OPATIJA – NAJAVLJEN 12. LIBURNICON

29. srpnja 2017. | Kategorija: Opatija, Matulji, Lovran, Draga

Korado Korlević

Korado Korlević

OPATIJA – Dvanaesti Festival znanstvene fantastike i fantastike “Liburnicon” održat će se od 18. od 20. kolovoza 2017. u posebno uređenom prostoru Osnovne škole “R. K. Jeretov” u Opatiji. Organizatori su, kao i svake godine do sada, pripremili izrazito bogat program u kojem je poseban naglasak stavljen na ravnotežu između ozbiljnih i zabavnih sadržaja koja je, uz jedinstvenu atmosferu, jedna od glavnih karakteristika Liburnicona, a ujedno i osobina koja ga je učinila pretpoznatljivim u cijeloj Hrvatskoj, ali i šire. Program će obuhvaćati sadržaje bogate predavanjima, prezentacijama, projekcijama, performansima, radionicama, koncertima, izložbama, te brojnim društvenim igrama. Ove godine kroz uređenje prostora i točke programa stavljamo naglasak na stara europska plemena, njihovu povijest i mitologiju te dočaravamo atmosferu priča o hrabrim ratnicima, mističnim druidima i bićima iz legendi, objedinjenima u glavnoj temi ovogodišnjeg festivala – Svijetu barbara!

Kao i svake godine, i ove očekujemo cijeli niz poznatih znanstvenika (Korado Korlević, Davor Horvatić, Davor Jadrijević i drugi) i TV lica (voditelj Krešimir Mišak), a počasni gost Liburnicona 2017. je poznati američki pisac Alexander Freed, autor (i koautor) preko 60 knjiga i drugih publikacija koje se bave fantastikom i znanstvenom fantastikom, među kojima je i knjiga “Rogue One: A Star Wars Story” (vezana uz nedavno snimljeni istoimeni film), za koju je dobio mnoge nagrade, a koja je uvrštena i među New York Times Best Sellers. Uz brojne izdane knjige, Freed je radio i kao scenarist za velik broj računalnih i društvenih igara poznatih proizvođača (BioWare, Electronic Arts), ali i kao scenarist za brojne stripove. Većina njegovih publikacija vezana je uz Ratove zvijezda, tako da slobodno možemo reći kako je, naravno iza Georgea Lucasa, riječ o jednom od značajnijih autora koji su doprinjeli razvoju ovog fantastičnog svijeta.

Na Liburniconu se očekuje preko 1500 posjetitelja iz cijele Hrvatske, ali i inozemstva, a bogati program biti će će namijenjen svim dobnim skupinama: od zabavne i kreativne dječje druidske škole sa raznovrsnim edukativnim sadržajima, pojačane predstavom “Pra priče” poznatog Teatra Oz, originalnih Liburniconskih igara, radionica i kvizova, do izvrsnih predavanja i prezentacija koji će zadovoljiti svačije ukuse. Uz sve navedeno, posjetitelje očekuje bogati nagradni fond naših sponzora, te raznolika ponuda izlagača, a posebno se treba naglasiti glazbeni program obilježen koncertom poznate domaće grupe “Obrazovni program”. Na organizaciji festivala radi tim od 20-ak mladih organizatora iz opatijske Udruge “Kulturni front”, a pomaže im i preko 50 volontera i suradnika, uz financijsku i organizacijsku potporu Grada Opatije, Milenij hotela, Festivala Opatija i Turističke zajednice Grada Opatije.