RIJEKA GRAD NARODNJAKA – VOJKO OBERSNEL I MATKO JELAVIĆ JAVNO SE POSVAĐALI

15. ožujka 2019. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana
Matko Jelavić / Vojko Obersnel

Matko Jelavić / Vojko Obersnel

RIJEKA – Matko Jelavić, poznati hrvatski pjevač. javno je poručio gradonačelniku Rijeke Vojku Obersnelu da ga je raspizdio nakon što mu Obersnel nije udostojio niti odgovoriti na dva njegova upita.

Kako navodi Slobodna Dalmacija,  Jelavić je najprije uputio upit za pomoć pri korištenju dvorane Zamet, gdje želi održati svoj nastup županu Zlatku Komadini. No Komadina ga je elegantno uputio na gradonačelnika Vojka Obersnela.

Komadina “oprao” ruke i bacio lopticu Obersnelu

“Namjeravam napraviti solistički koncert u dvorani Zamet. Agencija Zoran Promocija iz Rijeke će to organizirati. Kao što vjerojatno znate, postoji jaka veza između vaše publike i mene, to traje desetljećima. Prije nekoliko godina misteriozno su nestali pozivi za koncerte, ali se moje pjesme posvuda pjevaju. Uvijek i zauvijek. Vjerujem da znate da se danas više ne mogu raditi koncerti kao nekad. Naš svijet je izgubio povjerenje u hrvatsku glazbu, radi silnih manipulacija njome. Zato hrle na koncerte uvoznih pjevača, naročito s istoka. Ne možemo više biti sigurni koliko ćemo ulaznica prodati, a koliko ćemo biti prisiljeni podijeliti. Kako rade doslovno svi naši izvođači. Zato trebamo pomoć”, napisao je iskreno Jelavić u pismu Obernselu te zaključio molbom za korištenje dvorane bez naknade i – ukoliko je moguće – 40.000 kuna pomoći za organizaciju nastupa.

No Jelavić se obvezao taj novac i vratiti. “Mi ćemo pokriti ostale troškove – one glazbenika, razglasa, svjetla, propagande, pratećih službi, prodaje ulaznica, itd. Ukoliko sve ulaznice budu prodane, platit ću dvoranu ili vratiti novac. Do sada bih ja platio ove troškove, ali me koncert u Lisinskom toliko financijski iscrpio, da više ne mogu. Eto, to je moja molba Vama, intervenirajte ako možete”, zaključio je Jelavić.

Jelavić: Obersnelu, grad ti je pun narodnjaka, a moj zahtjev ti je smiješan?

Odgovora Obersnela međutim nije bilo. Nije važno je li odgovor “da” ili “ne”. Ono što je važno jest da se gradski čelnik nije udostojio niti odgovoriti.

Jelavić je tada poslao drugi dopis s kojim je pokušao dobiti bilo kakav odgovor.

“Poštovani gradonačelniče, kako sam u vremenskom tjesnacu, molim vas da odgovorite na moj zahtjev sa da ili ne.”

I dalje odgovora nije bilo. Jelaviću je očito postalo jasno da ima posla sa osobom koja ne odgovara pa je zaključio trećim dopisom: “Poštovani Gradonačelniče, ako me išta raspizdi, to je kad mi netko uopće ne odgovori na moje dvije poruke. Vi ste dužnosnik grada, makar vaše službe trebaju odgovoriti u vaše ime.”

No Obersnel ipak nije osoba koja ne odgovara. On odgovara, ali valjda samo kada treba odbrusiti na razini koja je u najmanju ruku nepristojna.

“Poštovani gospodine Jelavić, mogao bih i ja napisati da me učini nervoznim, da ne ponavljam vaš izričaj, kad netko od mene traži da mu odobrim besplatno korištenje dvorane Zamet ili donaciju od 40.000 kuna. Takve zahtjeve smatram neozbiljnim pa na njih ne odgovaram. Ako baš inzistirate na odgovoru evo ga, NE DOLAZI U OBZIR. Srdačan pozdrav”, odgovorio je napokon Obersnel.

Ovaj grubi odgovor Obersnela očio je jako naljutio Jelavića koji je zatim uputio novi dopis: “Vama je moj zahtjev neozbiljan? A je li “ozbiljna” bila politika koja je razarala hrvatsku glazbu? Dvadeset i šest dugih godina! I Vaša također! Rijeka je rokerski grad?! Odakle Vama kvalifikacije da glazbene stilove proglašavate podobnim i nepodobnim? Imate koncerte narodnjaka u Rijeci. Znali ste da će vaša politika time uroditi, jel da?”, naveo je Jelavić aludirajući na činjenicu da Rijeka postaje grad koji se deklarativno naziva rokerskim, a pod amenom gradonačelnika cijelim Korzom bruje narodnjaci iz kafića, u dvoranama širom Rijeke nastupaju redom najopskurniji narodnjaci uz euforiju i ovacije dobrog dijela Riječana. (kv)