NOVI VINODOLSKI – “Prvo napovidanje dovcen i dovican” označilo početak mesopusnih običaja

27. siječnja 2018. | Kategorija: Kraljevica, Crikvenica, Novi, Senj

mesopustari novi vinodolskiNOVI VINODOLSKI – S Prvin mesopusnin četrtkom – “Tusti”, započeli su mesopusni običaji u gradu Novom Vinodolskom, koji će trajati sve do “Čiste srede” (Pepelnice). Mesopustari su sinoć obavili prvo napovidanje dovcen i dovican. Veliki mesopustari napovidali su u 22 sata, dok su njihovi mlađi kolege – Mali mesopustari s napovidanjem krenuli u 19 sati.

Tri četvrtka prije Mesopusne nedilje ili točnije prije “Čiste srede” (Pepelnice), četvrtkom se obavlja u Novom Vinodolskom “Prvo napovidanje dovcen i dovican”, što se skraćeno zove Prvi mesopusni četrtak, “Tusti”. S prvim napovidanjem započelo je mesopusno vrijeme i veseli prikaz starinskih ženidbenih običaja.

Prvog mesopusnog četvrtka mesopustari u civilnoj robi i samo s osnovnim instrumentima po prvi put izlaze iz mesopustarije u 22 sata. Advitor umjesto batice ima staru metlu s kojom dirigira mesopustarima. Na svojim glavama advitor i kapitani četvrtkom nose crne kape, tzv. ribarice. S vremenom se ustalilo pravilo da mesopustari s napovidanjem kreću od Prezidića na Krasi. Mesopustarska zoga započinje advitorovim BUBANJ I MUŽIKA SLOŽNO UDARAJ, te marševskim korakom mesopustari kreću prema Placi.

Na već utvrđenim raskrižjima advitor vikne POZOR, te time prekida zogu kako bi mesopustarski kapitani obavili napovidanje zazivanjem: “Ovo’j prvo napovidanje dovcen i dovican, ženi se ženi”. Napovida se na ukupno jedanaest križanja po gradu.

Početak je to bogatih mesopusnih narodnih običaja, koji se već stoljećima, u strogo ustaljenom – tradicionalnom obliku, poštivaju u Novom Vinodolskom. Veličinu i značaj Novljanskog mesopusta utvrdilo je i Ministarstvo kulture, koje je 2012. godine proglasilo Novljanski mesopust nematerijalnim kulturnim dobrom Republike Hrvatske.

Običaji idu dalje svojim tijekom, pa tako nakon prvog četvrtka, u nedjelju, 28. siječnja održava se starinski običaj prikaza novljanske ženidbe – MLADA MESOPUSTOVA. (kv)