OPATIJA – 12. Festival znanstvene fantastike i fantastike “Liburnicon”

18. kolovoza 2017. | Kategorija: Opatija, Matulji, Lovran, Draga

liburnicon Katarina Mance, Robert Sertić, Marina MIler, Ivan Cerovac (2)_01ZABAVA – Sadržajem nikad bogatiji 12. Festival znanstvene fantastike i fantastike “Liburnicon” počinje u Opatiji!

– Za petak smo pripremili posebne poslastice za sve naše posjetitelje koje očekuje panel diskusija s počasnim gostom Alexanderom Freedom, talk show Krešimira Miška i koncert grupe Obrazovni program, dok će nam subotu obilježiti glavno predavanje počasnog gosta, interesantno predavanje Korada Korlevića pod nazivom ‘Kako odgojiti moderne barbare’, dok će Davor Horvatić govoriti o jednadžbama koje su promijenile svijet, a grupa Slip zaključit će glazbeni program, istaknuo je Cerovac.
Opatija – Na današnjoj tiskovnoj konferenciji najavljen je 12. Festival znanstvene fantastike i fantastike “Liburnicon” koji će se ovog vikenda (18. do 20. kolovoza) održati u posebno dekoriranom prostoru Osnovne škole “R. K. Jeretov” u Opatiji.
– S ponosom možemo istaknuti da je Liburnicon najposjećeniji festival fantastike u Hrvatskoj, na kojem se svake godine okupi gotovo dvije tisuće posjetitelja iz svih dijelova Hrvatske, ali i iz inozemstva. Organizatori su, kao i svake godine do sada, pripremili izrazito bogat program u kojem je poseban naglasak stavljen na ravnotežu između ozbiljnih i zabavnih sadržaja koja je, uz jedinstvenu atmosferu, jedna od glavnih karakteristika Liburnicona, kazao je Ivan Cerovac u samom uvodu tiskovne konferencije.
– Glavna tema ovogodišnjeg Festivala je svijet barbara – kroz brojna predavanja, prezentacije, projekcije, performanse, radionice, izložbe i društvene igre poseban naglasak ćemo staviti na stara europska plemena, njihovu povijest i mitologiju te dočarati atmosferu priča o hrabrim ratnicima, mističnim druidima i bićima iz legendi, istaknuo je Robert Sertić.
– Počasni gost Liburnicona 2017. je poznati američki pisac Alexander Freed, autor (i koautor) preko 60 knjiga i drugih publikacija koje se bave fantastikom i znanstvenom fantastikom, među kojima je i knjiga “Rogue One: A Star Wars Story” (vezana uz nedavno snimljeni istoimeni film), za koju je dobio mnoge nagrade, a koja je uvrštena i među New York Times Best Sellers. Uz brojne izdane knjige, Freed je radio i kao scenarist za velik broj računalnih i društvenih igara poznatih proizvođača (BioWare, Electronic Arts), ali i kao scenarist za brojne stripove. Freed će u sklopu Liburnicona održati predavanje o pisanju književnih djela smještenih unutar već postojećih svjetova (primjer takvog djela je i njegov Rogue One, koji je trebao biti smješten unutar već definiranog svijeta Georgea Lucasa), ali će i sudjelovati u panel-diskusiji o međuutjecaju između društvenih igara igranja uloga (poput D&D-a) i književnih djela, najavila je Marina Miler..
– Kao i svake godine, i ove očekujemo cijeli niz poznatih znanstvenika (Korado Korlević, Davor Horvatić, Davor Jadrijević i drugi) i TV lica (voditelj Krešimir Mišak), ali i brojne književnike i pisce, ilustratore, novinare, povjesničare i stručnjake u području fantastike i mitologije. Među glavnim točkama ozbiljnog programa tako s ponosom najavljujemo predavanje našeg poznatog astronoma i popularizatora znanosti, Korada Korlevića, kojem je ovo 11. gostovanje na Liburniconu, a ove će godine održati predavanje “Kako odgojiti moderne barbare – geeks, nerds, the band of SciTech misfits”, u kojem će govoriti o važnost kritičkog pristupa znanosti i modernim medijima, te o prednostima koje društvo ima kada potiče razvoj kritičkog, individualnog i alternativnog razmišljanja. Ozbiljni program Liburicona nastavlja se predavanjima našeg poznatog fizičara, prof. dr.sc. Davora Horvatića, koji će prvo pokušati odgovoriti na pitanje ima li spasa za teoriju struna (teorijski okvir kvantne gravitacije koji se razvija od 1960-ih), da bi drugi dan govorio o “Jednadžbama koje su promijenile svijet”, točnije o 17 matematičkih jednadžbi koje su nam doslovno izmakle tlo pod nogama i promijenile kompletnu civilizaciju. Liburnicon ne staje na ovome, budući da ćemo kroz tri dana programa uključiti preko petnaest predavanja i panel-diskusija, među kojima se ističu neki stari gosti Liburnicona, poput fizičara Davora Jadrijevića koji će govoriti o (elektro)magnetima i astronomke s Astronomskog centra Rijeka Vanese Ujčić Ožbolt koja će govoriti povijesti astronomije, ali i neka sasvim nova lica, poput Tomislava Miletića koji će održati predavanje “Altruizam, egoizam i izvanzemaljci – trebamo li se bojati techno barbara?”, i hrvatskog stručnjaka za zaštitu kompjuterskih sustava i direktora poduzeća Qubis d.o.o., Lucijana Carića, koji će govoriti o sigurnosti neranjivosti Interneta. Uz predavanja očekuju nas i zanimljive književne rasprave s uvaženim gostima, a posebno će se raspravljati o “Barbarizmu u teoriji i Conanovoj praksi”, kao i o “Mitološkim paralelama u Silmarillionu i Gospodaru prstenova”. Za kraj, jedno od središnjih događanja ozbiljnog programa na Liburniconu je i talk-show poznatog TV voditelja Krešimira Miška, koji je za ovogodišnji festival pripremio jednu od najneočekivanijih tema u svijetu fantastike i znanstvene fantastike, koju ćemo otkriti svega nekoliko dana prije početka festivala, dodao je Cerovac.

