OPATIJA I BEČ JAVNO SE VOLE – POČEO BEČKI TJEDAN U OPATIJI

18. rujna 2017. | Kategorija: Opatija, Matulji, Lovran, Draga

becki_tjedan1OPATIJA – Počeo je Bečki tjedan u Opatiji koncertom Opatijskog komornog orkestra u velikoj dvorani centra Gervais prezentirajući ponajbolje skladbe. Naime, nedavno je u foajeu opatijskog centra Gervais održana i konferencija za medije na kojoj je najavljen program ovogodišnjeg Bečkog tjedna koji se u Opatiji odvija u trajanju od 17. do 23. rujna. Gradonačelnik Ivo Dujmić uvodno je zahvalio svim suorganizatorima i sudionicima koji su se uključili u program Bečkog tjedna, a posebno čelništvu Grada Beča na potpori koju pružaju Opatiji prilikom organizacije Bečkog tjedna i Bečkog bala.

Kao i svake godine, vrhunac Bečkog tjedna i ove je održavanje Bečkog bala, u subotu 23. rujna u Kristalnoj dvorani hotela Kvarner, što će biti ovjenčan velikim vatrometom u ponoć. Inače, cijena ulaznice za Bečki bal je 350 kuna, prodaje se u Festivalu Opatija, a u ponoć u balskoj večeri bit će vatromet, naveo je ravnatelj Festivala Opatija Ernie Gigante Dešković.

Opatijski Lionsi organiziraju i modnu reviju uz degustaciju bečkih vina dan ranije, u petak 21. rujna na terasi hotela Kvarner s početkom u 19 sati, na kojoj će se predstaviti modeli opatijskih odnosno liburnijskih butika, a reviju i degustaciju vina obogatit će i plesne točke inspirirane i posvećene velikoj balerini Isadori Duncan. Bečki tjedan je i ove godine humanitarnog karaktera, pod okriljem Lions kluba Opatija, pa je predsjednik LC Opatija Frano Mika tako najavio da će ovogodišnji prihod od prodaje tombole za vrijeme modne revije biti usmjeren Društvu naša djeca Opatija za nabavku didaktičke opreme. Akcija se zove “Anđeli humanosti za osmijeh djece Opatije”.

Organizator Andreas Madejski naglasio je da je ovo sedmi po redu Bečki tjedan, dok se Bečki bal u Opatiji organizira 10 godinu po redu.

Kao što je već rečeno Bečki tjedan otvorio se jučer, u nedjelju, s koncertom „Večer nokturna, jedne serenade i jedne simfonije “ u izvedbi Opatijskog komornog orkestra (OKO). Bila su tu dva dragulja klasične glazbe: Dvořákove Nokturno i Serenadu za gudače op. 22, a koji je  kulminirao, kako to priliči Bečkom tjednu, vječnim Mozartom i njegovom najpoznatijom simfonijom uopće – Simfonijom br. 40 KV550 u g-molu.

Ravnateljica Hrvatskog muzeja turizma Gabrijela Krmpotić Kos naznačila je da će u četvrtak, 21. rujna u 18.30h u Šporeru biti svečano otvorena izložba „Young european art“ iz Beča, na kojoj će se svojim djelima predstaviti mlade autorice Kristina Marić, Sara Pećanić i Tjaša Kalkan. Izložbu će otvoriti uz Dujmića i Gerald Matt, kulturni menađer i bivši ravnatelj Kunsthalle Wien.

Ulaz na sva događanja, osim Bečkog bala, slobodan je.

Bečki tjedan jedno je od značajnijih događanja u Opatiji gdje se uz zvukove ponajboljih valcera okupljaju brojni uzvanici, veleposlanici, gradonačelnici pobratimljenih gradova, politička i gospodarska elita Grada Beča, kao i brojni domaći gospodarstvenici i javni djelatnici. (kv)