OTKRIVENO – KALTENBERG ZATVORIO JER GA JE “UGUŠILO” NERAZUMJEVANJE I BIROKRACIJA NADLEŽNIH DRŽAVNIH SLUŽBI

29. prosinca 2020. | Kategorija: Hrvatska

2019-3-20_ludwigs_gastro_pubKVARNER – Nakon što je postala javna odluka o stečaju i zatvaranju Kaltenberg Adria pivovare o kojoj smo već izvijestili , doznaju se detalji stečaja. Naime, iako je dio problema dakako proljetni i jesenski lockdown djelatnosti s kojima se Kaltenberg Adria bavi istinski razlog je nešto posve drugo – velika razina nerazumijevanja nadležnih službi.

Svatko zna da je za uspješan gospodarski razvoj potrebno brzo i efikasno funkcioniranje nadležnih službi i smanjenje birokracije (koja je uglavnom nepotrebna i samoj sebi svrha) koliko je god to moguće. Drugim riječima pustiti biznis neka se bavi svojim biznisom a ne skupljanjem dozvola i papira koji su potrebni za sve i svašta, zadovoljavanja raznoraznih odluka među kojima ima mnoštvo besmislenih, plaćanjem svakojakih poreza i ono što je najgore – susreta s birokracijom koja ustvari ne pomaže nego guši svaku inicijativu i mogućnost poslovanja.

S tim se u Hrvatskoj susreo Kaltenberg. Naime, nadležne porezne službe nisu našle shodno riješiti njihov dug od 1,5 milijuna kuna na ime PDV-a i pretvaranjem trošarina u 24-mjesečnu obročnu otplatu.

Kaltenberg je bio u procesu investiranja od 100 milijuna kuna i trebalo je samo taj, ako se sveukupno pogleda malen dug, pretvoriti u drugačiji način otplate. Država bi i dalje bila zadovoljena, samo što bi plaćanje bilo obročno s obzirom da je lockdown – određen od vlade te iste države – bio okidač svega.

“Istina je i to kako je dugoročno gledano uništeno 45 radnih mjesta, kao i milijuni kuna PDV-a i trošarina. Naš je pogon, proizvodni i ugostiteljski, od početka rada, u dvije i pol godine, uplatio u proračun više od 10 milijuna kuna”, navode iz Kaltenberga.

Kako se doznaje Kaltenberg Adria vjerojatno neće prestati postojati, već će nastojati ono što je bilo na Kvarneru preseliti izvan Hrvatske.

(kv)