OPATIJA ĆE OSIGURATI BESPLATNE UDŽBENIKE SVIM OSNOVNOŠKOLCIMA

22. lipnja 2017. | Kategorija: Opatija, Matulji, Lovran, Draga

ucenici-skola-0502OPATIJA – U uredu gradonačelnika Grada Opatije održana je konferencija za medije na temu „Vrtić po mjeri roditelja“ gdje je najavljen niz noviteta iz sklopa socijalne politike koji će se primjenjivati u pedagoškoj 2017./2018. godini, a koji će se pozitivno reflektirati na kvalitetu i standard života građana.

Gradonačelnik Ivo Dujmić na današnjoj konferenciji za medije predstavio je i svoje nove zamjenike u aktualnom mandatu na čelu Grada Opatije – Veru Šantić, ing. građ. i dr. sc. Emila Priskića.

Vera Šantić profesionalno će biti angažirana u Gradu Opatiji te preuzeti dominantno zaduženja iz resora komunalnog sektora, dok će dr.sc. Emil Priskić volonterski obnašati funkciju zamjenika te preuzeti zaduženja iz područja suradnje s fondovima EU.

Nove pogodnosti roditeljima pri smještaju djece u vrtić

U pogledu teme o novitetima koji se uvode u sustav Dječjeg vrtića Opatija, gradonačelnik Dujmić konstatirao je kako je Opatija – kada je riječ o potrebama roditelja za smještajem djece u vrtić, ponovo suočena s nedostatnim smještajnim, ali i kadrovskim kapacitetima ove institucije. Stoga je Upravnom vijeću Dječjeg vrtića Opatija poslan naputak Grada da u pedagoškoj godini 2017./2018. upišu svu djecu koja zadovoljavaju propisane kriterije za upis u vrtić. Grad Opatija će pritom za uspješnu provedbu osigurati dodatne kapacitete, bilo da se radi o prostornim ili kadrovskim.

Očekuje se da će u ovoj pedagoškoj godini u dječjem vrtiću biti upisano 420 djece.

I dalje se zadržava visoka razina standarda u ovom segmentu skrbi, naglasio je gradonačelnik Dujmić, jer Grad podržava i upis djece u vrtiće i u susjednim jedinicama lokalne samouprave, ukoliko je roditeljima tamo upis jednostavniji zbog blizine posla ili mjesta stanovanja, pod istim uvjetima kao i pri upisu djece u opatijski dječji vrtić.

Kroz poseban program osiguran je i angažman dadilja u Opatiji, koji smještaj se također sufinancira, pa je i to vid pomoći roditeljima u skrbi za djecu dok su na poslu.

Gradonačelnik Dujmić naveo je da su sve ove mjere, koje će se početi sustavno primjenjivati, dio programa koji je tijekom izborne kampanje obećao građanima, te na izborima dobio njihovu podršku.

Tako će se na prvoj redovnoj sjednici Gradskog vijeća Opatije koja bude održana nakon konstituirajuće sjednice uputiti odluka za usvajanje prema kojoj će roditelji plaćati smještaju vrtiću samo za prvo dijete, dok će smještaj za drugu djecu (ukoliko ih imaju više od jednog) biti besplatan.

Upravno vijeće Dječjeg vrtića Opatija dobilo je još jedan nalog: da uskladi radno vrijeme vrtića s potrebama njihovih roditelja.

Uvodi se i novi model participacije u plaćanju smještaja djece u ljetnim mjesecima ili za period kada dijete dulje vrijeme izostaje iz vrtića, čiji će se detalji definirati posebnom odlukom, a roditelji o njima na vrijeme obavješteni.

Provodi se i anketa među roditeljima kako bi se utvrdile potrebe roditelja za smještaj djece u vrtićima tijekom ljeta, čiji će rezultati definirati uvjete korištenja vrtića.

Ujednačavanje plaća djelatnicima dječjeg vrtića i knjižnice

U pogledu ujednačavanja osnovice plaća djelatnika u Dječjem vrtiću Opatija te djelatnicima u Knjižnici i čitaonici Opatija, Gradskom vijeću Opatije uputit će se na usvajanje odluka po kojoj se spomenutim djelatnicima osnovica plaće povisuje za 5 posto, s primjenom i novih koeficijenata za plaće koje je predložilo Upravno vijeće Gradu Opatiji kao osnivaču,.

Nakon usvajanja ove odluke slijedi potpisivanje novog Kolektivnog ugovora sa sindikatima za ove djelatnike, a novi uvjeti bi onda startali od kolovoza, očekuje se. Za to je potrebno do konca ove godine u ovogodišnjem gradskom budžetu osigurati oko 290.000 kuna, dok će u narednoj godini u proračunu trebati osigurati više, oko milijun kuna za novoformirane plaće djelatnika u vrtiću i knjižnici.

Pronatalitetna mjera: za svako novorođeno dijete – 10.000 kuna!

Gradskom vijeću Opatije uputit će se još jedna odluka na usvajanje i to ona koja će razveseliti sve buduće roditelje: njome se definiraju novi kriteriji i poticaji obiteljima s djecom, prema kojoj Grad Opatija roditeljima za svako novorođeno dijete daje po 10.000 kuna.

gradonačelnik i zamjenici: Ivo Dujmić, Emil Priskić i Vera Šantić (foto: facebook)

gradonačelnik i zamjenici: Ivo Dujmić, Emil Priskić i Vera Šantić
(foto: facebook)

Besplatni udžbenici svim osnovnoškolcima

Ovo je zasigurno najočekivanija vijest! Od školske 2017./2018. učenici osnovne škole besplatno će dobivati komplete školskih udžbenika koje će osigurati Grad Opatija. Bez obzira o imovinskom cenzusu, Grad će svim osnovnoškolcima osigurati besplatne udžbenike.

Bitna je informacija za roditelje osnovnoškolaca, tj. preporuka da prije početka ove školske godine samostalno kupe komplete udžbenika, a onda će im Grad Opatija refundirati iznos.

Razlog za taj prijelazni modus do pune primjene mjere jest taj što je sada prekratak rok za provedbu ove mjere od njezina usvajanja do realizacije, budući da Grad za nabavku svih kompleta udžbenika mora raspisati postupak javne nabave. Zato će situacija za ovu školsku godinu biti „premošćena“ spomenutim modelom – refundacijom iznosa koji su platili za kupnju kompleta udžbenika roditeljima.

Grad Opatija u proračunu će osigurati još 500.000 kuna za nabavku udžbenika za sve učenike osnovne škole. Trenutno je u proračunu osigurano 250.000 kn jer je Grad do sada sufinancirao roditeljima kupnju kompleta knjiga po drugom modelu. Ukupno za realizaciju ove poticajne mjere u proračunu će se dakle osigurati 750.000 kuna, naveo je gradonačelnik Dujmić.

Na konferenciji za medije bile su nazočne i ravnateljica Dječjeg vrtića Opatija Sabrina Jelić te predsjednica Upravnog vijeća Dječjeg vrtića Opatija Sanja Mišović Kalanj i voditeljica Odsjeka društvenih djelatnosti Grada Opatije Zlata Torbarina. (kv)