OPATIJA CENTAR KVARNERA – POČINJE ‘RETROPATIJA’ U RITMU ROCKABILLY GLAZBE

29. lipnja 2017. | Kategorija: Opatija, Matulji, Lovran, Draga

retropatija Foto Luigi Opatija, Grad Opatija, RetrOpatija 2016, TZ grada OpaOPATIJA – Ritam disco glazbe, rock’n’rolla, rockabillyja i evergreena rasplesat će Opatiju u posljednjim danima lipnja i prvom vikendu srpnja, a glazbenici, umjetnici, plesači, akrobati, pin-up djevojke, hostese na rolama, zabavljači na štulama, žongleri, crtači karikatura i posjetitelji koji se mjere u tisućama ispunit će glavnu opatijsku ulicu na novom izdanju RetrOpatije koje će potrajati čak četiri dana – od 29. lipnja do 2. srpnja. Program će se odvijati na skoro pedesetak lokacija na potezu od Voloskog do Slatine: u hotelima, kafićima, restoranima, trgovinama i drugim objektima, a glavne lokacije bit će trg ispred opatijske tržnice, platoi ispred hotela Paris i hotela Imperial, park ispred Umjetničkog paviljona Juraj Šporer, Vila Angiolina, Ljetna pozornica i kupalište Slatina na kojem će se postaviti buvljak, fliperi u duhu sedamdesetih i osamdesetih godina, ali i omogućiti prostor za predstavljanje opatijskih umjetnika poput Ede Mihovilić, Claudia Franka, Vedrana Ružića i Kosenke Šikić, piropćili su organizatori iz TZ grada Opatije.

Svaki od četiri dana ove manifestacije obilježit će posveta jednom žanru koji je definirao „zlatne godine“ opatijske i svjetske glazbene povijesti i nastupi popularnih bendova predvođenih poznatim imenima.

Četvrtak, 29. srpnja, dan je posvećen rockabilly glazbi, a njegova će zvijezda biti Marco di Maggio s bendom, svjetski poznati gitarist i prvi Europljanin koji je primljen u Rockabilly Hall of Fame.

Glavna pozornica u jutarnjem dijelu bit će prostor ispred UP Juraj Šporer gdje će se od 10 do 11 sati održati plesna radionica za djecu u organizaciji DND-a Opatija. Večernji program kod Šporera započinje već od 18 sati, a rockabilly hitove će vrtiti DJ Rabbit.

Večernji program će započeti na tržnici gdje će u 20 i 21.30 sati nastupiti Folklorni ansambl Zora, prvo s koreografijom „Štenta j’ bil v’ Amerike“ posvećenom lokalnoj glazbenoj tradiciji, a nakon toga Bunjevačkim plesovima, dok će uz njih do 23 sata nastupati Trio Asi.

Villa Angiolina ugostit će izložbu Hrvatskog muzeja turizma i Dražena Turine – Šajete naziva „Opatijske pikolece“. Koncert i otvorenje ove zanimljive izložbe bit će u četvrtak, u 20 sati, a izložba će se moći pogledati svaki dan od 10 do 20 sati. Izložba je, kako i sam njezin naziv govori, svojevrsna zbirka opatijskih sitnica i fotografija od kraja pedesetih do kraja osamdesetih godina prošlog stoljeća kao mozaik vremena u kojem je Opatija doživjela svoj najveći uspon i stekla slavu koju uživa i danas.

Središnji događaj izložbe biti će njezino svečano otvaranje u četvrtak 29. lipnja u 20 sati, kada će prigodni program izvesti Šajeta u formaciji hotelskog dua izvodeći svoju “opatijsku pjesmaricu” dok će se na samoj izložbi naći mnoge drage sitnice poput starih gramofonskih ploča, razglednica, suvenira, notnih izdanja opatijskih festivala, brošura legendarnih motociklističkih utrka na Preluku, turističkih prospekata, uporabnih predmeta s potpisom Opatije kao i mnogih rijetkih fotografija (neke čak i u 3-D tehnici) na kojima ćemo vidjeti Opatiju i njezine građane u vremenima koje su već odavno iza nas.

