OPATIJA – Najava Eurochild konferencije

27. siječnja 2018. | Kategorija: Opatija, Matulji, Lovran, Draga

opatijaOPATIJA – Najava Eurochild Konferencije „Gradimo bolju Europu s djecom: pridružite nam se!“

Opatija će od 29. do 31. listopada biti domaćin europske konferencije „Gradimo bolju Europu s djecom: pridružite nam se!“ u organizaciji mrežne organizacije Eurochild, koja će okupiti velik broj europskih stručnjaka iz područja dječjih prava i dječje participacije. Konferencija će se održati pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović te se očekuju dolasci visoko pozicioniranih dužnosnika iz gotovo svih europskih zemalja. Osim odraslih, na konferenciji će sudjelovati i dječje delegacije iz cijele Europe, a očekuje se oko 500 sudionika, najavljeno je na konferenciji za medije održanoj u Centru Gervais u Opatiji.

Na konferenciji održanoj u centreu Gervais su govorili Ivo Dujmić, gradonačelnik Grada Opatije; Sanja Škorić, tajnica Društva „Naša djeca“ Opatija; Jana Hainsworth, generalna tajnica Eurochild organizacije iz Bruxellesa; Valentina Otmačić, predstojnica Ureda UNICEF-a u Hrvatskoj iz Zagreba i Petra Deranja, dječja gradonačelnica Grada Opatije.

Gradonačelnik Ivo Dujmić istaknuo je zadovoljstvo što se ova važna europska konferencija održava u Opatiji – gradu prijatelju djece, koji ovu počasnu i obvezujuću titulu nosi od 2005. godine.
– Možemo se pohvaliti s mnogo igrališta u našem gradu, dječjom plažom, sportskom dvoranom, besplatnim udžbenicima za osnovnoškolce i srednjoškolce, stručnim službama koje čine logoped, pedagog, socijalni pedagog, rehabilitator, psiholog u ustanovama za djecu, osiguranjem novčanih sredstava za rad sportskih klubova i udruga za djecu, besplatnim liječničkim pregledima za naše male sportaše, osiguranjem standarda za našu djecu s teškoćama u razvoju, izgradnjom novog dječjeg vrtića i još puno, puno toga. S ponosom ističemo rad našeg Dječjeg gradskog vijeća i naših Dječjih foruma. Dobrobit djece je na prvom mjestu nama odraslima u gradu. Djecu slušamo, uvažavamo i zajedno gradimo grad na dobrobit svih građana, kazao je gradonačelnik Dujmić.

Tajnica Društva „Naša djeca“ Opatija Sanja Škorić najavila je održavanje europske konferencije Eurochild u Opatiji u listopadu te predstavila rad Društva „Naša djeca“ Opatija, suorganizatora konferencije.
– S posebnim zadovoljstvom mogu najaviti održavanje ove velike konferencije u Opatiji, gradu prijatelju djece, ponosni smo što smo domaćini i vrlo nas veseli što će pokroviteljica konferencije biti predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović. Od 1994. godine pri Društvu „Naša djeca“ Opatija djeluju Dječji forumi – slobodna aktivnost putem koje djeca uče o svojim pravima i obavezama, a od 2001. godine DND Opatija u suradnji s Gradom Opatijom osniva Dječje gradsko vijeće Grada Opatije.
Od tada do danas vijećnici DGV-a i forumaši DF-a aktivno su se uključili u brojne lokalne, nacionalne i međunarodne projekte te su svoj rad prezentirali na mnogobrojnim međunarodnim konferencijama. Ponosni smo što je troje djece DND Opatija izabrano u Mrežu Mladih savjetnika Ureda pravobraniteljice za djecu, a član Dječjeg foruma DND Opatija 2012. postao je predstavnik djece u Vijeću za djecu RH.

