OBJAVLJEN IZRAZITO BOGAT LJETNI PROGRAM FESTIVALA OPATIJA: KONCERTI, SPEKTAKLI, FESTIVALI, PREDSTAVE…

30. svibnja 2017. | Kategorija: Opatija, Matulji, Lovran, Draga

ljetna-pozornica-03OPATIJA – Ovoga ljeta u Opatiji će se održati izrazito bogat kulturni program u režiji Festivala Opatija. Naime, danas su na tiskovnoj konferenciji Ernie Gigante Dešković, ravnatelj Festivala Opatija, predstavio koncertni, izrazito bogat scenski i filmski program za ljeto. A zajedno s opernim prvacima HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, Kristinom i Robertom Kolarom, Renzom Zulijanom i Ivanom Srbljan, predvođenih intendantom Marinom Blaževićem, najavio je veliki kulturni spektakl koji nas na vrhuncu ljeta očekuje u Opatiji.

OBILJEŽAVANJE 60. OBLJETNICE LJETNE POZORNICE U OPATIJI

Naime, ove godine obilježava se 60 godina od polaganja kamena temeljca na Ljetnoj pozornici i „prvih ljetnih priredaba u Opatiji“, a centralno događanje povodom obljetnice svečana je premijera Verdijeve opere Aida, koja će se održati 19. srpnja. Monumentalna izvedba opere na Ljetnoj pozornici u Opatiji, nastala za njenu dijamantnu obljetnicu, u koprodukciji je HNK Ivana pl. Zajca Rijeka i Festivala Opatija. Naslovnu ulogu pjevat će operna prvakinja HNK Ivana pl. Zajca, Kristina Kolar koja će ponovo nastupiti sa svojim suprugom, izvanrednim riječkim baritonom Robertom Kolarom. U operi će nastupiti i poznati talijanski tenor Renzo Zulian, a također u jednoj od glavnih uloga svoj debi ostvarit će i članica solističkog ansambla riječke Opere, mezzosopranistica Ivana Srbljan.

Velika pozornica, točnije „najveće platno u ovom dijelu Europe“ bilo je obasjano svjetlima projektora do 2011. godine, kada su, dolaskom digitalnog projektora, stare Meopte „umirovljene“, a filmske projekcije premještene na Malu ljetnu pozornicu. Projekcijom jednog od tri najgledanija filma, američkog spektakla Jamesa Camerona iz 1997., „Titanic“, 12. srpnja, upravo na velikoj pozornici, na simboličan način obilježit će se zlatno doba filmova na Ljetnoj.

Djordje-Balasevic-2-1KONCERTI

U srijedu, 7. lipnja u centru Gervais Osnovna i srednja glazbena škola „Mirković“ iz Opatije organizira tradicionalni koncert „Veliki i mali za Opatiju“ povodom akcije „Grad Opatija – prijatelj djece“.
Na istom mjestu, u nedjelju 11. lipnja, glazbenik i slikar Vedran Ružić publici će predstaviti svoj umjetnički projekt „Spiritual Market“. Spiritual Market objedinjuje njegov autorski jazz album inspiriran zapisima putovanja Marka Pola i istoimeni prateći, zajednički osmišljen art film Johna Karduma i Ire Tomić.

U subotu, 17. lipnja u centru Gervais, te u nedjelju, 18. lipnja na Ljetnoj pozornici, pjevački zbor DVD-a Opatija organizira međunarodni susret zborova „Zborski dani u Opatiji“ i „Liburnija kanta“, susret zborova liburnijskog kraja.

Istog vikenda, u subotu, 17. lipnja s početkom u 21 sat, vrhunskim nastupom Olivera i Gibonnija svečano će se otvoriti koncertna sezona na Ljetnoj pozornici. Izvođači će predstaviti pjesme sa zajedničkog albuma „Familija“, kao i ostale uspješnice dugogodišnjih karijera.

Svjetski zbor mladih“ (World Youth Choir) jedan je od najoriginalnijih i najznačajnijih međunarodnih zborova današnjice, a 22. srpnja dolazi na Ljetnu pozornicu. O kvaliteti zbora svjedoči i njihov nastup na svečanosti dodjele Nobelovih nagrada za mir 2011. godine u Oslu.

„Mladi Sinatra novog doba“, multitalentirani Riječanin Marko Tolja 29. srpnja u Opatiju donosi dašak svjetskih evergreena u suvremenoj izvedbi. Koncert će na Ljetnoj tokom kolovoza održati i Bijelo dugme!

