ODLUČENO JE – UBOJICA MALOLJETNICE BRANKO RAFAJAC SMJEŠTEN U PSIHIJATRIJSKU USTANOVU

14. siječnja 2021. | Kategorija: Hrvatska

 

Branko Rafajac

Branko Rafajac

KVARNER – Branko Rafajac (41), ubojica maloljetne djevojke (16) s Malog Lošinja (o čemu smo već pisali) osuđen je na liječenje u psihijatrijskoj ustanovi – tako je odlučilo sudsko vijeće Županijskog suda u Rijeci. Ovom odlukom sudskog vijeća je tako zaključeno još jedno pravno poglavlje ovog posebno okrutnog ubojstva koje je šokiralo cijelu zemlju.

Naime, sudsko vijeće tvrdi da je Rafajac zločin počinio u neubrojivom stanju i tijekom suđenja bilo je razvidno je da se radi o osobi sa psihičkim poremećajima. Sutkinja Ika Šarić je tako u obrazloženju presude navela kako je: nedvojbeno da je Rafajac počinio teško ubojstvo u neubrojivom stanju te da je tako postupao zbog duševne bolesti. Točnije, sudski vještaci su ocijenili da ima teže psihičke poremećaje koji se pogoršavaju ukoliko ne uzima propisane lijekove i odlučeno je da mu slijedi zatvaranje u psihijatrijsku ustanovu gdje će se liječiti.

Sam Branko Rafajac je tijekom ročišta tvrdio da nije kriv, da on nije ubojica i da mu je sve namješteno. Uglavnom u nepovezanim iskazima je tvrdio svašta: da je u kuću gdje se desili ubojstvo stigao jer mu je tamo bila zatočena njegova djevojka; da mu je ubojstvo namjestila policija; da je na otoku Lošinju razotkrio lanaca prostitucije koji se bavio drogiranjem djevojaka koje bi tada bile grupno silovane, i slično.

Cijeli slučaj je postao dodatno šokantan nakon što se otkrilo da je bivša djevojka Rafajca nekoliko puta prije ubojstva upozoravala socijalnu radnicu i ostale službe na njegovo stanje, ali su je ignorirali.

Podsjetimo, Branko Rafajac, rodom iz Opatije iz koje je otišao u Osijek, da bi zatim od tamo stigao na Mali Lošinj, 14. veljače 2020. godine u 6,25 sati došao je u dvorište jedne zgrade u Malom Lošinju u kojoj je živjela 16-godišnja djevojka s roditeljima. Najprije je nasrnuo na majku, a nakon što je 16-godišnjakinja reagirala i pokušala obraniti majku usmrtio ju je ubodom u prsa. Rafajac je zatim pobjegao i putem (vjerojatno kod Ćunskog) riješio se noža.

Cijeli slučaj je postao dodatno šokantan nakon što se otkrilo da je bivša djevojka Rafajca nekoliko puta prije ubojstva upozoravala socijalnu radnicu i ostale službe na njegovo stanje, ali su je ignorirali. Na kraju se tragedija uistinu desila te je zbog toga sutkinja Šarić prozvala socijalne službe za njihov – očito – loš posao da bi socijalne službe javno reagirale kako se ne smatraju suodgovorne i kako nije u redu od sutkinje Šarić što ih je prozvala.

(IR)