Sadnjom pinija Kostrena se uključila u projekt HTZ-a „Hrvatska prirodno tvoja“

15. travnja 2023. | Kategorija: Kraljevica, Crikvenica, Novi, Senj
Kostrena

Kostrena

KOSTRENA – Sadnjom pinija Kostrena se uključila u projekt HTZ-a „Hrvatska prirodno tvoja“

Sadnjom 21 pinije Turistička zajednica općine Kostrena uključila se u projekt  Hrvatske turističke zajednice „Hrvatska prirodno tvoja“ („Croatia naturally yours “), kojim se želi utjecati na smanjenje ugljičnog otiska i negativnog utjecaja turističke aktivnosti te povećati svijest o važnosti očuvanja okoliša, ključne poluge hrvatskog turizma.

Hrvatska turistička zajednica za ovaj je projekt izdvojila oko 160.000 eura raspoređenih na 116 turističkih zajednica kojima su dodijeljena namjenska sredstva za nabavku sadnica. U dogovoru s Općinom Kostrena i KD Kostrena, TZO Kostrena je dobivenim sredstvima u iznosu od 1.575,55 eura nabavila 21 sadnicu pinije (Pinus pinea) od kojih je 15 komada zasađeno uz rub parkirališta iznad uvale Svežanj dok će preostalih 6 sadnica djelatnici KD Kostrena zasaditi na drugim pogodnim lokacijama po Kostreni.

Zelenim oplemenjivanjem urbanih površina zajednički doprinosimo ispunjenju ciljeva iz Glasgowske deklaracije o šumama i korištenju zemljišta – Glasgow Declaration on Forests and Land Use, kao i daljnjem održivom razvoju turizma. Provedenom sadnjom Kostrena je postala dijelom ambicioznog i dugoročnog plana EU-a o sadnji najmanje 3 milijarde dodatnih stabala do 2030. godine. Zasađene kostrenske pinije evidentirane su na stranici za praćenje sadnje Europske agencije za okoliš (European Environment Agency) pod nazivom MapMy Tree, na poveznici https://mapmytree.eea.europa.eu/#/action/details/ctz/1093