NOVI LIST VIŠE NE PIŠE O EPK

3. svibnja 2020. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana
zgrada Novog lista (foto: wiki)

zgrada Novog lista
(foto: wiki)

RIJEKA – Nećemo napisati ništa novo ukoliko navedeno da Novi list, jedine dnevne novine na hrvatskom jeziku koje izlaze u Rijeci (druga je La Voce Del Popolo) već desetljećima trpi “naljepnicu” biltena SDP-a. No čini se da se Novi list ni ne trudi pokazati drugačije.

Izuzetno se rijetko u Novom listu mogu pronaći kritički tekstovi vezani uz išta što ima veze s SDP-om, napose ukoliko je riječ o Primorsko-goranskoj županiji ili Gradu Rijeci. Sve je u županiji i Gradu Rijeci divno divno i sjajno. Ukoliko nešto ne valja uvijek su drugi krivi. Nevažno tko: omiljeni je omraženi HDZ, nisu daleko ni ustaše, južina, centralistički Zagreb, vanzemaljci, sve što vam padne na pamet. Da skratimo, za probleme u Rijeci gotovo nikada nisu krivi oni koji vladaju svim porama riječkog društva već desetljećima.

Svatko tko ima IQ viši od 4 i nije ideološki zatucan shvaća da je sve to potpuna besmislica. Ne tvrdimo da su za sve riječke probleme krivi SDP-ovci, ali bome nisu izuzeti od razloga problema.

Međutim, u Novom listu se nedavno desilo nešto neobično. Pojavilo se nekoliko tekstova koji nisu “s roza naočalama”gledali na projekt u koji je uključen Grad Rijeka – riječ je o EPK! Novi list je iznjedrio nekoliko članaka, potpisanih od Davora Mandića koji su relativno objektivno i realno gledali na stvari. Nije sve crno, ali nije sve ni bijelo. Šareno je.

No tada je uslijedilo nešto neobično. Valjda je to bilo previše i Novi list više ne piše o EPK, barem tako je na svojem facebook profilu napisao upravo Davor Mandić:

“Novi list, prema odluci glavnog urednika, ne piše o EPK-u do daljnjeg. Nemojte mene pitati zašto nečega nema, pitajte glavnog urednika. Dosta toga rekao sam u svojoj analizi, potražite je, lako ćete je naći. Ni izbliza ona ne iscrpljuje sve što se o tome ima reći, ali do nekih drugih vremena o EPK-u nećete saznavati ništa iz Novog lista. Ovo pišem jer mi se ne da svakome objašnjavati zašto ne pišemo o ovome ili onome, a glavni urednik ima pravo pod svoju uređivačku politiku donijeti i ovakvu odluku. Kao što i mi i javnost imamo pravo o tome imati svoje mišljenje. S tim mišljenjem, doduše, ne možemo puno, ali kao što su pametniji rekli, ono je kao šupak, svatko ga ima, pa i ne treba od toga raditi veliko pitanje. Uživajte u lijepoj nedjelji, izađite van, kupite novine”, objavio je Mandić na svom Facebook profilu te tako izazvao veliko zanimanje brojnih sugrađana, naročito onih vezanih uz kulturu i medije”, naveo je.

(Zlatko M.)