OTOK KRK – Tjedan edukacije u Ponikvama

27. travnja 2018. | Kategorija: Krk, Lošinj, Cres, Rab

foto by: Grad K.

foto by: Grad K.

KRK – U velikoj vijećnici Grada Krka, 26. travnja 2018. godine, održano je javno predstavljanje već započetog Projekta prikupljanja, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda na području otoka Krka, kojeg iz Kohezijskog fonda sufinancira Europska unija.

Projekt su zajednički predstavili krčki gradonačelnik Darijo Vasilić, direktor Ponikve voda d.o.o. Ivica Plišić, tehnički direktor Ponikve eko otok Krk d.o.o. Dean Kosić te predstavnica usluga vidljivosti Renata Ivančić. Događanju su, također, prisustvovali predstavnici jedinica lokalne samouprave zahvaćenih aglomeracijom, ali i šira otočna javnost.

Tijekom predstavljanja ponajviše se razgovaralo o ciljevima Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, o iznimnom značaju ovog projekta za čitavu lokalnu zajednicu, ali i o tijeku radova, kao i planova za naredni period. Nakon rasprave, Dean Kosić održao je prezentaciju pod nazivom Doprinos čistom moru i čistom okolišu, s naglaskom na problem zbrinjavanja mulja.

Pored ovog centralnog događanja, u suradnji s Hrvatskim vodama, u sklopu Tjedna edukacije u Ponikvama koji se, pod motom Discover Eco Lifestyle on the Island of Krk, provodi između 23. i 27. travnja, održani su i brojni prezentacijski i edukacijski programi namijenjeni najmlađim otočanima.

U krčkim dječjim vrtićima tako je provedena petodnevna edukacija pod nazivom Informiraj, educiraj i recikliraj, a u nižim razredima osnovnih škola fokus je bio usmjeren na teme povezane s vodom, poput korištenja i zaštite voda, poplava ili otpadnih voda. Ovom akcijom bile su zahvaćene sve otočne osnovne škole, a djeca su u okviru iste posjetila glavno vodocrpilište Ponikve, bila u laboratoriju te upoznala glavnog protagonista slikovnica nastalih u produkciji Hrvatskih voda – kornjaču Hrvoja. Ne smijemo ovdje zaboraviti ni naš Ekotok – maskotu Ponikve voda d.o.o. – koji je djeci, gdje god se pojavio, uspio izmamiti osmijeh.

Uz program priređen u Velikoj vijećnici paralelno se u Krku odvijao i program informiranja javnosti lociran na ulazu u starogradsku jezgru (pred Velom placom) gdje su bila postavljena tri info-punkta kako bi se svi zainteresirani mogli što detaljnije informirati o Projektu prikupljanja, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda, trenutnom rasporedu radova, kao i nadolazećim aktivnostima. (kv)