U OPATIJI MEĐUNARODNI SUD ZA DODJELU JEDNE OD NAJPRESTIŽNIJIH SVJETSKIH NAGRADA ‘ ZLATNI CVIJET’

30. lipnja 2017. | Kategorija: Opatija, Matulji, Lovran, Draga

villa Angiolina OpatijaOPATIJA – Opatija je prvi hrvatski kandidat koji je uspio ući u finalnu kategoriju gradova za ‘Zlatni cvijet’. Naime, riječ je o međunarodnom natjecanju za jednu od najprestižnijih nagrada: Međunarodni zlatni cvijet 2017.
Nagradu dodjeljuje Communities in Bloom – CiB u suradnji sa KEA-om. Opatija je ušla u finale izbora za osvajanje ove prestižne međunarodne nagrade u 2017. godini pored ostalih gradova – finalista.
Službeno stručno povjerenstvo koje odlučuje o dodjeli nagrade Međunarodni zlatni cvijet upravo danas, u petak, obilazi Opatiju, nakon čega će i ocijeniti Opatiju. Kako bi to bila ona najviša ocjena, Opatija ništa ne smije prepustiti slučaju i maksimalno se pripremila za osvojiti ovu vrijednu nagradu.

Kako bi se shvatio značaj ukupno je bilo 3500 prijavljenih gradova iz cijelog svijeta i to sve redom najpoznatija turistička imena svijeta koja su toliko ‘upicanjena’ da im je teško uopće konkurirati. Ali Opatija se tu nosi više nego dostojno. Za nagradu je nominirano 76 gradova, dok ih je sedam ušlo u finale – a upravo je Opatija jedan od njih. Stoga, ne samo da se nosi dostojno s konkurencijom, nego je i ozbiljan favorit osvojiti prvo mjesto! Opatija je izabrana i kao hrvatski kandidat čime je i potvrđena činjenica da se Opatija svrstava u sam vrh parkovne arhitekture Hrvatske.

Zlatni cvijet je međunarodno natjecanje u sklopu kojeg se osim uređenosti i ljepote nekog grada, hortikulture, kvalitete života građana, ocjenjuje i kvaliteta uređenosti parkovne arhitekture, čistoća grada te korištenje i promocija obnovljivih izvora energije tj. održivog razvoja mjesta.
(kv)