Ivo Dujmić: zajedno gradimo grad na dobrobit svih građana

O značaju konferencije i organizaciji govorila je generalna tajnica Eurochild organizacije iz Bruxellesa Jana Hainsworth, koja je naglasila kako su u organizaciju uključena i djeca, od odabira naslova, pa do izrade programa i sudjelovanja u radu.
– Smatramo da je ostvarivanje prava svakog djeteta da sudjeluje u odlukama koje se tiču ​​njih samih važan dio izgradnje bolje Europe. Ako odrasli slušaju djecu, ona odrastaju osjećajući da su važna. Na ovoj konferenciji pokazat ćemo konkretne primjere kako djeca sudjeluju u donošenju odluka na različitim razinama društva.Obilježit ćemo i dugogodišnje iskustvo dječje participacije u Hrvatskoj 14. Susretima Dječjih vijeća Hrvatske u organizaciji Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske koja će se odvijati paralelno uz konferenciju. Na konferenciji ćemo predstaviti i rezultate istraživanja provedenih u suradnji s UNICEF-om, kao i bogata iskustva 130 članica Eurochilda koje djeluju u 33 zemlje Europe. Konferencija će biti poduprta zbirkom istraživačkih dokaza o tome zašto je sudjelovanje djece važno i kako djeluje u praksi. Organizirat ćemo radionice na kojima će praktičari, kreatori politike, istraživači i djeca moći sama razmijeniti svoja iskustva. Osnovali smo savjetodavnu grupu mladih koja uključuje 10 mladih savjetnika iz 9 europskih zemalja i oni će se u srpnju susresti u Opatiji kako bi razradili konačne detalje konferencije, kazala je Hainsforth te zahvalila Gradu Opatiji i Društvu „Naša djeca“ na domaćinstvu konferencije te UNICEF-u Hrvatska na podršci.

Opatija

Opatija

Predstojnica Ureda UNICEF-a u Hrvatskoj Valentina Otmačić istaknula je kako UNICEF podržava i ulaže veliki trud u održavanje ove važne konferencije.
– Obrazovanje, zdravlje, razvoj, zaštita i dobrobit svih djevojčica i dječaka, a posebno onih iz najranjivijih skupina kao što su djeca s teškoćama u razvoju, djeca u riziku od siromaštva, romska djeca, djeca žrtve i svjedoci nasilja, djeca u sukobu sa zakonom, djeca migranti i izbjeglice i djeca u institucijama, duboko su u srcu UNICEF-ovog djelovanja. Izazovi s kojima se ta djeca suočavaju brojni su i često nimalo laki. Međutim, u UNICEF-u vjerujemo da bi ti izazovi bili nešto manji da se glas djece glasnije čuje. Konferenciju kojoj ćemo imati čast prisustvovati stoga vidim kao jednu od tih prilika da djecu u Hrvatskoj snažnije uključimo u razgovor o tome što za njih, ali i uz njih možemo učiniti bolje. Ona je i prilika za povezivanje i učenje o dobrim iskustvima diljem Hrvatske i Europe.

Dječja gradonačelnica Grada Opatije Petra Deranja pozdravila je prisutne u ime djece i mladih te izrazila zadovoljstvo što su dobili priliku pokazati kako djeca u Opatiji žive i odrastaju planirajući i gradeći budućnost ravnopravno s odraslima.
– Dječja gradonačelnica i gradonačelnik Dujmić potpisali su povodom 25 godina usvajanja Konvenciji UN-a o pravima djeteta Svečanu izjavu u kojoj stoji da je Opatija grad u kojem djeca i mladi ljudi odrastaju sretni, zdravi i sa samopouzdanjem i u kojem ih se poštuju kao punopravne osobe te grad u kojem prava i interesi djece zauzimaju središnje mjesto u donošenju i provođenju politika našeg grada prepoznavši u djeci vrijednog i važnog partnera s kojim organizira sadržaje kojima se obogaćuje život djece u Opatiji. (kv)