OTOK KRK – 61. Ljetne priredbe: VS Antiphonus, Vespro della Beata Vergine 1610

2. kolovoza 2017. | Kategorija: Krk, Lošinj, Cres, Rab

Krk

Krk

OTOK KRK – Najiščekivaniji program glazbenog dijela 61. Ljetnih priredbi, koji će se 18. kolovoza 2017. godine, s početkom u 21.30 sati, održati u Krčkoj katedrali, svakako je Monteverdijeva Vespro della Beata Vergine 1610 (Večernja molitva Blažene Djevice Marije), koju će, u bitno proširenom sastavu, izvesti Vokalni ansambl Antiphonus.
Nastojeći doći do namještenja u Rimu, Claudio Monteverdi je početkom 17. stoljeća napisao Večernje molitve Blažene Djevice Marije, obraćajući se u posveti izravno papi Pavlu V. Međutim, inovativni i hrabri postupci tog ambicioznog ostvarenja, naišli su na neodobravanje papinske kurije te skladatelj nije uspio postići svoj cilj. No, 1613. godine, kada je dobio mjesto kapelnika (maestra) bazilike sv. Marka u Veneciji, Večernje su, čini se, našle idealan prostor za izvedbu. To se djelo, pored Händelovog oratorija Mesija, danas smatra jednim od najvažnijih postignuća zapadnoeuropske sakralne glazbe, a posebnim ga čini kombiniranje tradicionalnih glazbenih stilova s novima, poput madrigala i liturgijskih kompozicija, koje su postigle izniman uspjeh, te nadahnutog skladatelja, naposljetku, označile kao jednog od najvažnijih figura glazbenog baroka.
Članovi Ansambla Antiphonus iskristalizirali su se tijekom dugog procesa zajedničkog muziciranja u raznim sastavima. Glazbenici različitih profila izgradili su delikatan repertoar, njegujući djela sa samih početaka europske glazbe, ali i najsuvremenije opuse domaćih i inozemnih skladatelja. Od osnutka 2008. godine, ansambl je nastupao na gotovo svim hrvatskim festivalima, a osim niza samostalnih koncerata, snimio je i tri programa za HRT. Pored ostalog, nastupili su na svečanoj priredbi povodom pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, a Hrvatsku su predstavljali na pariškom festivalu Croatie, le voici. Antiphonus je 2014. godine u Zagrebu pokrenuo svoju koncertnu sezonu, Triade, fokusiranu uglavnom na Monteverdijeve madrigale i praizvedbe novih djela.
Ulaznice za ovaj vrijedan koncertni program po cijeni od 50,00 kn mogu se kupiti u Galeriji Decumanus (svakim danom osim nedjelje, između 10.00 i 12.00 te 19.00 i 22.00 sata, tj. 19.00 i 22.00 sata, nakon 04. kolovoza) ili rezervirati telefonom na 051 220 041, odnosno mailom na kultura@gradkrk.net.