OPATIJSKA RIVIJERA SLAVI OBILJEŽAVANJE OLUJE

31. srpnja 2018. | Kategorija: Opatija, Matulji, Lovran, Draga

proslava-oluje opatija braniteljiOPATIJSKA RIVIJERA – Gradonačelnik Grada Opatije Ivo Dujmić, predsjednik gradonačelnikova Savjeta za sport i koordinaciju aktivnosti udruga proizašlih iz II. svjetskog rata te Domovinskog rata Mladen Kranjčec, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata (UDVDR) Ogranka Opatija Anto Josipović, predsjednik lovranskog ogranka UHBDR-a Mišo Škorić i član opatijske Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata i glazbenik Duško Jeličić Dule predstavili su danas u uredu gradonačelnika bogat program obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 23. obljetnice vojno-redarstvene operacije “Oluja” te predstavili niz aktivnosti koje će se odvijati od 3. do 5. kolovoza.

Gradonačelnik Dujmić istaknuo je da u organizaciji proslave sudjeluju sve jedinice lokalne samouprave Opatijske rivijere.

– To je dan kada se s ponosom sjećamo veličanstvene akcije Oluja i naše pobjede, ali i svih koji su dali živote za našu slobodu. Posebno me veseli što su to prepoznali i gosti Opatije koji s radošću pozdravljaju mimohod, kazao je gradonačelnik Dujmić te naglasio dobru suradnju braniteljskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata te antifašističkih udruga, koje zajednički u Opatiji obilježavaju sve državne praznike.

Savjetnik gradonačelnika Kranjčec istaknuo je kako Opatijska Rivijera dan Oluje slavi dostojanstveno i uz pozitivnu priču.

– Slavimo naš povratak iz Oluje kada smo isto tako defilirali kroz Opatiju, a čekali su nas roditelji, supruge, djeca i sugrađani, ali i politički čelnici. Tradicija se nastavlja i danas, kada se s ponosom prisjećamo tih dana, kazao je Kranjčec te dodao kako svake godine mimohod prati i sve više turista.

Predsjednik opatijske UDVDR Josipović predstavio je program koji kreće 3. kolovoza u 9 sati odavanjem počasti poginulim braniteljima na spomen-obilježjima u Opatiji, Voloskom, Lovranu, Poljanama i Klani. Sljedećeg dana, 4. kolovoza u 8 sati, održat će se polaganje vijenaca u more u opatijskoj luci, a 5. kolovoza u 19 sati Svečani mimohod od hotela Ambasador do Slatine. Na Slatini će se odati počast poginulim braniteljima uz podizanje zastave i himnu te prigodne govore i molitvu za poginule branitelje.

– Na čelu mimohoda i ove će godine biti Zastavni vod koji će nositi zastave svih 17 brigada s našeg područja i na kojeg smo vrlo ponosni, jer je to jedini takav vod u Hrvatskoj. Ovom prilikom zahvaljujem gradonačelniku Opatije i čelnicima ostalih općina na sredstvima za nabavku novih uniformi. U povorci će hodati i čelnici svih jedinica lokalne samouprave Opatijske Rivijere, Lovranski puhački orkestar, predstavnici policije, vatrogasaca, Crvenog križa, lovaca, zatim roditelji poginulih branitelja, gosti iz udruga branitelja sa svojim zastavama te građani.

Duško Jeličić Dule najavio je druženje koje će se održati nakon mimohoda u opatijskoj Boćariji uz nastup FA Zora, Antonija Krištofića, Tamare Brusić, Šajete i grupe Bonaca.

Program obilježavanja u Lovranu 5. kolovoza predstavio je predsjednik UHBDR-a Mišo Škorić istaknuvši da će se u 17 sati u parku ispred Kina položiti vijenci i zapaliti svijeće za poginule branitelje uz nastup Puhačkog orkestra Lovran te čitanje stihova člana udruge, nakon čega se lovranski branitelji i predstavnici lokalne vlasti priključuju opatijskom svečanom mimohodu.

Predsjednik UDVDR-a Josipović pozvao je sve građane Opatije da se pridruže mimohodu i odaju počast braniteljima koji su život položili na Oltar domovine. U Domovinskom ratu poginulo je 16 branitelja s područja Liburnije, od kojih 11 iz Opatije, što je, prema riječima Mladena Kranjčeca, jako velik broj s obzirom na kratko vrijeme djelovanja ratne operacije Oluja. Istaknuo je kako su liburnijski branitelji bili u žarištu borbe te su imali gubitke i na prvoj liniji i u logistici. Naglasio je kako je Liburnija imala najveći odaziv na odlazak u Domovinski rat, preko 95 posto.

Na kraju konferencije za medije Josipović je pozvao sve zainteresirane građane da im se pridruže i 18. kolovoza, kada je Udruga organizirala odlazak u Liku na odavanje počasti poginulim suborcima na mjestima pogibije, a prijaviti se mogu do 10. kolovoza.