Otvorena gradilišta: Novi most u Rastočinama i potpuno uređenje polazišne točke za Hahlić

16. kolovoza 2021. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana
JELENJE – U Podkilavcu, u predjelu Rastočina, započela je izgradnja značajne komunalne infrastrukture. Mehanizacija upravo radi na terenu. Naime, radi se o dobro poznatoj polaznoj točki za Grobničke Alpe, odnosno Planinarski dom Hahlić.
– Na ovaj zahvat odlučili smo se u suradnji s Hrvatskim vodama jer je postojeći most bio dotrajao i statički narušen. Kroz ovaj zahvat saniramo dio vodotoka Zale, a također se grade novi upornjaci i most koji će biti širine 4,20 metara i imat će punu veću nosivost nego postojeći, kazao je Robert Marčelja, načelnik Općine Jelenje.
Rastočine radovi.jpg
Marčelja dodaje kako su to sve preduvjeti za daljnji razvoj cikloturizma na području Općine Jelenje i polazišne točke za naše Grobničke Alpe i za nadaleko poznati Hahlić, a korist će imati i lokalno stanovništvo koji ovaj prijelaz koristi za odlazak na svoje posjede.

 

– Nakon građevinskih radova pristupit ćemo i daljnjim aktivnostima na ovom lokalitetu. Tako da je već u fazi pripreme i realizacije priključak za struju, dolazi javna rasvjeta. Također, uredit će se prostor kroz asfaltiranje ovog djela. Postavit će se i velike info karte za planinare i bicikliste, kao i klupice za odbor ili presvlačenje prilikom odlaska u prirodu, kazao je Marčelja.
Robert Marčelja - načelnik.jpg
Sve smo to i obećali našim sumještanima u programu pod nazivom Dokazana snaga Jelenja prema kojemu sada i radimo. Područje Rastočina tako će uskoro dobiti osam poboljšanja komunalne infrastrukture, koja će svakako biti vidljiva i ostati generacijama u nasljeđe: novi i širi most preko Zale, uređuje se tok Zale, nova parkirna mjesta, javna rasvjeta, uređenje polazišne točke za Hahlić, jumbo karta planinarskih staza s GPS navigacijom, jumbo karta biciklističkih staza s GPS navigacijom, klupice i koševi za smeće, poručuju iz Općine Jelenje.
Rastočine radovi (2).jpg
Uz Rastočine, komunalni radovi izvode se i u Podhumu. Naime, proširuje se zgrada Dječjeg vrtića Grobnički tići, a jasličari će dobiti svoj prostor. U tijeku je realizacija projekta proširenja zgrade Dječjeg vrtića Grobnički tići u Podhumu, koji će riješiti problem nedostatka adekvatnog prostora za najmlađe.
Uređenje vrtića nova prostorija.jpg
Prema informacijama iz Općine Jelenje, ovim projektom dobit će se dodatna prostorija za kreiranje prve jasličke grupe te će se proširiti kuhinja i izgraditi sanitarni čvor. Također, radovi se izvode na vanjskoj stolariji i vanjskoj podnoj betonskoj ploči, a uređuje se i prostorija koju je koristila starija grupa polaznika. Uz to, na tri pozicije, za sve tri grupe, u prizemlju se otvara prolaz za izlaz u dvorište.
vrtic-radovi.jpg
Vrijednost radova procjenjuje na oko 400 tisuća kuna, od čega je najveći dio sufinanciran iz vanjskih izvora. Sredstva u iznosu od 200 tisuća kuna osiguralo je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Sa 100 tisuća kuna u projekt proširenja uključila se i Primorsko-goranska županija, dok je ostatak financijskih sredstava osigurala Općina Jelenje. Radovi se izvode na zgradi u vlasništvu Općine Jelenje, u postojećim gabaritima, ističu u Općini Jelenje.
spomenik-soboli.jpg
Odmah do naselja Podhum, u Sobolima, uređuje se spomenik Podhumskim žrtvama u kojem je jedan od investitora također Općina Jelenje. Spomenik je u lošem stanju i zahvaljujući podršci Županije, Općine Čavle i Općine Jelenje započela je njegova sanacija, u sklopu koje rekonstrukcija glavnog obeliska i okolnih zidova i ploča, kao i grobova na tlu. Radovi na sanaciji spomenika uključuju odstranjivanje betona s pukotina, čišćenje armature, gletanje cijele površine, zamjenu oštećenih kamenih elemenata, izradu i postavu nedostajućih kamenih elemenata na polju kosturnice.
Ukupna vrijednost radova na svim trima gradilištima prelazi preko 1 milijun kuna. Radi se o značajnim investicijama u Grobničkom kraju.