Danas je u Rijeci, u novom kvartu kulture koji nastaje u kompleksu bivše tvornice Rikard Benčić, svečano otvorena još jedna, treća po redu zgrada.

Ova je najposebnija, najvedrija i najšarenija i predstavlja jednu od najljepših priča u projektu Europske prijestolnice kulture u Rijeci. Riječ je o Dječjoj kući,  kulturnom centru namijenjenom djeci, kakav u Hrvatskoj do sad nije postojao, a ne postoji ni u bližim okolnim zemljama.

Riječka Dječja kuća danas je otvorena na svečanosti u kojoj su sudjelovali Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i direktorica tvrtke Rijeka 2020 Irena Kregar Šegota.

Svečanost je, zbog epidemioloških mjera koje su na snazi, okupila manji broj uzvanika, među njima rektoricu Riječkog sveučilišta Snježanu Prijić Samaržija, zamjenike riječkog gradonačelnika Marka Filipovića i Nikolu Ivaniša te predsjednika riječkog Gradskog vijeća Andreja Poropata.

“Ova kuća, najsjajniji je primjer svega onoga što predstavlja projekt Europske prijestolnice kulture. Do pred malo znana kao Ciglena zgrada, a sada Dječja kuća, nasljeđe je koje ostaje generacijama koje dolaze, u svakom smislu te riječi“rekao je riječki gradonačelnik Obersnel na otvorenju Dječje kuće.

Autor projekta Dječje kuće je poznati riječki arhitekt Saša Randić. On je danas, uz pročelnika riječkog gradskog odjela za kulturu, Ivana Šarara, visokim uzvanicima predstavio Dječju kuću. U kući su visoke uzvanike dočekali ravnatelji ustanova koje će svoje programe održavati u Dječjoj kući – ravnateljica Art-kina Slobodanka Mišković, ravnateljica Gradskog kazališta lutaka Rijeka Magdalena Lupi Alvir, ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka Niko Cvjetković i ravnateljica Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Branka Benčić. Također, visoke su uzvanike u obilasku kuće vodila i djeca 5. razreda OŠ Nikola Tesla Katja BrusićAndrija ŽicElena Kolić i Leda Prvulović.

U obilasku su uzvanicima predstavljene sve prostorije kuće, njena funkcionalnost i moderna oprema namijenjena razvoju kreativnosti i znanja djece 21. stoljeća.

Osnovni princip rada riječke Dječje kuće jest sinergija i multidisciplinarnost

Sve programe, radionice i aktivnosti koje će se provoditi u Dječjoj kući, zajednički osmišljavaju, organiziraju i provode četiri riječke kulturne ustanove Art-kino, Gradska knjižnica Rijeka, Gradsko kazalište lutaka Rijeka i Muzej moderne i suvremene umjetnosti.  Danas su ravnatelji ovih ustanova – Slobodanka Mišković, Niko Cvjetković, Magdalena Lupi Alvir i Branka Benčić – na različitim punktovima u kući uzvanicima pojasnili način rada s djecom koji će se u ovoj kući odvijati. A osnovni princip rada riječke Dječje kuće jest sinergija i multidisciplinarnost, što znači da se sve ustanove isprepliću i povezuju ne samo u međusobnoj suradnji, nego i u programskim sadržajima u kojima lutkari pričaju priče iz knjiga koje se nalaze u dječjem knjižnom odjelu Stribor, ljubitelji knjiga ulaze u svijet 3D printanja… i sve tome slično. Jer kultura u Dječjoj kući nije samo sadržaj koji se gleda, sluša ili čita, ona je sadržaj koji djeca osmišljavaju, stvaraju, dijele i primaju.

Preoblika Ciglene zgrade u Dječju kuću dio je projekta Revitalizacija kompleksa Benčić – Cigleni i T-objekt. Ovaj se projekt  financira  iz Strukturnih fondova odnosno iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014.-2020. Ukupna vrijednost projekta iznosi 162,1 milijun kuna, od toga je bespovratnim EU sredstvima financirano 68,2 milijuna kuna, sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU financirano je 10 milijuna kuna, a ostatak se financira sredstvima riječkog gradskog proračuna. Ukupan iznos uložen u samu izgradnju Dječje kuće je 45,4 milijuna kuna, od toga je 29,2 milijuna kuna financirano bespovratnim EU novcem. U opremanje kuće uloženo je 9,2 milijuna kuna, a ta su sredstva u cijelosti osigurana u riječkom gradskom proračunu.

Dječja kuća – novi sadržaj u riječkom kvartu kulture Benčić

Valja podsjetiti da u Bivšem industrijskom kompleksu Rikard Benčić proteklih nekoliko godina nastaje riječki kvart kulture Benčić. Ondje je u tzv. H objektu bivše tvornice, u prvoj fazi već uređen i otvoren Muzej moderne i suvremene umjetnosti koji na toj lokaciji djeluje od 2018. godine. U studenom 2020. u Upravnoj zgradi bivše tvornice, tzv. Palači šećerane, otvoren je novi prostor i stalni postav Muzeja Grada Rijeke. Danas je u Ciglenoj zgradi otvorena Dječja kuća. I još predstoji dovršetak nove zgrade Gradske knjižnice Rijeka.

Izgradnja kvarta kulture tj. obnova ovih zgrada industrijske baštine, najveće je ulaganje u kulturu od početka razdoblja samostalne Hrvatske. U velikom se dijelu ove obnove financiraju europskim sredstvima i to zahvaljujući dobro pripremljenim projektima na temelju kojih su Rijeci odobrena značajna bespovratna EU sredstva.

Dječja kuća trebala je tijekom prvih tjedan dana biti otvorena za organizirane obilaske građana, a od 6. travnja započeti s održavanjem različitih programa za djecu, no s obzirom na današnje najave o zabranama različitih kulturno-umjetničkih aktivnosti u Primorsko-goranskoj županiji u sklopu provedbe pojačanih epidemioloških mjera, izvjesno je da će se prethodno najavljen program revidirati o čemu će mediji i šira javnost biti obaviješteni u nadolazećim danima.

U svakom slučaju, Dječja kuća u Rijeci već sada predstavlja ogroman kreativni potencijal koji će, prije ili kasnije, dočekati svoje male stanare, a to su djeca Rijeke i njene šire okolice, ali i mali gosti Rijeke. Svi će oni moći prisustvovati lutkarskim predstavama, projekcijama filmova za djecu, izložbama i različitim kreativnim radionicama te na taj način kulturu upijati i primati, ali i aktivno stvarati.