Održana konferencija “Nautički turizam – prepreke, vizije, mogućnost”

9. lipnja 2018. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

Silver Cloud3 brodRIJEKA – U Mramornoj dvorani Guvernerove palače održana je konferencija o nautičkom turizmu koja je okupila važne političke i stručne aktere.

Konferencija se odvila u sklopu međunarodne jedriličarske regate Fiumanka u organizaciji Novog lista, a dva panela sugovornika u dvosatnom su programu o nautici govorili kroz turistički i politički aspekt.

Sugovornici prvog panela, direktorica Turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić Živadinov, direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, organizator Fiumanke Davor Perović i Andrija Čolak, složili su se kako je nautički turizam važna grana turizma posebice u predsezonskom i posezonskom razdoblju, te kako bi se na raznolikosti kao prepoznatljivom brendu Kvarnera mogla temeljiti pozicija ovog kraja na tržištu. Peršić Živadinov istaknula je da je ovdašnji turizam orijentiran na kvalitetu popratnog sadržaja i aktivnosti, a ne masovnost i kvantitetu. Ona je kazala da se promocija Kvarnera kao destinacije za bogatu klijentelu vrši kroz sudjelovanje na svjetskim nautičkim sajmovima, pojavljivanje u specijaliziranim časopisima i sličnom, dok je Staničić izjavio kako će izgradnja novih marina te dobra prometna povezanost ove regije omogućiti povećanje nautičkog turizma i rast regionalnog imidža.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel sudjelovao je na drugom panelu, kazavši kako su prve pretpostavke za pretvaranje Porto Baroša u nautičku luku ispunjene te da Vlada RH treba potvrditi obećanja ministra Butković. Kad je upitan o statusu buduće ispostave Muzeja grada Rijeke, motornom brodu Galeb, Obersnel je kazao kako će Grad od budućeg koncesionara zatražiti da Galeb ostane na svom trenutnom vezu te služi kao dio cjelokupne ponude buduće marine. U samom uvodu, gradonačelnik je ponovio svoj stav o postojećem ustroju nadležnosti u državi koji je učinio ogromnu štetu naseljima i gradovima na moru, budući da je jedinicama lokalne samouprave oduzeto upravljanje pomorskim resursima oko kojih se nekada centrirao njihov razvoj. “Ljudi koji žive na moru najbolje znaju upravljat s pomorskim resursima”, rekao je gradonačelnik koji je komentirao i recentne novinske natpise o premještanju glavne zgrade ACI-ja iz Opatije u Rijeci, kazavši kako je to tek jedan od prijedloga u razmatranju i još se ništa neće desiti.

ACI za sada ipak ne seli iz Opatije u Rijeku

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković najavio je novi Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama čija je izrada gotova, a koji bi trebao decentralizirati određivanje granica pomorskog dobra i spustiti te ovlasti na županijsku razinu. Butković je ustvrdio nužnost konsenzusa lokalne samouprave i državne vlasti kada su u pitanju razvojni projekti kao što je Porto Baroš te istaknuo suglasnost ministarstva s Gradom Rijekom i Lučkom upravom. Također, ministar je najavio izradu nove desetljetne strategije o razvoju nautičkog turizma napomenuvši da u ovom trenutku traje faza evaluacije stanja na terenu.

Tonči Glavina, državni tajnik u Ministarstvu turizma, najavio je korekcije godišnjih iznosa boravišnih pristojbi za pomorske kapacitete, dodavši kako će one u buduće biti prepuštene županijama, što je oblik pravovaljane reakcije na aktualan nedostatak marina i vezova na našem moru. Nada Milošević, pročelnica Upravnog odjela za pomorsko dobro, promet i veze PGŽ-a pozdravila je najavljenu decentralizaciju te prognozirala da će ovaj potez imati pozitivne utjecaje na nautički turizam.

Drugom panelu konferencije sudjelovali su i predsjednik uprave ACI-ja (državnog lanca marina) Kristijan Pavić te ravnatelj Lučke uprave Rijeka Denis Vukorepa.(kv)