Sredinom kolovoza na Ljetnoj pozornici gostuje jedan od najpopularnijih kantautora i pjesnika ovog dijela Europe koji već godinama publiku oduševljava svojim baladama – Đorđe Balašević.

img_172400SCENSKI PROGRAMI

Ljetno izdanje scenskog programa bogatije je nego prethodnih godina zahvaljujući „sigurnom utočištu“ centra Gervais. Dvije kazališne predstave gostovat će u velikoj dvorani centra početkom lipnja – prve nedjelje, 4. lipnja iz Zagreba dolazi „Mala scena“ s predstavom za djecu „pazi.mazi.voli“ koja govori o važnosti odgovornog odnosa djece prema kućnim ljubimcima. U petak, 9. lipnja publiku očekuje „Djevojačka večer“ Violete Tomić, u izvedbi Istarskog narodnog kazališta iz Pule. Predstava prikazuje četiri djevojke koje, u očekivanju dobroga provoda, ostaju nemalo iznenađene spoznajama do kojih dolaze tijekom večeri.
U ponedjeljak, 24. srpnja Ljetnu pozornicu ispunit će zvukovi Španjolske. Folklorni ansambl “Nuevo Amanecer Ángel Martínez” u plesnom spektaklu pod nazivom „Korijeni“ opatijskoj publici prikazat će razvoj plesa u Španjolskoj, od samih početaka glazbenih kafića (cafés cantantes), dvorskih plesova, razvoja najčišćeg regionalnog folklora, narodnih plesova, pa sve do današnjih dana.

Početkom kolovoza scenski program iz centra ipak seli na Ljetnu pozornicu gdje će u četvrtak, 8. kolovoza gostovati komični mjuzikl Monty Python’s “Spamalot”. Temeljen na filmu Monty Python i Sveti gral, „Spamalot“ je jedan od najpopularnijih mjuzikala na Broadwayu jer obiluje tradicionalnim britanskim humorom i u prepoznatljivom montipajtonovskom stilu obrće realnost na komičan i sarkastičan način.

U subotu, 5. kolovoza nastavljamo u istom tonu, uz bosanski šarm Branka Đurića Đure i njegov anti-stand up show „Đurologija“.

Najnoviji autorski projekt jednog od najpoznatijih glumaca u regiji, Tarika Filipovića, o životu Miroslava Ćire Blaževića pod nazivom „Ćiro“ dirnut će vas do suza. Na koji je način ličnost Ćire Blaževića inspirirala Tarika Filipovića nakon dugogodišnjeg prijateljstva vidjet ćemo kroz ovu duhovitu, ali i dirljivu monodramu u ponedjeljak, 14. kolovoza.

mikrofonijabarufe7FESTIVALI

Ovo ljeto na Ljetnoj pozornici očekuju nas čak četiri glazbena festivala! U svoju pedeset i treću godinu raspjevana karavana Festivala Melodije Istre i Kvarnera krenut će iz Opatije i to 27. lipnja. Prvi vikend u srpnju tradicionalno je rezerviran za Liburnia Jazz Festival. Sedamnaesto, trodnevno izdanje ove se godine na Ljetnoj pozornici održava prva dva dana, 7. i 8. srpnja. Vikend nakon, očekuje nas povratak nikad prežaljenog Festivala urbane glazbe „Barufe“ koji će ponovo oživjeti 13. i 14. srpnja uz zvukove poznatih sastava TBF i Urban&4.

Opatijska pozornica će po prvi puta, 27. srpnja ugostiti priznati Blues festival, na kojem će nastupiti odabrani, vrsni glazbenici naše regije.

MANIFESTACIJE

Kraj lipnja i početak srpnja obilježit će RetrOpatija, popularna glazbeno – scenska manifestacija koja na raznim lokacijama u Opatiji, pa tako i na Ljetnoj pozornici, od 29. lipnja do 2. srpnja, modom, glazbom, uređenjem i ugostiteljskom ponudom evocira minula razdoblja prethodnog tisućljeća. „Opatija – Carski grad“ još je jedna manifestacija koja privlači veliki broj turista koji na jedan dan, 15. srpnja imaju priliku osjetiti duh vremena u kojem je počeo uspon Opatije na tron europskog turizma.

KINO PROGRAM

Kino program u lipnju iz velike dvorane centra Gervais seli na Ljetnu pozornicu, a počinje već 1. lipnja premijerom filma „Spasilačka služba“. Od ostalih naslova u premijernom terminu bit će prikazani „Wonder Woman“, „Mumija“ i „Transformers: Posljednji vitez“. Početak projekcija u lipnju je u 21.30 sati, a u slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta, projekcije će se održati u centru Gervais. Filmovi za srpanj i kolovoz tek su u najavi. Cijena ulaznice ostaje ista kao i dosad – 30 kuna za premijerne, a 25 kuna za redovne projekcije.

Ulaznice za navedena događanja, osim u uredu Festivala Opatija, moći će se u pretprodaji kupiti u Dallas Recordsu i u caffe baru „Nad Urom“ na IV. Katu robne kuće Korzo u Rijeci, u Newsoundu u Matuljima, te online na www.mojekarte.hr. Iznimno, za koncert „Familija LIVE“ Olivera i Gibonnija, ulaznice se mogu kupiti i preko sustava Eventim.hr, u Tisak Media centrima i kioscima Tiska. Na dan događanja, blagajna se otvara sat vremena prije početka programa na mjestu izvedbe.