Obilježena 27. obljetnica ustrojavanja 71. bojne Vojne policije

18. studenoga 2018. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

hrvatski branitelj vojskaRIJEKA – Polaganjem vijenaca u Aleji hrvatskih branitelja na Centralnom gradskom groblju Drenova te svetom misom obilježena je 27. obljetnica ustrojavanja 71. bojne Vojne policije. ripadnici 71. bojne Vojne policije dolazili su iz triju županija: Primorsko-goranske, Istarske i Ličko-senjske županije. Premda je dio pripadnika cijelo vrijeme Domovinskog rata bio u Lici, ova bojna je djelovala i na drugim bojištima.
Tako su pripadnici postrojbe na Južnom bojištu sudjelovali u bojevim zadaćama obrane Dubrovnika. Vojnopolicijske zadaće obavljali su i u sklopu priprema za akciju „Maslenica“, a sudjelovali su i u akciji „Medački džep“ obavljajući vojno policijske zadaće, kontrolu putova i prometa u prostoru provođenja akcije. Također, pripadnici Kriminalističke vojne policije 71. bojne Vojne policije sudjelovali su i u vojnoredarstvenoj akciji „Bljesak“ tijekom koje je oslobođena zapadna Slavonija, sa zadaćom kriminalističke obrade ratnih zarobljenika te utvrđivanja identiteta počinitelja ratnih zločina.

Posljednje borbeno djelovanje bilo je za vrijeme vojnoredarstvene operacije „Oluja“ kada je Hrvatska vojska oslobodila okupirane teritorije Banovine, Korduna, Like i dalmatinskog zaleđa.

U Aleji hrvatskih branitelja na Drenovi, nalazi se Spomen park 16 smrtno stradalih pripadnika 71. bojne Vojne policije.