OPATIJA – Zasađene donirane kamelije i otkrivena poučna ploča o kameliji – cvijetnom simbolu Opatije

12. travnja 2017. | Kategorija: Opatija, Matulji, Lovran, Draga

kamelija opatija cvijećeOPATIJA – U sklopu odvijanja 9. međunarodne izložbe kamelija u organizaciji opatijske Udruge kamelija i uz potporu Grada Opatije danas je održana sadnja 8 sadnica donatorskih kamelija u parku Angiolina, nakon koje su se donatori upisali u Zlatnu knjigu donatora, što je upriličeno u Glazbenom paviljonu. Na početku događanja brojne okupljene ispred Glazbenog paviljona pozdravilo je gradonačelnik Ivo Dujmić, te predsjednica Udruge Kamelija Antonija Cvetković.

Gradonačelnik Dujmić u društvu jedne od prvih članica Udruge Kamelija Lovorke Štanger svečano je otkrio poučnu ploču o prvoj opatijskoj kameliji „Rubra simplex“ koju Udruga Kamelija posvećuje Opatiji i njenom simbolu – kameliji.

Uz gradonačelnika, događajima su nazočili i zamjenici gradonačelnika Marina Gašparić i Fernando Kirigin.

Na ovom susretu donatora kamelija prisutno je oko 90 posjetitelja iz Italije i Švicarske, članova udruga ljubitelja kamelija iz Verbanije i Lokarna – gradova oko jezera Lago Maggiore, kao i 20 ljubitelja kamelija iz Crne Gore. Njihovi su se predstavnici danas također obratili pozdravivši sve okupljenje prije početka sadnje kamelija i upisa u Zlatnu knjigu donatora: Andrea Corneo, predsjednik Udruge ljubitelja kamelija Italije, Daniele Marcacci, član Udruge ljubitelja kamelija i voditelj vrtlara parka kamelija u Locarnu, Romeo Mihović, predsjednik Udruženja kamelija iz Stoliva, a nazočne je pozdravio i Pietro Varljen, predsjednik Zajednice Talijana, Opatija.

Nastavak je to bogatoga programa osmišljenog u sklopu odvijanja 9. međunarodne izložbe kamelija koja traje od 7. do 9. travnja u Opatiji.

Na izložbi, koja je svečano otvorena sinoć u Šporeru, izloženi su “živi” cvjetovi kamelija prijatelja opatijske Udruge ljubitelja kamelija iz gradova smještenih oko jezera Lago Maggiore u Italiji. Večernji je termin danas rezerviran za Koncert studenata Muzičke akademije Zagreb – Područnog odsjeka Rijeka te klape “Kamelija”, a koji će se održati u 20 sati u Zlatnoj dvorani hotela Imperial uz slobodan ulaz za sve posjetitelje.