NOVI IZBORNI RECEPT DOLAZI NAM IZ ISTRE

3. lipnja 2020. | Kategorija: Hrvatska
DANKO ŠVORINIĆ – PRVI PRAVI REGIONALISTIČKI KANDIDAT ZA ...

Danko Švorinić, čelnik Liste za Rijeku

Piše: FiatLux

Novi izborni recept dolazi nam iz Istre

U finišu predizbornih kombinacija u 8. izbornoj jedinici pojavio se faktor koji bi mogao zakomplicirati stvari i uzeti jedan mandat najjačim igračima u Istri i Rijeci – SDP-u, HDZ-u i IDS-u. Naime, kako sada stvari stoje HDZ-u idu 3 ili 4 mandata, IDS-u 2 ili 3, SDP-u 6 ili 7 od kojih jedno sigurno mjesto drži HSU, koji je sa SDP-om dogovorio koaliciju i jedno sigurno ulazno mjesto.

Preostaju jedno ili dva mjesta za koje se bore svi ostali. Osim desničarskih kombinacija koje idu vrlo razmrvljeno, što im otežava mogućnost prelaska praga, svoju kandidaturu najavio je i bivši saborski zastupnik i IDS-ov odmetnik Damir Kajin. Njega bi trebala podržati novostvorena koalicija Demokrata i Laburista. I dok je od Laburista praktično ostalo samo ime, Demokrati u Istri imaju solidnu stranačku infrastrukturu s obzirom da su prošle godine okupili ljude koji su napustili istarski SDP, među kojima i čelnike nekih SDP-ovih podružnica. Računaju da bi u Istri s Kajinom napravili solidan rezultat ali im za prolazak izbornog praga nedostaje dobar rezultat u riječkom dijelu izborne jedinice. Iz tog razloga su suradnju ponudili Listi za Rijeku koja godinama ima vrlo stabilno biračko tijelo na području grada Rijeke te novoosnovanoj Uniji Kvarnera na čijem čelu je aktualni šef Kriznog stožera Primorsko goranske županije Marko Boras Mandić. Prema našoj anketi, koju smo nedavno radili za 8 izbornu jedinicu, vidljivo je da ove opcije zbrojeno dobivaju oko 4 posto glasova, a još je nepoznato da li bi takav savez donio i moguću sinergiju.

Damir Kajin

Damir Kajin

Izborni rokovi za parlamentarne izbore počinju teći od 2. lipnja. Nakon toga teče rok od 14 dana za predaju lista. Moguće je da će se konačni rasplet koalicijskih križaljki u našoj izbornoj jedinici na kraju dogoditi u fotofinišu.

 

8. izborna jedinica (Istra i Rijeka) – uzorak 300 ispitanika – telefonska anketa

SDP 39,3%,

HDZ 20%,

IDS 14,7%,

Most 3%,

Škoro 2,7%,

PGS 2,7%,

HSU 2,3%,

Lista za Rijeku 2%,

Damir Kajin 1,3%,

Unija Kvarnera 1%,

Pametno 1%,

Akcija mladih 1%,

Glas 0,7%,

Neodlučni 8,3%.