OBERSNEL: U posljednje dvije godine za riječke vrtiće i osnovne škole 151,6 milijuna kn

3. travnja 2018. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

vrtić djecaRIJEKA – U riječke vrtiće i osnovne škole u posljednje dvije godine uloženo je ili će se tijekom ove godine uložiti 151,6 milijuna kuna, rekao je na svojoj redovnoj konferenciji na novinare riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

Predstavljajući ulaganja u objekte riječkih vrtića i škola, gradonačelnik Obersnel je istaknuo kako se radi o efikasnom povlačenju sredstava Europske unije za projekte energetske učinkovitosti, ali i projektima izgradnje dvaju novih vrtića te ulaganjima u redovno održavanje zgrada.

U sklopu projekata energetske obnove, koja podrazumijeva smanjenje utroška energije te emisije stakleničkih plinova, do sada su izvedeni radovi na osnovnim školama Nikola Tesla i Fran Franković te vrtićima Krijesnica i Turnić, te je izrađena projektna dokumentacija za 15 objekata, na kojima se trenutno izvode radovi ili je u tijeku postupak javne nabave za izvođača radova i nadzor, odnosno očekuje se odobrenje EU sredstava.

Tako se trenutno izvode radovi, većinom na izradi fasada, toplinske izolacije krovova ili zamjene vanjske stolarije, na osnovnim školama Ivana Zajca, Kozala i Pećine te vrtiću Krnjevo, a u tijeku su postupci javne nabave za izvođenje radova na osnovnim školama Gelsi, Podmurvice i Škurinje te vrtićima Podmurvice, Veseljko, Kvarner i Potok. Očekuje se da će uskoro biti odobrena sredstva EU fondova za osnovne škole Eugen Kumičić, Pehlin i Gornja Vežica, vrtiće Belveder i Vidrice te Muzej grada Rijeke.

Dakle, investicija u energetsku obnovu 21 objekta vrtića i škola, od kojih su neki već obnovljeni, dok radovi na drugima tek predstoje, vrijedna je 100,8 milijuna kuna, od čega se 48,8 milijuna kuna čine bespovratna sredstva dobivena iz europskih fondova. Kad se tom iznosu pribroje ostali radovi na vrtićima i školama, odnosno 50,8 milijuna kuna uloženih u izgradnju vrtića Morčić i Krijesnice te redovno održavanje, dolazi se do brojke od 151,6 milijuna kuna uloženih u objekte predškolskog i osnovnoškolskog obrazovanja u Rijeci od 2016. godine naovamo. (kv)