Obilježavanje Europskog tjedna sporta 2020. u Rijeci

24. rujna 2020. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

Od 23. do 30. rujna Zajednica sportskih udruga grada Rijeke Riječki sportski savez, uz pokroviteljstvo i potporu Grada Rijeke, obilježava Europski tjedan sporta 2020. godine.

Kako je istaknuo Slaviša Bradić, glavni tajnik Riječkog sportskog saveza, Europski tjedan sporta je inicijativa Europske komisije za promicanje sporta i tjelesne aktivnosti diljem Europe. Nacionalni koordinator za provođenje je Ministarstvo turizma i sporta, a u sklopu ovog događaja organizirat će se s aktivnosti diljem Europe.

Tijekom obilježavanja Europskog tjedna sporta bit će održane brojne aktivnosti, namijenjene svim generacijama, sa ciljanim temama za svaki pojedini dan.

Centralni dan Europskog tjedna sporta #BeActive Rijeka održat će se u subotu 26. rujna 2020. godine na Riječkom lukobranu. Uz održavanje Fiumanke – jedne od najpoznatijih jedriličarskih regata na Jadranu, tog će dan građanima Rijeke biti prezentirane sportske aktivnosti na otvorenom kao što su sportski ribolov, nordijsko hodanje, planinarenje, windsurf foil i Tai Chi.

AquaRiMove, novi projekt Riječkog sportskog saveza

Organizator Fiumanke Davor Perović izrazio je zadovoljstvo što se istodobno održavaju Europski tjedan sporta i ova jedriličarska regata. Unatoč što se odvija po prvi put u odgođenom, jesenskom terminu, odazvalo se i više posada nego što su organizatori očekivali.

U petak, 25. rujna na Rivi Boduli održat će se dan promicanja vježbanja na radnom mjestu s djelatnicima niza tvrtki, koji će se okušati u mornarskom veslanju, windsurfu i stand up paddlingu.

U nedjelju, 27. rujna na rasporedu je natjecanje u sportskom ribolovu na moru te Dan otvorenih vrata fitness centara.

Ponedjeljak, 28. rujna je namijenjen starijim sugrađanima. Naime, Šahovski klub “Rijeka” i Matica umirovljenika grada Rijeke organizira šahovski turnir “Memorijal Ivan Farkaš – Penzići za penziće”. Prijava je slobodna za sve umirovljenike grada Rijeke i Primorsko-goranske županije.

Posljednjeg dana obilježavanja Europskog tjedna sporta u srijedu, 30. runa djeca OŠ Zamet će imati priliku upoznati sa jedrenjem na dasci kroz trening sa Enricom Marottijem, svjetskim prvakom u jedrenju na dasci u “Marotti Windsurf Centru” u Voloskom. Obilježavanjem „Školskog dana“ Riječki sportski savez predstavlja drugu fazu projekta “Škole vodenih sportova grada Rijeke – AquaRiMove”. U suradnji sa kineziolozima, školama, sportskim klubovima članicama RSS-a, trenerima te sportskim radnicima djeci osnovnih i srednjih škola Grada Rijeke i PGŽ prezentira se pet vodenih sportova – jedrenje, windsurf, veslanje, ronjenje na dah i stand up paddling.

Projekt „Riječki sport za sve“ namijenjen uključivanju djece slabijeg socioekonomskog statusa u sportske aktivnosti

Tijekom Europskog tjedna sporta bit će predstavljen projekt RiSS „Riječki sport za sve“, pokrenut na inicijativu Grada Rijeke, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ i Riječkog sportskog saveza, koji su ujedno i članovi Tematske grupe za potporu obitelji i mladima projekta „Rijeka – Zdravi grad“, a kojem je glavni cilj uključivanje djece slabijeg socioekonomskog statusa u sportske aktivnosti.

Kako je kazala Karla Mušković, pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke, projekt RiSS je započeo iz potrebe uključivanja djece slabijeg socioekonomskog statusa u sportske aktivnosti grada Rijeke. Do sada je ostvarena suradnja sa udrugom Terra, Dječjim domom Tić i udrugom Centar za kulturu dijaloga te je do sada ukupno 39 djece dobilo priliku uključiti se u sportske aktivnosti klubova članica Riječkog sportskog saveza, bez naknade. Kada epidemiološka situacija to bude dozvoljavala, besplatne sportske aktivnosti ponuditi će se i obiteljima koje koriste zajamčenu minimalnu naknadu, ali o tome će javnost bili naknadno obaviještena.

Projekt će se predstaviti i u sklopu tribine za trenere na temu “Odgojni aspekti rada u sportu sa djecom i mladima u riziku od socijalne isključenosti”. Tribina će se održati 28. rujna u 13,30 sati u Gradskoj vijećnici, a zbog poštivanja epidemioloških razloga, bit će je moguće pratiti i online.

Vodič za upise u sportske klubove 2020 naslovnica

Novo i dorađeno izdanje „Vodiča za upise u sportske klubove“

Ujedno, građanima će se distribuirati „Vodič za upise u sportske klubove 2020.“, koji će se uskoro naći u poštanskim sandučićima Riječana. Kako je istaknuo tajnik RSS-a Bradić, radi se o dorađenom vodiču, u kojem se pored sportskih klubova koji imaju programe za djecu i mlade, navode i popis sportskih klubova osoba s invaliditetom, objekata Rijeka sporta sa svojim sadržajem te fitness klubovi i različiti organizirani programi rekreacije u Rijeci, besplatni i uz plaćanje. Također, popisane su i rekreativne zone, planinarska društva te navedeni podaci o sportskoj ambulanti. Vodič je dostupan i na stranicama Riječkog sportskog saveza te Zajednice sportova Primorskog-goranske županije, kao i u nastavku teksta.

Europski tjedan sporta je inicijativa Europske komisije za promicanje sporta i tjelesne aktivnosti diljem Europe, a nacionalni koordinator provođenja je Ministarstvo turizma i sporta.