NOVE MUKE U REŽIJI ENERGA? – SADA KREĆU S PROBNIM RADOM RADA TOPLANE U NASELJU GORNJA VEŽICA

4. veljače 2017. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

radijator-grijanje energo toploRIJEKA – TD Energo opet ‘izmišlja nešto’. Nakon već godinu dana što sam spomen na Energo većem broju građana Rijeke se diže kosa na glavi, sada iz Energa obavještavaju da će s početkom veljače 2017. godine toplana Gornja Vežica, a uporedo i objekti priključeni na sustav distribucije toplinske energije u naselju Gornja Vežica, krenuti s probnim radom 24-satnog režima rada toplane.
Navode da će novi režim donijeti mnoga poboljšanja, ali kada to navodi Energo teško se čuditi da vlada opća skepsa. Naime, Energu i tranutnoj upravi Energa naprosto nitko u Rijeci više ne vjeruje.

Uglavnom, novim režimom bit će obuhvaćene sljedeće podstanice, odnosno objekti na adresama: Ratka Petrovića kbr. 2 – 92 (parni i neparni), Sveti Križ kbr. 22 – 38, Franje Belulovića kbr. 6,8,10,14,16,18, 20,22, Braće Stipčić kbr. 7,9,34,35,37, Zdravka Kučića kbr. 3,9,13,14,27, 29,37,39,41,43, i Osnovna škola “Gornja Vežica”.
Probni rad novog režima započet će s provedbom 6. veljače 2017. godine, trajati će 45 dana, a po njegovu završetku provest će se usporedba potrošnje u prosincu 2016. i siječnju 2017. godine, temeljene na radu u dnevnom režimu (16 sati), i one ostvarene u veljači 2017. godine, tijekom 24- satnog režima rada toplane, kao i usporedba s radom u veljači 2016.

“Odluka o probnom radu u novom režimu grijanja donesena je s ciljem što bolje iskoristivosti sustava i na temelju prethodnih iskustava na toplanama Vojak i PO 48 (Turni), kada je provedeni testni period pokazao uštedu goriva od 1O – 13%. Rezultati probnog rada toplane u novom režimu detaljno će se analizirati te će se, ukoliko pokažu dugoročnu isplativost takvoga rada, procijeniti potreba i mogućnost njegova stalnog uvođenja”, uvjeravaju iz Energa.

Svaka zgrada može odabrati jednu od nekoliko varijanti:

iskoristiti benefit noćnog nisko-temperaturnog režima grijanja stanova (npr. 15-16°C) uz podešavanje automatske regulacije u pod stanicama (alternativno kroz individualno podešavanje radijatora u stanovima) – preporuka Energa.
Zadržati sadašnji sustav grijanja od 6:00-22:00 podešavanjem pod stanica na način da isključe pumpe u navedeno vrijeme.
Produžiti period grijanja na način da podstanice u zgradi uključe odnosno isključe pumpe u nekom drugom željenom terminu npr. 5:00-24:00.
Ugraditi napredni regulator i pripadajući komunikacijski modul za daljinsko upravljanje i nadzor rada pod stanice iz Energovog centra objedinjenog upravljanja toplinskim stanicama i pod stanicama. Time bi se također omogućio nisko-temperaturni noćni režim grijanja stanova (npr. 15-16°C)

“TD Energo svakako preporučuje odabir varijanti pod brojevima 1. ili 4., s time da je za varijantu 4. uputno pričekati potvrdu uspostave trajnog režima rada u 24-satnom modelu”, navode.
Što će od svega na kraju biti samo vrijeme zna, a tko će u svakom slučaju sve platiti? Građani Rijeke!
(kv)