ima ne samo veliku umjetničku, nego i dokumentarnu i zavičajnu vrijednost. Simbolika bogate fotografske tradicije najsnažnije je izražena na našem plakatu koji prikazuje 3 vrste aparata kojima su slikale 3 generacije obitelji. No, bez obzira slikali starom velikom makinom na stalku ili modernim digitalcem, važno je da Stelle uvijek slikaju sjajno i, najvažnije, od srca! Hvala im na tome-istaknula je, između ostalog moderatorica otvorenja, ravnateljica Knjižnice Ana Prpić Rogić te u nastavku iznijela povijesni pregled razvoja fotografije u Senju kao i biografije triju fotografa obitelji Stella.

Večer je prigodnim glazbenim nastupima uljepšala Bonaca, a okupljenima su se obratili i fotografi Ivan Stella mlađi i Nino Salkić istaknuvši veliko zadovoljstvo i ponos na ovu veliku obljetnicu, uz nadu da će se fotografska tradicija obitelji i dalje nastaviti i s budućim generacijama koje dolaze.

Koliko Senjani vole i cijene rad obitelji Stella, dokazali su i velikim odazivom na otvorenje-knjižnica je bila puna sugrađana koji su se i nakon otvorenja još dugo zadržali u razgledavanju postava te u druženju i razmjeni lijepih uspomena koje ih vežu za fotografije izašle iz poznate fotoradionice obitelji Stella.

Izložba je otvorena do 15. 11. i može se razgledati u radno vrijeme knjižnice.

Gradska knjižnica Senj zahvaljuje: obitelji Stella na ukazanom povjerenju i lijepoj suradnji, Bonaci na sjajnoj svirci, Lucijanu Španiću na fotografiranju i posjetiteljima na dolasku i ugodnom druženju, navode organizatori.

 

Tekst: Ana Prpić Rogić
Foto: Lucijan Španić