– Liburnicon će, uz predavanja i panel-diskusije, predstaviti i niz nagradnih kvizova, u kojima će se ispitati znanje sudionika o različitim fantastičnim temama, poput mističnog svijeta iz serijala ‘Zaboravljenih kraljevstva’ ili ‘Igre prijestolja’, poznate knjige Neila Gaimana “Američki bogovi”, povijesti barbara ili pak znanstveno-fantastičnih filmova, a tu će biti i brojne kreativne radionice, od srednjovjekovnog uvezivanja knjiga i radionice keltskog nakita do radionica kreativnog pisanja i izrade čarobnih štapića. Program će obogatiti i različite zabavne igre, od već tradicionalnog ‘lova na blago’ do uvijek najposjećenijeg natjecanja za naj-barbara Liburnicona, a očekuje nas i povratak nekih originalnih igara koje prate Liburnicon još od 2006. godine, poput famoznog Star Trek boćanja. U suradnji s drugim udrugama i organizacijama, na Liburniconu nas očekuju u poznate room-escape igre, poput ” Virus laboratorij – mobilni escape room” i ” Murder tent”, u kojima će sudjelovanje (kao i u svim drugim točkama programa) biti besplatno za sve posjetitelje Liburnicona. Tijekom cijelog festivala bit će otvorena velika igraonica društvenih igara, poznata kao Crypta, u kojoj će biti dostupno oko stotinu različitih stolnih društvenih igara, i u kojoj će volonteri iz Udruge “Kulturni front”, ali i iz drugih partnerskih udruga, poput “Zaigrane koze” i “Mordele”, svima zainteresiranima predstavljati različite igre i pokazati im kako se igraju. Uz to, očekuje nas i niz igara igranja uloga, od onih stolnih, na kojima će se prezentirati sustavi poput The Dark Eye i igrati ipak nešto poznatiji Dungeons & Dragons, do onih koji traže potpuno uživljavanje u likove (LARP), koje će voditi udruga Terrible Creations iz Zagreba, istaknula je Katarina Mance uz opasku da se ovo ne bi bilo moguće bez brojnih volontera.
– Na organizaciji festivala radi tim od 20-ak mladih organizatora iz opatijske Udruge “Kulturni front”, a uključeno je preko 50 volontera i suradnika, dodala je Mance.
Zabavni program Liburnicona obogatit će koncerti dva domaća benda – prvo ćemo u petak uživati u rock obradama benda Obrazovni program, dok ćemo u subotu skakutati uz vesele melodije irske glazbe i benda Slip.
– Na Liburniconu se očekuje preko 1500 posjetitelja iz cijele Hrvatske, ali i inozemstva, a bogati program bit će će namijenjen svim dobnim skupinama. Tako nas u nedjelju ujutro očekuje i zabavna i kreativna dječje druidske škole s raznovrsnim edukativnim sadržajima, pojačanima predstavom “Pra priče” poznatog Teatra Oz. Na organizaciji festivala radi tim od 20-ak mladih organizatora iz opatijske Udruge “Kulturni front”, a pomaže im i preko 50 volontera i suradnika, uz financijsku i organizacijsku potporu Grada Opatije, Milenij hotela, Festivala Opatija, Turističke zajednice Grada Opatije i Crvenog križa Opatija, te uz sponzorstva HBO Adria, Cockte, Czech Games Edition, turističkih agencija Da Riva i Paragvaj Tours i brojnih drugih. Cijena festivalske ulaznice iznosi 60 kuna za sva tri dana, 50 kuna trebat će se izdvojiti za petak i subotu, dok pojedinačna ulaznica iznosi 30 kuna (za dan), rezimirao je Ivan Cerovac.