OPATIJA ANKETA – DUJMIĆ U DRUGI KRUG, ŠTAMPALIJA IZNENAĐENJE

12. svibnja 2021. | Kategorija: Opatija, Matulji, Lovran, Draga
ANT DUJ

Ante Štampalija / Ivo Dujmić

OPATIJA – Prema istraživanju koje smo dobili na uvid, a koje je rađeno na uzorku od 850 glasača do 22. do 26. travnja, Ivo Dujmić sigurno ulazi u drugi krug za gradonačelnika Opatije, dok je najveće iznenađenje Ante Štampalija.

Po anketi se dva kandidata bore za drugi plasman: novo lice Ante Štampalija i SDP-ovac Fernando Kirigin, ravnatelj Lučke uprave, predsjednik Gradskog vijeća i u ranijem mandatu zamjenik gradonačelnika Ive Dujmića protiv kojeg drugi put nastupa. 2017. godine je izgubio a 2021. se nada boljem rezultatu.

Pored njih dio glasova također dobivaju Neva SlaniMarko Čorić, ali njihove šanse za ulazak u drugi krug su manje. Ostali kandidati i liste ispadaju iz predstavničkih tijela.

Štampalija iznenađenje ankete

U svim gradovima birači se dijele na one koji podržavaju i oni koji ne podržavaju gradsku vlast. Birači koji podržavaju gradsku vlast su unaprijed određeni. Bazen birača koji ne podržava gradsku vlast su oni za koje se bore ostali kandidati. To znači da su u izborima protukandidati gradonačelnika ustvari međusobno najveći konkurenti jer se bore za isti bazen birača. To su osnove koje očito neki od kandidata u Opatiji ne poznaju pa smo tijekom dosadašnje kampanje gledali kandidate kako “objašnjavaju” biračima koji ne namjeravaju glasati za gradsku vlast  “zašto ne glasati za gradsku vlast “, dok su malo ili ništa govorili “zašto glasati za njih, a ne za nekog od ostalih kandidata koji pretendiraju na to isto biračko tijelo”.

Izgleda da se tu najbolje snašao Ante Štampalija jer po istraživanju koje smo dobili na uvid upravo on bilježi najveći rast. Naime, prema njemu Ivo Dujmić odnosi 35 posto glasova, dok je Ante Štampalija na 24 posto, Fernando Kirigin na 21, zatim slijede Neva Slani i Marko Čorić. Na začelju je Alen Sršen. Ostalo je čak 18% neodlučni birači, što znači da će upravo neodlučni birači donijeti konačnu odluku tko će biti gradonačelnik Opatije.

Šaroliko Gradsko vijeće

Oko 13 posto neodlučno je kada su u pitanju izbori za Gradsko vijeće. Nezavisna lista Ive Dujmića ovdje ima nešto manju podršku no i dalje je u prednosti sa 28 posto. Slijedi lista IDS-a i Kvarnerske inicijative te SDP-a. Lista Akcije mladih i Unije Kvarnera dobiva 12 posto, a iznad praga je još HDZ, a ostali ostaju ispod praga ulaska u Gradsko vijeće.

Ovakav rasplet izbora za Gradsko vijeće značio bi da niti jedna lista samostalno ne može sastaviti većinu. Preračunato u mandate prema d’Hondtovoj metodi, ispada da bi od ukupno 15 mjesta Dujmićeva lista uzela 5 mandata i bila bi na pragu 6 mandata, ostale mandate uzeli bi IDS-KI i SDP. HDZ i AM imala bi jednog vijećnika dok ostali ostaju izvan Vijeća.

Pozitivno iznenađenje bio bi rezultat Ante Štampalije, čini se da bi upravo ova lista privukla najveći broj „protestnih glasova“ i može se dogoditi ono što su neki predviđali: novo pozitivno lice se može nametnuti. No sve su to samo predviđanja mogućih ishoda. Prava stvar slijedi u nedjelju.

(Z.M.)