ODRŽANO GOSTOVANJE – BAKAR SU PRVI POZVALI OMIŠLJANI

22. travnja 2018. | Kategorija: Kraljevica, Crikvenica, Novi, Senj

bakar u gostima omišljuBAKAR / OMIŠALJ – U subotu, 21.04.2018., inicijativa bakarskih udruga gostovala je u Omišlju s programom ‘Bakar u gostima’.

Početkom ove godine, Sklad je s dvije svoje sekcije (Mješoviti zbor i Sekcija za vizualne umjetnosti) pokrenuo inicijativu umrežavanja udruga s područja Grada Bakra na zajedničkom projektu: ‘Bakar u gostima’, pa je s udrugama : ‘Bakarska žena’, ‘Katedra čakavskog sabora Bakarskog kraja’ i ‘Udrugom umirovljenika: Bakarska gospoda’ složio program u formi mozaika koji prezentira bakarsku tradiciju ali i današnjicu.

Bakar su u goste prvi pozvali Omišljani!

Važan dio projekta je i priprema programa koja je krenula kroz niz telefonskih dogovora i susreta s domaćinom, na kojima smo zajednički složili bogati mozaik točaka koje tvore program kojim će se prezentirati Bakrani, ali i domaćin, Omišalj. Kroz niz razgovora i dogovora, udruge se dobro upoznaju, razmjenjuju iskustva i dobru praksu, te otvaraju novi prostor za buduću suradnju. Program su u subotu otvorili vizualni umjetnici u galerijsko-muzejskom prostoru Lapidarij u Omišlju izložbom radova svojih članova na kojoj su posjetiteljima prezentirali Bakar kakvim ga vide fotografi, slikari, grafički dizajneri, keramičari, kipari. Bakrani su uživali u šetnji Omišljem koji je okupan proljetnim suncem zasjao u najboljem svijetlu.

Program se nastavio u Društvenom centru Kijac gdje se Bakar predstavio kroz pjesmu, čakavsku poeziju i gastronomiju:

Mješoviti zbor Sklad i KUD Ive Jurjević otpjevali su splet tradicionalnih i modernih domaćih pjesama, a u drugom bloku američke i afričke duhovne skladbe, te popularne songove iz mjuzikla, opera i filmova.

Ivana Sablić i Josip Braco Vidas, članovi Katedre Čakavskog sabora “Bakarskoga kraja” odabranim recitacijama prezentirali su specifičnu čakavštinu Bakra i Hreljina, prenoseći nam ljubav prema zavičaju i domaćoj besedi, ali i poziv da aktivno uključimo čakavštinu u svakodnevni govor i nikada je ne zaboravimo. Članovi Bakarske gospode na kraju programa zahvali su domaćinu, Općini Omišalj i KUD Ive Jurjević na pozivu i srdačnom prijemu. Za uspomenu, Bakrani su poklonili Omišljanima monografiju koju je Sklad objavio povodom 125. godišnjice, te zbirku notnih zapisa ‘Pjevaj skladno Sklade’ povodom 140. godišnjice. Bakarska žena ponudila je svim posjetiteljima i sudionicima bakarske specijalitete: baškot, bakarsku vodicu, palentu i paštu sa slanom ribom i fritule. Ponudu su obogatili i pjevači KUD Ive Jurjevića s vlastitim slanim i slatkim delicijama, pa se na bogatom stoli našlo za svakog ponešto.

A nakon priredbe i okrijepe, uslijedila je zajednička pjesma kojom su Njivice odjekivale do noćnih sati. Uz srdačnu publiku u Kijcu i članove zbora, još jednom smo se podsjetili sto je pravi zborski duh.

U dobrom raspoloženju, s planovima za daljnju suradnju ne samo zborova, nego svih udruga s područja Omišlja i Bakra, razišli smo se noseći divne uspomene i dogovor o ponovnom susretu na eko-smotri zborova koji Sklad organizira u rujnu.

Za program ‘Bakar u gostima’ zainteresirano je još nekoliko općina i gradova u PGŽ, a Bakrani s veseljem očekuju pozive, ali već sada pozivaju sve domaćine u goste krajem godine u Bakar, gdje će se svi po istom modelu predstaviti Bakranima.

Bogati foto album izradili su fotografi Miljenko Šegulja i Pero Lovrović, a pogledati ga možete na: GALERIJA (kv)