Otkrivena spomen-ploča Ivi Grohovcu Riječaninu

21. lipnja 2021. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

U Ulici Oktavijana Valića na Kozali svečano je otkrivena ploča riječkom novinaru, feljtonistu i pučkom pjesniku Ivi Grohovcu Riječaninu.

Postavljanje spomen-ploče na kući u kojoj je umro inicirala je udruga Bez granica i članovi njegove obitelji. Iako je prvotno bilo planirano da ploča bude otkrivena na datum njegove smrti, zbog epidemioloških razloga svečanost je prebačena na 21. lipnja, datum njegova rođenja.

Ploču su otkrile zamjenica gradonačelnika Rijeke Sandra Krpan i Stela Grohovac Maček. Otkrivanju spomen-ploče prisustvovali su predstavnici udruge Bez Granica Christian Grailach, Vesna Lukanović, Davorka Medved i Damir Medved te članovi obitelji Grohovac, Stela Grohovac Maček sa kćeri i unukom. Također, otkrivanju su prisustvovali članovi obitelji Portner, koji danas žive u nekadašnjoj kući Ivana Grohovca i čijom ljubaznošću je postavljena ploča na adresi u Ulici Oktavijana Valića.

Otkrivanju ploče su prisustvovali su zamjenica riječkog gradonačelnika Krpan, predstavnici Udruge Bez granica, članovi obitelji Grohovac i Potner

Članovi Udruge Bez granica dugo su istraživali prije nego što su pronašli lokaciju kuće u kojoj se sa svojom brojnom obitelji živio, a onda i mlad, u 39. godini od turbekuloze, kad mu je najmađe dijete imalo samo šest mjeseci, i umro Ivo Grahovac. Po svojoj posljednjoj želji, kazao je Grailach, Grohovac je sahranjen u svom rodnom Grohovu, a pogrebna povorka je pješke išla od Kozale do Drenove. Rijeka je ovom velikom Riječaninu odala priznanje još 1976. godine, nazvavši njegovim imenom ulicu koja vodi od Školjića do Katedrale sv. Vida.

„Kroz burnu riječku povijest postojali su ljudi koji su pronosili ime Rijeke Hrvatskom, ali i šire. Jedan od njih bio je i Ivo Grohovac, ono po čemu je poznat – istinski i veliki domoljub, koji se zalagao za hrvatski nacionalni identitet, ali kojem je na srcu bila upravo njegova čakavska beseda. Ivo Grohovac – poznati feljtonist, novinar, pjesnik – ostat će zapamćen u memoriji ovoga grada“, kazala je zamjenica gradonačelnika Krpan.

Vesna Lukanović, gospodin  Portner, Stela Grohovac Maček i Sandra Krpan

Zahvalnost svima uključenima u ovu inicijativu uputila je Stela Grohovac Maček, čiji su djed Benjamin i Ivo Grohovac bili braća. Upravo su s njom članovi udruge Bez granica kontaktirali 2013. godine, za vrijeme dok je još živjela u Kanadi, jako je iznenadivši.
„Nisam očekivala da će biti toliko zainteresiranih za daleku povijest jednog pjesnika koji je bio siromašan, ali koji je imao veliko srce i pomagao bližnje,“ kazala je Grohovac Maček.

Ivo Grohovac rođen je 21. lipnja 1875. godine u Grohovu. Pohađao je školu na Drenovi, bio je jedan od osnivača Pučke čitaonice Drenova, službovao je u Pešti iTrstu te potom u Rijeci. Od 1910. do 1913. bio je načelnik općine Jelenje. Protivio se talijanizaciji i mađarizaciji slavenskog, hrvatskog stanovništva te je pokrenuo Riječki glasnik, pisao u Riječkim novinama i u Riječkom novom listu. Napisao je i tri zbirke pjesama – Riječanke (Zagreb, 1906.), Glasovi s Kvarnera (Rijeka, 1909.) i Rijekom i Rešćinom (Rijeka, 1912.). Umro je u Rijeci 28. travnja 1914. godine.

Odano priznanje Riječaninu, domoljubu koji je u srcu nosio svoju čakavsku besedu

Udruga Bez granica osnovana je 2012. godine sa ciljem očuvanja i prezentacije kulturne baštine Drenove. Do sada su prikupili i digitalizirali veliki broj dokumenata iz drenovske povijesti, školske i crkvene službene dokumente te fotografije i dokumente iz privatnih arhiva. Poseban aspekt rada udruge su značajne osobe porijeklom s Drenove kao što su župnik Ivan Cvetko, učitelj Fran Franković i novinar i publicist Ivo Grohovac Riječanin.

Cilj udruge je, između ostalog, dovođenje kulturnih sadržaja u lokalnu zajednicu te je do sada organizirala brojne izložbe, koncerte, filmske projekcije, lutkarske predstave te mnoge druge sadržaje. Udruga je sudjelovala u nizu projekata kao što je Riječki program lokalnog partnerstva i Noć muzeja. Udruga je predstavljala susjedstvo Drenova u sklopu programa 27 susjedstava EPK 2020, a u tijeku je projekt Društveni centar Drenova s partnerima Udrugom Dren, Udrugom Smart i Gradom Rijekom financiran od Europskog socijalnog fonda i Vlade RH.