ODRŽANA ŠESTA „REGATA DRVENIH BARAK“ U SELCU

23. srpnja 2020. | Kategorija: Kraljevica, Crikvenica, Novi, Senj
U organizaciji JK „Jadro“ održana šesta „Regata drvenih barak“ u Selcu

SELCE – Veza čovjeka i mora oduvijek je posebna. Najljepši podsjetnik na to je Regata drvenih barak, koja se održala u nedjelju, 19. srpnja i to po šesti puta u nizu, čak i u ovim izuzetno zahtjevnim vremenima.Jedriličarski klub “Jadro” iz Selca ponovno je organizirao ovo tradicionalno sportsko-rekreativno događanje pa su kroz organizaciju, zajedno sa svim sudionicima koji su ih podržali svojim dolaskom te uložili trud i vrijeme, doprinijeli ovom impresivnom prizoru ispred Selca u kojem su uživali brojni posjetitelji i turisti. Regata je veoma vrijedan dio tradicije u Primorju, a pravo sudjelovanja imale su tradicijske drvene barke svih tipova, kao što su pasara, guc, batana, gajeta, leut i dr. te druge barke na jedra koje imaju neki od tradicijskih elemenata. Ovisno o broju pojedinog tipa, barke su bile razvrstane u više kategorija prema tipu i veličini. Dok većina sličnih manifestacija preferira jedrenje, u Selcu se uz regatu na jedra, održala i regata na vesla. Na taj je način sudjelovati mogao veći broj drvenih baraka, uključujući i one koje nisu opremljene za jedrenje.

„Naročito nas veseli veliki odaziv iz Lovrana, a posebno moramo istaknuti prijatelje iz Krka, koji su, osim pasarom, doplovili i s nedavno obnovljenim bragocom „Paulina“. Imali smo i drage goste iz Opatije i Mošćeničke Drage. Sa dvije barke su iz Novog Vinodolskog doplovili stari prijatelji našeg kluba, obitelj Žanić. Ipak, najveće veselje nam pričinjava veliki broj domaćih baraka, pa smo i ove godine imali jednu novu/staru pasaru u domaćoj floti.“, kaže predsjednik kluba, veliki zaljubljenik u jedrenje i zagovornik revitalizacije pomorske baštine Davor Lončarić.

Regata je održana na moru ispred Selca, tako da se mogla pratiti iz svih dijelova mjesta, bez potrebe za okupljanjem građana. U regati „na jedra“ nastupilo je 17 baraka. Najbrži je bio, kao i prošle godine, guc Dina Mišćenića „Frane – Molly and Noel“ iz 1938.g. Druga ukupno i najbrža pasara je „Pepi“ Maura Tessitorija“ iz 1947.g., a treći je guc MD 551, obitelji Mohović iz 1965.g.

U regati „na vesla“ nastupilo je 7 baraka. Regata je bila vrlo uzbudljiva za gledatelje i navijače domaćih posada koje su borile za drugo i treće mjesto. Na kraju je drugo mjesto osvojio Eduard Lončarić sa svojom pasarom, a treće mjesto je pripalo mladoj posadi JK „Jadro“ sa klupskim gucem „Rožica“. Prvo mjesto je uvjerljivo osvojila posada Robert Mohović / Franko Gržin, iz Mošćeničke Drage, sa gucem MD 551. Mohović i Gržin su impresivnim nastupom deklasirali konkurenciju, demonstriravši pritom i svojom odjećom, opremom barke, ponašanjem i besprijekornom tehnikom veslanja iznimnu mornarsku vještinu i kulturu, koju su stjecali i demonstrirali na brojnim regatama i festivalima, od Hvara, Komiže i Murtera, preko Kvarnera, Istre i Venecije, do dalekog Bresta.

Organizator se zahvaljuje svim volonterima i pokroviteljima i nada da će ovi lijepi prizori potaknuti još nekog vlasnika drvene barke, da se ubuduće uključi u slične akcije očuvanja maritimne baštine.

Pokrovitelji regate su: Grad Crikvenica, ŽLU Crikvenice, TZG Crikvenice, Konoba “Riva” i U.O. “Lončarić” – dizalica.