OBILJEŽEN DAN HRVATSKE GLAGOLJICE

4. ožujka 2019. | Kategorija: Kraljevica, Crikvenica, Novi, Senj

foto: novi-vinodoski.hr

foto: novi-vinodoski.hr

NOVI VINODOLSKI – Dana 22. veljače 1483. godine tiskana je prva hrvatska knjiga i to na jednom od hrvatskih povijesnih pisama – glagoljici. Taj datum je odabran za Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva.

Narodna knjižnica i čitaonica Novi Vinodolski u suradnji s školskom knjižnicom prigodnim izletom na Krk obilježili su Dan hrvatske glagoljice.

„Na put smo krenuli u 10 sati. Put je bio lijep, ali malčice dugačak, jer smo morali doći do Jurandvora. U Jurandvoru smo posjetili Crkvu sv. Lucije i u njoj vidjeli Baščansku ploču, starohrvatski spomenik, pisan prijelaznim oblikom glagoljice, oko 1100. godine; a koja je darovnica kralja Zvonimira. Također smo imali stručno predavanje o pronalaženju Bašćanske ploče i natpisu na njoj. Nakon posjeta crkvici otišli smo u Bašku gdje smo šećući pronalazili kamene skulpture s uklesanim glagoljskim slovima. Prošetali smo i prekrasnom, pješčanom plažom gdje smo se kratko i odmorili nakon povratka u Novi Vinodolski. Bilo je lijepo i zanimljivo. „ – Lara Dugonjić 4.b, Lana Krpan 4b i Fran Krpan 4b.

(novi-vinodolski)