OPATIJA – POČINJE GRADNJA NATHODNIKA ZA “MERIKANSKE VRTOVE”

15. ožujka 2018. | Kategorija: Opatija, Matulji, Lovran, Draga

opatija amerikanski vrtoviOPATIJA – Nakon desetljeća zapuštenosti popularno znani “Merikanski vrtovi” (Amerikanski vrtovi), kao jedan od dugogodišnjih inicijativa gradonačelnika Opatije Ive Dujmića, uređeni su od strane Grada Opatija tj. gradske tvrtke Parkovi. Plan je bio učiniti ih turističkom atrakcijom u maniri svjetskih botaničkih vrtova, ali pristup vrtovima usporio je planove i nakon djelomičnog uređenja ostali su neiskorišteni. Naime, “Merikanski vrtovi” odsječeni su od ostatka Opatije prometnicom (Novom cestom), a običan pješački prijelaz nije se pokazao dobrim rješenjem. Ali gradski čelnici dosjetili su se rješenja kojim bi spojili vrtove s ostatkom grada – nathodnik.

1926. godine izgrađeni su opatijski botanički vrtovi, koji su dobili naziv “Merikanski vrtovi” pošto ih je izgradio povratnik iz Amerike

Od 15.03. do 20.03. izvoditi će se radovi na montaži nathodnika prema budućem opatijskom botančkom vrtu na lokaciji spoja Rakovčeve ulice s Novom cestom. Promet Novom cestom će zbog radova na tom dijelu biti otežan.

(kv)