OBERSNEL TVRDI: Riječko gospodarstvo među vodećima u Hrvatskoj

2. ožujka 2018. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

dizalice rijeka moloRIJEKA – Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke, posvetio je svoju press konferenciju prezentiranju stanja riječkog gospodarstva, problemu nezaposlenosti, migracije stanovništva i realizaciji velikih projekata. Odbacivši negativne percepcije stagnacije i pada gospodarskih aktivnosti, Obersnel je istaknuo kako će se u gradu Rijeci u tekućoj i iduće dvije godine realizirati projekti vrijedni 775 milijuna eura, odnosno 5.5 milijardi kuna.

Riječko gospodarstvo među vodećima u Hrvatskoj
„Javno se uvriježila pretpostavka kako Rijeka stagnira, kako zaostaje za drugim gradovima u RH, i to je tema koja se vrlo često koristi u dnevno-političke svrhe, a o tome je puno govora bilo i tijekom zadnje kampanje za lokalne izbore“, ustvrdio je Obersnel te dodao kako je Rijeka na temelju relevantnih podataka službenih institucija, kao što su Financijska agencija (FINA), nakon Zagreba vodeći grad u Republici Hrvatskoj prema ekonomskim pokazateljima. Najzanimljiviji podaci ekonomsko-financijskog poslovanja poduzetnika prijavljenih u gradu Rijeci pokazuju godišnji rast broja poduzetnika, broja zaposlenih i ukupnih prihoda, a profit riječkih gospodarstvenika u 2016. pratio je stopu rasta od 60% u odnosu na prethodnu godinu. Za usporedbu, u gradu Splitu, koji ima pedesetak tisuća stanovnika više i gotovo dvostruko veći administrativni teritorij od Rijeke, ostvareni profit poduzetnika gotovo je četiri puta manji. Rast zaposlenosti u privatnim tvrtkama s prijavljenim sjedištem u Rijeci u istoj je godini iznosio 4%, a prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje ukupan broj radnika u privatnom sektoru za 2016. iznosi 62445 osoba. Prema pokazatelju novostvorene vrijednosti, prihodu od prodaje dobara i usluga umanjenom za troškove inputa, riječki su poduzetnici u pretprošloj godini ostvarili 4.5 milijardi kuna.

Rijeka visoko kotira i kada se uzmu u obzir pokazatelji uspješnosti poslovanja poduzetnika kao što su produktivnost (stopa profita po radniku) koja u prosjeku iznosi 25.942 kune, ekonomičnost (odnos ukupnih prihoda i rashoda) sa omjerom od 105.34% te rentabilnost (odnos profita po uloženom vlastitom kapitalu) koja bilježi stopu od 10.65%. Ove tri statistike pokazuju rast u 2016. godini, a riječki poduzetnici u konkurenciji poduzetnika većih gradova prema prva dva kriterija zaostaju samo za zagrebačkima, dok su, što se tiče rentabilnosti, na vrhu sa gotovo dvostrukom uspješnosti u odnosu na državni prosjek.

Kao važan podatak Obersnel je istaknuo i pad broja nezaposlenih koji prema službenim podacima Regionalnog ureda Rijeka pri Hrvatskom zavodu za zapošljavanje u 2017. godini doseže brojku od 4619 nezaposlenih osoba u Gradu Rijeci. Grad ovdje slijedi državni trend pada broja prijavljenih na HZZ, pa tako stopa registrirane nezaposlenosti iznosi 7% za prethodnu godinu, a za stopu nezaposlenosti osoba u dobi od 15 do 29 godina izračunat je podatak od 5%. Usporedbe radi, u Republici Hrvatskoj omjer nezaposlenih u odnosu na radno sposobne jest 11 posto.

Obersnel je spomenuo i dvije velike investicije privatnika na području Rijeke, pa je tako JTH Grupa iz Češke projicirala vrijednost radova na turističkom resoru Costabella na 50 milijuna eura, a tvrtka Spar Hrvatska trebala bi uložiti 53 milijuna eura u tri lokacije svog trgovačkog lanca, od kojih će ona na Rujevici biti otvorena za dva tjedna. Premda iz riječkog primjera to nije vidljivo, nezadovoljavajući rast nacionalnog BDP-a u zadnjem kvartalu Obersnel je ocijenio kao rezultat nedovoljnih aktivnosti Vlade Republike Hrvatske na provođenju reformi te nedovoljnih povlačenja sredstava iz EU fondova na kojeg utječe i složena birokratska procedura organa Unije.
(kv)