NOVOIZGRAĐENI VRTIĆ MORČIĆ POČEO S RADOM S UDVOSTRUČENIM KAPACITETOM

20. lipnja 2017. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

Otvorenje-novouređenog-vrtića-Morčić-7RIJEKA – Novoizgrađeni vrtić Morčić započeo je s radom 12. lipnja, a time su se stekli i uvjeti za preseljenje djece iz Dječjeg vrtića Đurđice, koji će se graditi po istom modelu. Ukupna vrijednost radova na oba vrtića, Morčić i Đurđice, iznosi 34.739.531,56 kuna.

Radovi na uklanjanju starog objekta, izradi temelja, izradi i montaži predgotovljenih čeličnih elementa, opremanju objekta svom opremom te kompletnom uređenju okoliša objekta, do izdavanja uporabne dozvole za mogućnost korištenja objekta, trajali su 140 kalendarskih dana. Vrtić Morčić danas je svečano otvoren.

Otvorenju su nazočili gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel sa suradnicima, ravnateljica Dječjeg vrtića Rijeka Davorka Guštin sa suradnicima, projektant Tomislav Kukin te predstavnici izvođača radova i nadzora, ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Rijeka Davor Štimac te ravnatelji i djelatnici vrtića, škola, fakulteta i institucija Primorsko-goranske županije.

Ravnateljica Guštin podsjetila je kako su radovi na uklanjanju postojećeg objekta vrtića Morčić, koji se zbog načina na koji je bio izgrađen i gabaritnih ograničenja nije mogao dograditi s ciljem povećanja kapaciteta, ali i kvalitete skrbi o djeci korisnicima ustanove, započeli 16. siječnja 2017. godine.

Radovi izgradnje i opremanja objekta vrtića završeni su 2. lipnja 2017. godine, a izdavanjem odobrenja za rad od strane Ureda državne uprave i Agencije za odgoj i obrazovanje, stekli su se i konačni uvjeti za useljenje djece u novoizgrađeni objekt. Vrtić Morčić započeo je s radom 12. lipnja 2017. godine, a ravnateljica Guštin je poručila kako su djeca oduševljena prostorom, dvoranom i terasom.

Također, ravnateljica Guštin je čestitala odgojiteljicama „starog“ vrtića Morčić na nesebičnom dugogodišnjem radu i predanosti te dodala kako se nada da će i nove odgojiteljice nastaviti njihov rad, trud i ljubav prema našim najmlađim sugrađanima. „Neka novi vrtić punim jedrima krene“, zaključila je.

Zahvalivši svima koji su radili na uređenju ovoga vrtića, gradonačelnik Vojko Obersnel je kazao kako su radovi na objektu vrtića Đurđice započeli pražnjenjem objekta te pripremom gradilišta. Početak stvarnih radova planiran je za 26. lipnja 2017. godine, a rok za izgradnju vrtića Đurđice je kraj prosinca ove godine.

Važno je napomenuti i kako će sukladno mjerilima za broj djece u odgojno-obrazovnim skupinama koje propisuje Državni pedagoški standard predškolskog odgoja i naobrazbe, svaki vrtić moći upisati prosječno 175 djece, unutar čega će biti oko 150 novih mjesta u oba vrtića zajedno, Morčiću i Đurđicama.

Inače, Grad Rijeka sustavno ulaže u povećanje kapaciteta vrtića pa su tako posljednjih godina izgrađeni novi objekti s ukupno 440 mjesta, u što je uloženo gotovo 62 milijuna kuna. Kada se tome pribroje i dodatni kapaciteti nastali dovršetkom izgradnje novog vrtića Morčić i kapaciteti koji će nastati izgradnjom novog vrtića Đurđice, dolazimo do brojke od gotovo 600 novih mjesta u vrtićima Dječjeg vrtića Rijeka.

Gradonačelnik Obersnel rekao je da se na tome neće stati. Tako se u suradnji s Talijanskom unijom priprema izgradnja vrtića na području Krnjeva, za potrebe pripadnika talijanske nacionalne manjine. Također, u pripremi je i izgradnja vrtića na području Rastočina te se početkom 2018. godine očekuje raspisivanje natječaja za izvođača radova.

Na kraju svečane ceremonije, gradonačelnik Obersnel, ravnateljica Guštin i mali Morčić Bruno prerezali su vrpcu i otvorili vrtić.

U prigodnom su programu nastupili Vokalni sastav Dječjeg vrtića Rijeka „Duga“ i polaznici dječjeg vrtića Morčić.

Novi objekt Dječjeg vrtića Morčić

Novi objekt vrtića Morčić predstavlja zgradu (prizemlje + kat), u potpunosti izvedenu u skladu s Državnim pedagoškim standardom predškolskog odgoja i naobrazbe. Time se povećao kapacitet vrtića te podigao nivo kvalitete smještaja, a smanjili su se i zahtjevi za potrošnju energije za grijanje i hlađenje objekta.

Vrtić ima i polivalentnu dvoranu te sve potrebne prateće sadržaje. U vrtiću Morčić smještena je centralna praonica rublja. Na krovu objekta postavljeni su solarni kolektori za pripremu tople potrošne vode, te je kompletno uređen i okoliš objekta.

Po završetku radova karakteristike novog vrtića Morčić su sljedeće:

10 odgojno-obrazovnih skupina djece
2.075 m2 s ukupno 60 prostorija
prizemlje + kat
centralna praonica
uređen kompletan okoliš s novim igralištima

Projektnu dokumentaciju izradio je ovlašteni projektant Tomislav Kukin, dipl.ing.arh., a radove je izvela tvrtka Jedinstvo Krapina d.o.o. Nadzor nad izvođenjem radova vršila je tvrtka PRO STUDIO d.o.o. iz Viškova, po ovlaštenom inženjeru Petru Topiću, dipl.ing.građ.

Ulaganja Grada Rijeke

Ukupna vrijednost radova na oba vrtića, Morčić i Đurđice, iznosi 34.739.531,56 kuna. Radovi se financiraju iz kredita koji je Dječjem vrtiću Rijeka odobren u Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak. Grad Rijeka je, kao osnivač ustanove, Dječjem vrtiću Rijeka osigurao sredstva za otplatu tog kredita.

Dodatno, Grad Rijeka u projekte vrtića Morčić i Đurđice ulaže još oko dva milijuna kuna proračunskih sredstava.

Do sada je tako ukupno uloženo 952.415,88 kuna u izradu projektne dokumentacije s ishođenjem građevinske dozvole, geotehnički i geodetski projekt te vodni i komunalni doprinos, a potrebno je uložiti još oko milijun kuna za stručni i obračunski nadzor, dokup snage struje, komunalne priključke i uknjižbu objekta, čiji će se stvarni troškovi znati po okončanju i primopredaji objekta.