Novljanski ljetni šušur u susjedstvu Novi Vinodolski EPK oživio likove iz bajki

30. srpnja 2020. | Kategorija: Kraljevica, Crikvenica, Novi, Senj

U jednom od 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture, u susjedstvu Novi Vinodolski, u srijedu 29. srpnja održan je Novljanski ljetni šušur, program za sve generacije.

Raznovrstan sadržaj Novljanskog ljetnog šušura bio je inspiriran poviješću i kulturnim nasljeđem obitelji Mažuranić, jer ono što lokalna zajednica baštini sačuvano je znanje koje se pretače u suvremene umjetničke izričaje, materijalizirajući mitove i legende u stvarnost i sadašnji trenutak, prenoseći ga novim generacijama, iz čega nastaju nove ideje za budućnost.

Sve je krenulo likovnom radionicom Kad Regoč i Kosjenka ožive u Narodnoj čitaonici i knjižnici Novi Vinodolski, gdje su djeca vizualizirala, a onda i naslikala Regoča i Kosjenku, što su kasnije ponosno i izložili i pokazali zainteresiranima, u dvorištu Kuće braće Mažuranić.

Drugi dio programa nastavljen je svečanim otvorenjem na Trgu ispred crkve Sv. Filipa i Jakova u kojem su sudjelovali gradonačelnik Novog Vinodolskog Velimir Piškulić, predstavnica RIJEKE 2020 Branka Cvjetičanin, voditeljica programa 27 susjedstava koja je u ime susjedstva Unije Novom Vinodolskom predala vremensku kapsulu, zatim zamjenik župana PGŽ Petar Mamula i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, nakon čega je nastupila sjajna klapa Vinčace.

Veliko zanimanje publike privuklo je pričanje priča i zanimljivih ulomaka priča, kojima se prenosi duh vremena, ideja i razmišljanja stvarnih povijesnih osoba Ivane Brlić Mažuranić, Ivana Mažuranića i Vladimira Frana Mažuranića, a priče su pričane na tri lokacije: na Starom trgu, kraj crkve Svete Trojice te kod biste Ivana Mažuranića.

Za kraj večeri ansambl Gradskog kazališta lutaka Rijeka u dvorištu Kuće braće Mažuranić izveo je predstavu Šuma Striborova.

U sklopu programa video prilogom predstavljeno je i europsko susjedstvo Novog Vinodolskog – glazbeni kolektiv Lydenskab, iz danskog grada Aarhusa, koji nažalost zbog aktualne COVID krize nisu bili u mogućnosti uživo prisustvovati programu.

Susjedstvo Novi Vinodolski dio je programa 27 susjedstava u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska predstolnica kulture, čiji su nositelji inicijative Grad Novi Vinodolski, Narodni muzej i galerija Novi Vinodolski, Narodna čitaonica i knjižnica Novi Vinodolski, te Centar za kulturu Novi Vinodolski.
Partneri projekta su Društvo Naša Djeca Novi Vinodolski i Gradsko društvo Crvenog križa Novi Vinodolski, navodi Lena Stojiljković iz Odnosa za medije Rijeka 2020