OPATIJA – obilježen Jom Hašoa

13. travnja 2018. | Kategorija: Opatija, Matulji, Lovran, Draga

opatija židoviOPATIJA – Komemorativnim skupom na židovskom dijelu Gradskog groblja u Opatiji obilježen je Jom Hašoa – Dan stradanja i junaštva židovskog naroda, a komemoraciju su mogli pratiti gledatelji diljem Hrvatske u izravnom prijenosu HRT-a. Program je započeo paljenjem šest svijeća u spomen na šest milijuna ubijenih Židova u holokaustu, čitanjem imena stradalih Židova koje su pročitali učenici opatijske osnovne škole te polaganjem vijenaca. Govore su održali predsjednik Židovske vjerske zajednice Bet Israel Aleksandar Srećković, predstavnica Veleposlanstva države Izrael u RH konzulica Irit Šneor, zamjenica opatijskog gradonačelnika Vera Aničić, zamjenica župana PGŽ-a Marina Medarić i izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović posebni savjetnik Mate Granić, a svima je poruka bila da se takvo zlo kao što je bio holokaust ne smije nikada više ponoviti te sjećanje na njega mora biti svojevrsna opomena.

– Bez jednog informativnog pogleda u prošlost i odgovornog odnosa prema povijesti, budućnosti nema, istaknuo je predsjednik Židovske vjerske zajednice Bet Israel Aleksandar Srećković.

– Želimo budućnost u kojoj nikome neće pasti na pamet da napravi takvo zlo, svijet u kojem patnja neće biti ignorirana i svijet u kojem će mržnja i mrak biti zauvijek istjerani, naglasila je konzulica Veleposlanstva države Izrael u RH Irit Šneor.

Mate Granić uputio je dvije poruke u ime predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović.
– Holokaust se nikada više ne smije ponoviti, a sjećanje na njega treba biti trajno. Svi mi smo odgovorni da se aktivno borimo protiv bilo kakve revizije povijesti, istaknuo je Granić.

Zamjenica gradonačelnika Vera Aničić naglasila je kako je do kraja 19. stoljeća u Opatiji stalno prebivalište imalo oko sedamdeset Židova, a imigracija Židova nastavlja se tijekom prvih desetljeća 20. stoljeća. Jedan od znakova da su ovdje nekada živjeli, jest ovo Židovsko groblje, koje je dio našeg Gradskog groblja. Holokaust je jedan od najvećih zločina, ogroman uteg na leđima čovječanstva, kazala je Aničić.

Prigodnu molitvu predvodio je glavni rabin Židovske vjerske zajednice Bet Israel Kotel Dadon, nakon koje je pjevački zbor „Mihael Montiljo“ izveo pjesmu „Eli, Eli“.

Židovska vjerska zajednica Bet Israel održava ovakve komemoracije na židovskim grobljima diljem Hrvatske, svake godine u drugom gradu, čime želi doprinijeti sjećanju na žrtve Holokausta, ali i obnovi tih često zapuštenih groblja. Jom Hašoa se održava 27. dana mjeseca nisana po židovskom kalendaru i taj je dan postao široko prihvaćen u cijelom svijetu i u svim židovskim zajednicama kao dan sjećanja i junaštva. Tako i Židovska vjerska zajednica Bet Israel u Hrvatskoj održava svečanu komemoraciju povodom ovog dana sjećanja i junaštva – sjećanja zbog svih stradalih Židova tijekom Holokausta, a junaštva zbog hrabrih ljudi koji su se suprotstavili getoizaciji te podigli ustanak u varšavskom getu na taj dan. (kv)