OBERSNEL POSLAO PISMO PLENKOVIĆU: EPK NE MOŽE BITI PREDMET POLITIKE

2. lipnja 2020. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana
Vojko Obersnel

Vojko Obersnel

RIJEKA – Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel poslao je otvoreno pismo predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću koje prenosimo u cijelosti:

Poštovani gospodine Plenkoviću,

kao što vrlo dobro znate, projekt Europske prijestolnice kulture nema politički predznak, ni SDP-ov, ni HDZ-ov. Koliko mi je poznato, policija je prije tri, četiri mjeseca istraživala dokumentaciju o jednoj javnoj nabavi u tvrtki koja provodi EPK projekt, a što je (i je li išta) prijavila DORH-u, u ovom trenutku možemo samo nagađati temeljem medijskih natpisa. Stoga me čudi da pozivate na „spektakularne akcije“ precizirajući da su one nužne baš u projektu Europske prijestolnice kulture. Iz toga zaključujem da o nedavnom policijskom priopćenju znate više od mene, više od direktorice tvrtke i više od ljudi s čijim imenima se nepravedno i nepotrebno spekulira u medijima. Duboko sam vjerovao da ste čovjek posve drugačijih modela ponašanja i djelovanja. Razočarava me da EPK projekt povezujete s SDP-om jer čak ni ja to nikad nisam činio. Ovaj projekt nadrasta stranačku politiku, nacionalan je, europski. Nadrasta i mene i Vas. Stoga zaista nije fer koristiti ga u predizborne svrhe. A pogotovo nije fer žrtvovati njegov ugled za postotke u izbornom ciklusu. Izražavam duboko žaljenje i razočaranost izjavom koju ste dali jer ona je posve suprotna našoj dosadašnjoj kvalitetnoj suradnji.

Želim Vas obavijestiti ovim putem da, koliko je meni poznato, ni sadašnji ni bivši zaposlenici na ovom kulturnom projektu nisu članovi SDP-a i ne bi trebali biti dio političke utakmice SDP-a i HDZ-a. I ja želim da se otklone ikakve sumnje vezane uz pogodovanje u okviru postupka javne nabave koji je, uzgred rečeno, Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave u konačnici odobrila. No, smatram da to ne zahtijeva nikakve spektakularne akcije.

Vašom izjavom ozbiljno ste narušili trodiobu vlasti između izvršne, zakonodavne i sudbene što od Vas, kao europski orijentiranog političara, kakvim sam Vas doživljavao, nisam očekivao.

S poštovanjem,

Gradonačelnik Rijeke