O TOME NITKO NE GOVORI – DOLAZI VAL IMIGRANATA KOJI OSTAJU U HRVATSKOJ

27. svibnja 2018. | Kategorija: Hrvatska
emigranti imigranti ilegalni

Je li Hrvatska spremna za dolazak imigranata?

KVARNER – Tema o kojoj nitko u Hrvatskoj ne govori, a poput giljotine visi iznad hrvatskog društva: nekontroliran dolazak stotina tisuća ilegalnih imigranata među kojima će veliki broj (ukoliko ne svi) njih ostati u Hrvatskoj.

Birokrati Europske unije benevolentno i nerijetko licemjerno se odnosi prema problemu imigranata, dok se granične zemlje Unije guše u njemu. On sve više stvara jaz između političke elite Brisela i građana Europe a koliki je on vidi se u svim susjednim zemljama.

Italija se već godinama bori protiv ilegalne imigracije koja je u ovoj zemlji poprimila epske razmjere. Uglavnom je riječ o muškarcima između 18 i 40 godina koji dolaze iz Afrike, Pakistana i Afganistana. Mediji uredno prikazuju fotografije sirote djece (je li to manipuliranje mišljenjem građana?) kako se u očaju pokušavaju domoći Europe, iskrivljujući stvarnu sliku jer po procjenama talijanskog ministarstva obrane samo 0,2% od ukupnog broja imigranata su oni ispod 12 godina a ispod 1,7% je žena.

Koliko je Hrvatska spremna suočiti se sa stotinama tisuća imigranata na svojim granicama koje nitko ne želi?

Ministarstvo talijanskih unutarnjih poslova je 2017. godine dalo ovakvu analizu stanja: dolazak imigranata u Italiju stimulira kriminal koji zarađuje na švercu ljudi i zatim na njihovom iskorištavanju kao jeftine radne snage. Unutar prve godine boravka u Italiji svega njih 8% prihvati projekte asimilacije u talijansko društvo koje im nudi Republika Italija dok ih preko 80% završi u nekoj vrsti kriminala.

Stvari toliko izmiču kontroli da se u pojedinim mjestima – napose na sjeveru Italije – građani samoorganiziraju kako bi zaštiti svoje kuće i sebe. Po izvještaju Regije Lombardije u Milanu se nalazi od 100.000 do 200.000 ilegalnih imigranata što je ipak beznačajno u gradu koji s okolicom ima 4,5 milijuna stanovnika. Ali istovremeno od ukupnog broja silovanja u Milanu njih više od 50% počine imigranti. Stoga se građani pitaju što bi se desilo da imigranti čine 5% stanovništva ili 25% stanovništva?

emigrati ilegal imigratiItalija je prva na udaru, a imigrante iz Italije niti jedna druga zemlja Unije ne želi primiti što je uzrokovalo reakciju Talijana koji su na nedavnim izborima dali preko 2/3 glasova strankama koje su orbanovski anti-imigrantske: desni centra predvođen Ligom i Pokret 5 zvijezda. Napredni gradovi dali su glasove desnom centru a siromašaj jug Pokretu 5 zvijezda.

Ljevica tj. Demokratska stranka (ekvivalent SDP-a) doživio je povijesni debakl i potpuni krah te je upitno hoće li se uopće oporaviti. Slično se desilo u Austriji, Sloveniji, Francuskoj, Njemačkoj, Madžarskoj i mnogi smatraju da je samo pitanje vremena kad će isto desiti u Hrvatskoj.

Italija nije iznimka. Madžarska s Orbanom je demonizirana u hrvatskim medijima, ali Madžarska je jedna od rijetkih europskih zemlja koje imaju pozitivan ekonomski rast, povećanje plaća i nemaju problem s migrantima koji davi Europu. Zatim je tu susjedna Slovenija gdje je broj ilegalnih imigranata u Ljubljani po pisanju slovenskih portala u posljednjih dvije godine povećan za enormnih 7 puta!  Austrija sve imigrante koje uhvati vraća u Sloveniju, koja ih pak ne želi više primiti.

Jasno je da su  prve na udaru sve granične zemlje Unije, a među njima se nalazi i Hrvatska. Po procjenama Europske unije – koji se rijetko prenose u hrvatskim medijima – već 2019. godine očekuje se porast imigranata (najviše s bliskog i srednjeg Istoka) koji ostaju u Hrvatskoj za 2 puta, do 2020. za 3 puta, do 2021. za 5 puta. Ono što se danas dešava u Italiji počinje se dešavati u Sloveniji, a sutra će se desiti u Hrvatskoj. 

Brod ilegalnih imigranata dolazi u Europu

Brod ilegalnih imigranata dolazi u Europu

Pitanje: koliko je Hrvatska spremna suočiti se s ovim problemom? Čini se ništa! Granica Hrvatske i Bosne i Hercegovine šuplja je poput francuskog sira, javno mijenje u Hrvatskoj potpuno je nesavjesno težine problema. Jedina ozbiljna gospodarska grana u Hrvatskoj je turizam – koliku štetu hrvatskom turizmu može uzrokovati nekontrolirana navala imigranata? Čitatelji mogu odgovoriti sami.

(V.R.)