OBERSNEL: AUTOTROLEJ VOZI KAO DA SU ŠKOLSKI PRAZNICI

16. ožujka 2020. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

U Salonu Grada Rijeke održana je konferencija za medije na kojoj je predstavljen set mjera koje od danas provode gradske institucije i komunalna društva u cilju sprečavanja širenja korona virusa oznake SARS—CoV-2 i bolesti COVID–19 koju taj virus izaziva.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel naveo je kako se Grad Rijeka i sve gradske institucije striktno pridržavaju naputaka Nacionalnog stožera civilne zaštite, te kako provode sve mjere koje su naređene ili preporučene.

„Suočeni smo s problemom s kojim se nismo imali priliku suočiti, treba se striktno držati općih i pojedinačnih mjera prevencije i sprečavanja. Vjerujem da ćemo adekvatno odgovoriti na ovaj problem, nema razloga za paniku, nego za oprez i za odgovorno ponašanje“, rekao je gradonačelnik Obersnel, uz kojeg su konferenciji prisustvovali njegovi zamjenici Marko Filipović i Nikola Ivaniš te pročelnica Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb Karla Mušković.

Nakon prošlotjednih mjera koje je izdala Vlada Republike Hrvatske koji se tiču zatvaranja škola, vrtića i fakulteta, Grad Rijeka odlučio je kako će svi gradski vrtići i osnovne škole biti spremni prihvatiti djecu koju roditelji ne mogu ostaviti samu. Gradonačelnik je izjavio kako je prema trenutnim informacijama broj djece pristigle u vrtiće i škole mali, te kako će se prateći situaciju u narednim danima i tjednima odlučiti o eventualnom reduciranju broja ustanova koje će primati djecu, na način da bi preostale otvorene ustanove pokrivale određena područja grada.

Nakon prošlotjednog zatvaranja svih gradskih ustanova u kulturi i otkazivanja svih manifestacija u svim gradskim prostorima do 14. travnja, od danas je s radom prestala i Gradska knjižnica Rijeka.

Nakon što su prošlog tjedna otkazana sva ne-seniorska sportska događanja i treninzi na objektima Grada Rijeke ili Rijeka sporta, od danas se otkazuju i sva seniorska sportska događanja.

Ograničene usluge gradske uprave, institucija, komunalnih i trgovačkih društava

Gradonačelnik Obersnel obavijestio je kako je protekli tjedan održao sastanak sa čelnicima gradskih komunalnih i trgovačkih društava na kojem su definirane radnje u dva scenarija koji pokrivaju trenutno funkcioniranje uz određena ograničenja te drugu varijantu – karantenu.

Do daljnjeg, točnije dok Nacionalni stožer za civilnu zaštitu ne donese drugačije mjere, sve gradske institucije i društva funkcionirat će s ograničenim kontaktom za stranke. Gradonačelnik je pozvao građane da za kontakte svih službi isključivo e-mail i telefon te da izbjegavaju dolazak na šaltere.

Poslovi koji se obavljaju neposredno u kontaktu s građanima na šalterima, primaju stranke u redovnom radnom vremenu, uz pojačane higijensko-sanitarne mjere koje uključuju redovito čišćenje i dezinfekciju ljudi i prostora te zaštitu radnika. Šalter sale primat će se vrlo ograničen broj stranaka odjednom.

Stranke će trebati najaviti svoj dolazak ukoliko žele održati sastanak s određenim referentom, a ti se sastanci neće odvijati u kancelarijama službenika, već isključivo: u šalter Sali za licitacije na Titovom trgu 3 i vijećnici Grada Rijeke, Korzo 16. Predaja podnesaka za sve odjele gradske uprave obavlja se isključivo u pisarnici na Titovom trgu 3.

Preporuka svim građanima koji koriste ili žele koristiti usluge Komunalnog društva Kozala je da se informiraju putem dežurnih kontakata e-mailom i telefonom, te slijede upute KD-a koje uključuju organiziranje sprovoda isključivo u krugu obitelji.

KD Autotrolej će od srijede, 18. ožujka 2020. primjenjivati vozni red koji vrijedi u vrijeme školskih praznika. Autotrolej je poduzeo sljedeće mjere zaštite vozača: putnici više neće koristiti prednja vrata za ulazak i izlazak iz vozila, vozač više neće prodavati karte u vozilu, dok će uređaji za poništavanje karata bit će premješteni mjesta gdje njihovo korištenje nije uvjetovano kontaktom putnika s vozačem.

KD Vodovod i kanalizacija, KD Čistoća i Energo rad u šalter salama organiziraju svaki radni dan od 7 – 12 sati. Odluka o mjerama smanjenja rizika širenja zaraze će biti izvješena na svim oglasnim pločama, te na ulazima u zgradu.

Klubovi za starije osobe prestali su s radom, osim pučkih kuhinja koje i dalje ostaje dostupne na lokacijama Pećine, Belveder, Potok i Zamet.

Mjesni odbori Grada Rijeke također obustavljaju sva okupljanja i aktivnosti, dok tajnici mjesnih odbora i dalje rade, no uz poduzete mjere predostrožnosti. Moli se građane da tajnike kontaktiraju isključivo e-mailom i telefonom.

Za potrebe gradskih institucija, komunalnih i trgovačkih društava osigurana su dodatna dezinfekcijska sredstva, što se posebno odnosi na one službe koje imaju kontakt sa strankama.

Spremnost na karantenu i ekonomske mjere

Gradonačelnik Obersnel kazao je kako su sve službe, institucije, komunalna i trgovačka društva spremni na proglašenje karantene te svjesni mjera koje će provoditi u tom slučaju. Svi mediji i građani bit će pravovremeno obaviješteni o tim mjerama ukoliko karantena bude proglašena.

U pripremi su odgovarajuće mjere za ublažavanje očekivanih gubitaka gospodarskih subjekata s područja grada Rijeke koje će se usklađivati s odgovarajućim mjerama koje će donositi Vlada Republike Hrvatske. Uz dosadašnju odgodu plaćanja poput poreza na dohodak, Grad Rijeka će primjenjivati sve nacionalne mjere, vodeći računa o osiguranju likvidnosti gradskih financija.

Grad Rijeka nije nadležan za rad ugostiteljskih objekata i trgovačkih centara unutar njegovih administrativnih granica, zatvaranje ovih objekata određuju ili sami objekti ili će to učiniti Nacionalni stožer civilne zaštite. Pozivaju se građani da se što manje vremena zadržavaju u tim prostorima.

Grad Rijeka je u kontinuiranom kontaktu s Stožerom civilne zaštite Primorsko-goranske županije koji odgovara Nacionalnom stožeru, a u toj se koordinaciji razmatra i o dodatnim mjerama i aktivnostima koje uključuju primjerice potencijalnu dostavu hrane i ostalih potrepština za starije osobe.