OTOK KRK – Virtuozna šetnja stilskim razdobljima Trija Osor

22. srpnja 2017. | Kategorija: Krk, Lošinj, Cres, Rab

glazba klasikaKRK – Nakon veličanstvenog otvorenja sa Zagrebačkim solistima kojima se u koncertiranju pridružio saksofonist Nikola Fabijanić, glazbena predstavljanja što ih donose Ljetne priredbe nastavljena su koncertom hvaljenog Trija Osor, na Sceni Zidine održanog 20. srpnja 2017. godine.
Bila je to prilika da okupljeni ljubitelji klasike čuju vrhunske izvedbe ponajboljih europskih skladateljskih majstora od F. J. Haydna (Trio za flautu, violončelo i klavir u F-duru, No.1), R. Matza (Balada za frautu, violončelo i klavir) i F. Kuhlaua (Trio za flautu, violončelo i klavir u G-duru, op. 119), pa sve do B. Bjelinskog (Trio za flautu, violončelo i klavir), iz čega biva očitim kako je i drugo krčko koncertno predstavljanje troje vrhunskih glazbenika (jer prvo su zabilježili još 2015.), donijelo šetnju stilskim razdobljima u rasponu od 18. do 20. stoljeća, što je, naposljetku, prepoznala i publika, nagradivši ih dugim aplauzom i izazvavši ih na bis!
Na poticaj Daniela Marušića, osnivača Osorskih glazbenih večeri, ansambl u kojem sviraju flautistica Renata Penezić, violončelist Petar Kovačić i pijanistica Zarija Alajbeg Galuf, nazvan je Trio Osor i pod tim imenom, 2007. godine, po prvi je put nastupio upravo na Osorskim glazbenim svečanostima. Članove ansambla povezuje želja za komornim muziciranjem, a posebice otkrivanje novih djela za ovaj i ne toliko uobičajen sastav. U zaista širokom repertoaru, između baroka i suvremenih autora, kojeg ovaj glazbeni kolektiv izvodi, nalaze se i skladbe domaćih kompozitora posvećenih baš njima.
Glazbeni program Ljetnih priredbi nastavlja se koncertom Gudačkog kvarteta Cadenza – 27. srpnja, koncertom Gudačkog orkestra ansambla Acoustic Project – 03. kolovoza, te zajedničkim nastupom violončelista Maxima Beitana i pijanista Domagoja Guščića – 10. kolovoza.