Atraktivan program u rockabilly stilu omogućit će hotel Kvarner na čijoj će se terasi u programu nazvanom Rockabilly Combo okupiti tri najpopularnija „retro-banda“ ovih prostora: Mississippy Queen, Pacific Bullets i Dellboys s programom usmjerenim upravo prema eri kokotica i rasplesanih kukova.

Vrhunac ove večeri bit će nastup izvrsnog benda The Di Maggio Connection predvođenog karizmatičnim gitaristom Marcom Di Maggiom koji će početi u 23 sata na maloj Ljetnoj pozornici.

Marco di Maggio poznat je kao jedan od najboljih R’n’R gitarista na svijetu. Njegova sjajna glazbena priča obuhvaća mnogo stilova od Rockabilly-a, power surf-a, rock’n’rolla, neo swinga, country-a i bluesa. Njegov prepoznatljiv te inovativan glazbeni izričaj omogućio mu je nastupe pred različitim tipovima publike te ga cijene rokeri, fanovi heavy metala, jazz glazbenici te slušatelji alternativnog rocka, navodi se na kraju priopćenja.

Preporuka gradonačelnika o radnom vremenu ugostiteljima za RetrOpatiju

Gradonačelnik Ivo Dujmić donio je odluku o preporučenom produljenom radnom vremenu za ugostitelje u dane trajanja manifestacije Retropatija. Potaknuti inicijativom TZ grada Opatije u svezi organizacije manifestacije RETROPATIJA i slijedom toga produženju rada ugostiteljskih i trgovačkih objekata za vrijeme održavanja manifestacija, u cilju da se time doprinese poboljšanju turističke ponude, prigodom održavanja Retropatije u razdoblju od 29. lipnja do 2. srpnja 2017. svim ugostiteljskim i trgovačkim objektima u zatvorenim prostorima preporuča se produženo radno vrijeme od 00 do 24,00 sata. Upotreba elektroakustičkih i akustičkih uređaja te izvođenje glazbe na otvorenim prostorima (terasama) ugostiteljskih objekata dopuštena je do 01. sat.

http://www.opatija.hr/hr/vijesti/novosti/preporuka-gradonacelnika-o-radnom-vremenu-ugostiteljima-za-retropatiju,4206.html

Privremena regulacija prometa za trajanja manifestacije “RetrOpatija 2017.”

Zbog održavanja manifestacije “RetrOpatija 2017”

u petak 30. 06. 2017., od 17.00 sati, do subote 01. 07. 2017.,u 05.00 sati
subotu 01. 07. 2017., od 17.00 sati, do nedjelje 02. 07. 2017., u 05.00 sati,
za sav promet bit će zatvorena ulica Maršala Tita od raskrižja sa Radničkom ulicom i Ulicom Viktora Cara Emina (skretanje za opatijsku luku) do Slatine (ex hotel Zagreb).

Promet gradskih autobusa odvijat će se za to vrijeme po Novoj cesti, a autobusna stajališta bit će uspostavljena na uobičajenim mjestima.

Linije Autotroleja prometuju:

Linija 32 – Novom cestom,
Linije 34, 35 i 37 – Trg Vladimira Gortana – ul. Velog Jože – Nova cesta i dalje redovitom trasom.
Ujedno se:

u petak 30. 06. 2017., od 15.00 sati, do subote 01. 07. 2017., u 05.00 sati,
u subotu 01. 07. 2017., od 15.00 sati, do nedjelje 02. 07. 2017., u 05.00 sati,
zabranjuje parkiranje na označenim parkirnim mjestima u Ulici m. Tita, na dionici odvijanja manifestacije “RetrOpatija 2017”.

Zato se moli vozače, da se pridržavaju postavljene prometne signalizacije, kao i da svoja vozila ne parkiraju na zabranjenim mjestima, budući će se sva vozila, koja se zateknu na mjestima gdje je parkiranje zabranjeno, premijestiti „paukom“, na trošak vlasnika.