ODRŽANA PREZENTACIJA PROGRAMA MJERA ZA POTICANJE PODUZETNIŠTVA

25. siječnja 2019. | Kategorija: Kraljevica, Crikvenica, Novi, Senj

 

Crikvenica

Crikvenica

CRIKVENICA – Po prvi puta mjere poticaja su javnosti i samim poduzetnicima te svima zainteresiranima predstavljene i prije samog donošenja kako bi poduzetnici i sami mogli kreirati mjere prema svojim potrebama, a kako bi Grad Crikvenica na taj način još kvalitetnije plasirao sredstva i zadovoljio realne potrebe na tržištu.

Veliki odaziv na samu prezentaciju pokazuju da su mjere uistinu učinkovite i da ih koristi veliki broj poduzetnika, a to i ne čudi s obzirom da je Crikvenica grad koji je treći u Hrvatskoj dobio certifikat BFC – business friendly certificate. Sredstva se za poduzetnike dodjeljuju već četiri godine za redom, a do sada je podijeljeno više od milijun kuna.

Nazočnima se obratila zamjenica gradonačelnika Grada Crikvenice Ivona Matošić Gašparović koja je istaknula kako Grad Crikvenica već četvrtu godinu donosi program mjera za poticanje poduzetništva radi stvaranja povoljnog poduzetničkog okruženja, razvijanja poduzetničke klime, povećanja konkurentnosti poduzetnika, odnosno poticanja zapošljavanja i promicanja poduzetničke kulture, a kroz četiri godine odobreno je 116 prijava poduzetnika za potpore. Napomenula je i kako je kroz subvenciju kamatne stope kroz program subvencije kamate za kreditiranje poduzetnika u razdoblju od 2015.-2018. godine odobreno sufinanciranje kamate za deset kreditnih zahtjeva u vrijednosti od skoro 10 milijuna kuna. Osim samih mjera istaknula je da Grad nudi i druge poticaje za ugostitelje uključujući popuste na cijenu zakupnine za one koji rade osam mjeseci i više ili sudjeluju u najmanje tri manifestacije godišnje. Za sve ugostitelje koji rade minimalno osam mjeseci, Grad nudi i popust na komunalnu naknadu od 60%.

Kristijan Koščić, predsjednik Udruženja obrtnika Crikvenice nadovezao se na zamjenicu gradonačelnika te spomenuo i zanimljivi projekt koji kreće u veljači, a trebao bi postati tradicija. Grad Crikvenica u suradnji sa Udruženjem obrtnika, Ekonomskim fakultetom u Rijeci, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Poreznom upravom, Obrtničkom komorom i bankarskim sektorom kreće s projektom „Edukacijom do uspjeha“ putem kojeg će se svake srijede u veljači poduzetnici upoznati s aktualnim temama koje su važne za razvoj poslovanja i osobni razvoj svakog poduzetnika. Edukacije će biti besplatne, a na taj način će veljača postati mjesec poduzetnika.
Osim samih mjera koje su predstavljene i koje su još uvijek na savjetovanju sa zainteresiranom javnošću na web stranci Grada Crikvenice, a za koje je ove godine u proračunu osiguran iznos od preko 1,1 milijun kuna na prezentaciji su predstavljene i poduzetničke potporne institucije – LAGUR Tunera, LAG Vinodol i Poduzetnički centar Vinodol koje poduzetnicima također stoje na raspolaganju.

posao5Program poticanja poduzetništva uključuje šest mjera i 22 podmjere. Mjere na koje se poduzetnici mogu javiti su: Sufinanciranje izrade marketinških planova i/ili istraživanja tržišta i marketinških aktivnosti i troškova implementacije grafičkog i industrijskog dizajna (Mjera 2.2.), Sufinanciranje nabave i ugradnje strojeva i opreme i uređenja poslovnog prostora (Mjera 2.4.), Sufinanciranje inicijalnih troškova pokretanja gospodarske aktivnosti poduzetnika početnika (Mjera 2.5.), Sufinanciranje troškova izrade projektnih prijedloga za sufinanciranje iz fondova Europske unije i nacionalnih fondova i sufinanciranje izrade poslovnih planova/investicijskih studija (Mjera 2.6.), Sufinanciranje poticanja posebnih oblika turizma (Mjera 2.7.), Sufinanciranje troškova obrazovanja, stručnog osposobljavanja i usavršavanja zaposlenika (Mjera 3.4.), Program razvoja ženskog poduzetništva (Mjera 5.1.), Program očuvanja deficitarnih zanimanja (Mjera 5.2.), Poticanje zapošljavanja mladih (Mjera 6.1.).
Mjere je ispred Grada Crikvenice predstavila voditeljica Odsjeka za gospodarstvo, turizam i projekte, Snježana Sikirić koja je istaknula i činjenicu da je Grad posebno ponosan na mjeru zapošljavanja mladih ljudi s kojom je do sada zaposleno ukupno pet mladih ljudi. No isto tako da Grad više nema mjere za poljoprivredu i ribarstvo, jer za to sada postoje poduzetničke potporne institucije LAGUR, LAG i Poduzetnički centar.

Nakon predstavljanja institucija i mjera, svi nazočni dobili su anketu kako bi mogli napisali svoje potrebe i sugestije i kako bi se svi prijedlozi iskoristili pri kreiranju mjera, te su isto tako navedeno mogli reći i komentirati sa ostalim sudionicima.
Poduzetnici su kvalitetno iskoristili svoje vrijeme za pitanja te je bilo kvalitetnih pitanja i sugestija koje će se razmotriti pri kreiranju mjera, a neka od pitanja potaknula su i aktivnu raspravu više sudionika. S obzirom je jedan dio rasprave išao i smjeru razgovara o turizmu i vezanim djelatnostima, sudionici su pozvani i na Javnu prezentaciju Strategije razvoja turizma Crikveničko – vinodolske rivijere 2019. – 2029. koja će se održati 30. siječnja u 18:00 sati u Domu kulture u Bribiru.