OPATIJA – idejno rješenje uređenja nogometnog igrališta NK Opatija

30. rujna 2017. | Kategorija: Opatija, Matulji, Lovran, Draga

Zgrada Grada Opatije

Zgrada Grada Opatije

OPATIJA – U uredu gradonačelnika je prezentirano idejno rješenje uređenja nogometnog igrališta NK Opatija kojeg je naručio Grad Opatija, s krajnjim ciljem da uredi ovo nogometno igralište po najvišim izvedljivim standardima za potrebe članova nogometnog kluba, stanovnike, ali pritom – uz nužno poštivanje propozicija HNS-a.

Idejno rješenje izradio je ured ZDL arhitekti a predstavnicima medija na današnjoj javnoj prezentaciji na konferenciji za medije predstavio je arhitekt Siniša Zdjelar.

Gradonačelnik Ivo Dujmić uvodno je upoznavajući novinare s temom naglasio da je Grad Opatija usvojio Strategiju razvoja Grada, te da je nedavno na snagu stupio i Akcijski plan provedbe Strategijom zavrtanih smjernica i da je ključno u ovom dokumentu da se projekti pripremaju planski, te da se prije njihove realizacije treba postići konsenzus šire javnosti.

Konkretno, oko ovog projekta zadaća je bila ispitati mogućnosti može li se kroz rekonstrukciju postojećeg igrališta urediti opatijsko nogometno igralište tako da zadovoljava kriterije HNS-a za održavanje natjecanja 2. lige.

Rezultat istraživanja pokazao je da se opatijsko igralište može urediti tako da zadovoljava kriterije HNS-a za održavanje natjecanja 3. nogometne lige. Lokacija postojećeg igrališta, koje se planira rekonstruirati, okružena je gustom urbanizacijom, pa tako ključan kriterij HNS – a – broj mjesta i veličina igrališta može biti zadovoljen samo za odvijanje utakmica 3. lige, a ne i 2. lige, rastumačio je arhitekt Zdjelar. Maksimalni kapacitet sjedala iznosi 590 mjesta, dodao je Zdjelar, prezentirajući idejno rješenje projekta.

Prema njemu Opatija bi dobila kroz rekonstrukciju postojećeg igrališta novouređeno igralište respektabilnih karakteristika – dobio bi se pristup za osobe s invaliditetom, zatim se osiguravaju prostori za press, policiju, hitnu pomoć, zatim kafe bar koji bi funkcionirao i kao prostor za VIP osobe…

Kada je u pitanju oblik igrališta i objekata uz njega pokušalo se, navodi Zdjelar, uklopiti ga u postojeće arhitektonsko stanje.

Procjena ukupne rekonstrukcije iznosi oko 2 milijuna eura, ukoliko se ugradi kvalitetna podloga na igralištu i nova rasvjeta, kazao je Zdjelar.

Gradonačelnik je sumirao da bi ovim rješenjem Opatija dobila igralište primjereno svojim potrebama, koje s druge strane zadovoljava kriterije HNS-a za odvijanje utakmica u 3. nogometnoj ligi.

S idejnim rješenjem upoznat će se i Uprava NK Opatije, zatim gradski vijećnici Grada Opatije na jednoj od narednih sjednica, te ukupna javnost koja će imati priliku participirati u odluci putem javnog savjetovanja na kojem će se naći ovo idejno rješenje kao prijedlog. Tek po dobivanju konsenzusa šire javnosti oko prihvaćanja idejnog rješenja, krenut će se u daljnju izradu projektne dokumentacije.