OPATIJA – IZLOŽBA KAMELIJA

16. travnja 2019. | Kategorija: Opatija, Matulji, Lovran, Draga

11. izložba kamelija

Nagrađene najljepše kamelije, učenički likovni i literarni radovi

Jedanaesta po redu Izložba kamelija otvorena je u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer u petak, 12. travnja, uz najljepše primjerke tog cvjetnog simbola grada, grmove kamelija, akvarele botaničara i slikara iz Francuske Denisa Clavreula, izložba fotografija kamelija Studia Foto Luigi, likovne radove učenika Osnovne škole „R. K. Jeretov“ Opatija te prodaju suvenira na temu kamelija.

Dobrodošlicu posjetiteljima zaželjeli su predsjednica Udruge ljubitelja kamelija Katica Dražić, gradonačelnik Ivo Dujmić i direktorica Hrvatske – regije kamelija Antonija Cvetković.

Gradonačelnik Dujmić je zahvalio članovima udruge što je Opatija prepoznata kao grad kamelija, a Hrvatska proglašena regijom kamelija.

– Jedanaest godina zahvaljujući Udruzi kamelija prekrasni cvijet kameliju imamo po cijelom gradu. Nekada je bila raritet, ograđena u centru parka Angiolina, a danas smo zahvaljujući vama uspjeli da taj prekrasan cvijet bude dostupan svim građanima i posjetiteljima. Nije bilo lako, ali danas imamo bogatstvo koje će se uskoro proširiti i u Amerikanskim vrtovima, istaknuo je gradonačelnik Dujmić naglasivši kako će članovi udruge imati mogućnost prodaje sadnica u Amerikanskim vrtovima.

Predsjednica Dražić govorila je o ciljevima udruge, a to su turistička promocija Opatije preko kamelija i jačanje svijest o važnosti horitkulture, kao i uključivanje što više mladih i djece.

– Opatija ima čast da je kamelija postala simbolom grada, a što možemo zahvaliti Iginiu Scarpi koji je u čast preminule supruge u parku Angiolina zasadio prve crvene kamelije. Naš grad može po kamelijama biti prepoznata ne samo u Hrvatskoj, već u cijelom svijetu i ponosni smo što je Opatija postala članica Međunarodne udruge kamelija. Kada se kaže „grad kamelija“, to znači da grad mora imati puno kamelija, na svakom koraku mora izviriti poneka kamelija, kazala je Dražić te navela sve aktivnosti koje udruga provodi, kao i izlete i posjete u zemlji i inozemstvu gdje su bili gosti sličnih udruga. Pozvala je sve građane koji mogu, da doniraju kamelije koje će ukrasiti Opatiju.

Gradonačelnik Dujmić i utemeljitelj Udruge ljubitelja Kamelija Jan Bernd Urban uručili su zahvalnicu Antoniji Cvetković, a zahvalnice su uručene i sponzorima hotelima Miramare i Milenij te donatorima i sponzorima udruge.

U glazbenom dijelu nastupili su ženska klapa „Kamelija“ i učenici Glazbene škole „Mirković“, a posjetitelji su mogli kušati slastice i čaj od kamelija, kao i glasati za najljepše primjerke kamelija.

U nedjelju, 14. travnja  u parku iznad hotela Imperial upriličena je sadnja doniranih kamelija, nakon koje je uslijedio upis u zlatnu knjigu te dijeljenje zahvalnica donatorima: Udruzi ljubitelja kamelija, Borisu Kustecu, obitelji Barac te Rajki i Zdenku Ukić,

Izložba je završena proglašenjem pobjednika u kategorijama:

  1. Priznanja za nagrađene cvjetove i grmove po izboru žirija:
  1. cvjetovi: 1.Sertić Marija, 2. Bolješić Nives, 3. Kurti Dolores
  1. grmovi: 1.  Benko Marija, 2.  Marčetić Todor, 3.  Pavalec Denis
  1. Priznanja za djecu za likovne uratke i literarne radove OŠ Rikard Katalinić Jeretov:

Leona Fatović,  Eva Cvek, Lara Staničić, Ivan Facan, Mila Car, Korina Puž, Mareta Štetić, Paola Janjetić,  Gai Facan

        3. Nagrade za živi cvijet na osnovu čak 2.300 ispunjenih glasačkih listića publike:

1. nagrada: cvijet broj 59 – Antonija Cvetković

2. nagrada: cvijet broj 13 – Ivanka Klovar

3. nagrada: cvijet broj 81 – Darko Kumičić

Na zatvaranju izložbe Katica Dražić, predsjednica Udruge ljubitelja kamelija, istaknula je da ovakav odaziv izlagača i posjetitelja daje nedvojbeni poticaj za organiziranje još sadržajnije izložbe sljedeće godine, a vjernoj je publici, kao i članovima Udruge, na još jednoj uspješnoj izložbi zahvalio i zamjenik gradonačelnika Opatije, dr.sc. Emil Priskić.